De un an, polițiștii protestează, dar interesează pe cineva? "Suntem codași la primirea drepturilor"

4499
De un an, polițiștii protestează, dar interesează pe cineva?

Articole de la același autor

Recent, Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP, afiliate la Federația Publisind și Blocul Național Sindical, au anunțat organizarea unui nou protest în București, ce s-ar putea concretiza luni, 25 martie.



Polițiștii au aceleași nemulțumiri, încă din primăvara anului trecut. „Noi suntem restanți cu drepturile salariale, cu actualizarea normei de hrană și a soldei de grad, suntem restanți demult. Anul trecut, prin mai, ni s-a promis că până la sfârșitul anului 2023 se rezolvă, nu s-a rezolvat. În ianuarie, la întâlnirea cu primul-ministru a zis «gata, la 1 februarie e rezolvată», iar acum suntem în martie și nu a apărut nimic în transparență decizională sau ceva că s-ar da un act normativ care să reglementeze treaba asta”, a informat Daniel Avasilicăi, președintele Sindicatului Europol Constanța, la o zi după ce a fost anunțată organizarea următorului protest din București.



Retrospectiva mișcării sindicale


Ziarul „Cuget Liber” a consemnat, de-a lungul anului 2023, evenimentele și acțiunile sindicatului polițiștilor. La data de 30 mai 2023, sindicaliștii au început protestele într-un mod inedit: au donat sânge pentru a beneficia de o zi liberă de la muncă.

În luna iunie a anului 2023, polițiștii din întreaga țară au început să protesteze prin donarea de sânge, dar și venind cu patru-șase ore mai târziu la muncă.

„Polițiștii și militarii sunt ultima categorie căreia nu i se aplică Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; media venitului salarial în MAI este de 3.500 lei, sumă ce include toate sporurile, inclusiv sporul de noapte sau de repaus/sărbători legale; plata drepturilor privind decontarea transportului la și de la locul de muncă a fost amânată pe perioadă nedeterminată”, sunt doar câteva dintre motivele protestului, enumerate, la acea vreme, de Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

În septembrie, a fost organizat un alt protest, de data aceasta în fața Ministerului Finanțelor și la sediul Guvernului din Piața Victoriei, la care au participat membrii tuturor sindicatelor din sistem, inclusiv pensionarii militari. Evenimentul a vizat atât nemulțumirile anterioare, cât și măsura de austeritate anunțată de Guvern, ce urma să fie implementată la 1 octombrie 2023. Inițial, polițiștii au fost asigurați că vor fi exceptați de la desființarea posturilor și a plății orelor suplimentare, însă ulterior premierul Marcel Ciolacu a transmis că „nu va fi nicio excepție”.

În martie 2024, polițiștii au anunțat o nouă inițiativă de protest, ce s-ar putea să se desfășoare în data de 25 martie, de Ziua Poliției Române, și pentru care sindicaliștii au asigurat prezența a 4.000 de protestatari.

„Pe 23 ianuarie, prim-ministrul României Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și-au asumat în dialog cu sindicatele din familia ocupațională un angajament ferm privind deblocarea a două dintre drepturile plafonate prin lege la valori inferioare celor impuse de evoluția indiciilor prețurilor de consum și a salariului minim începând cu luna februarie. La jumătatea lui martie, proiectele de acte normative necesare încă nu se află pe circuitul de avizare și nici în transparență decizională", au transmis sindicaliștii prin intermediul unui comunicat de presă.

De ce protestele nu au rezultat

Președintele Sindicatului Europol Constanța este de părere că principalul motiv pentru care protestele nu dau randament îl constituie faptul că polițiștii nu au voie să facă grevă și nu pot protesta, precum membrii celorlalte instituții.

„Noi nu putem să ducem (la protest) 10.000 de oameni, cum duce o altă categorie profesională. Nu putem pleca de la serviciu, trebuie să asigurăm serviciul polițienesc, siguranța cetățeanului. E imposibil să asigurăm mase mari de angajați și să-i aducem în stradă”, a declarat Daniel Avasilicăi pentru „Cuget Liber”.

El a mai specificat că, atunci când se analizează un protest, numărul de participanți este primul criteriu de măsurare a „gradului de nemulțumire”. „În realitate, nemulțumirea e mult mai mare, doar că nu putem să-i ducem pe oameni în stradă, nu găsim un moment la care să putem duce un număr semnificativ la protest. Din această cauză suntem codași la primirea drepturilor salariale, drepturilor de orice fel”, a adăugat același lider sindical.



Ultimul protest anunțat


După ce a fost anunțată organizarea protestului din 25 martie, reprezentanții sindicatelor au fost chemați pentru o ședință de minister, în urma căreia au fost discutate noi promisiuni.

În prezent, membrii de sindicat votează din nou susținerea protestului, decizia finală urmând să fie luată în perioada 20-21 martie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3445 secunde