Dezbatere publică. Ce se poate întâmpla cu masteranzii de la Academia de Poliție

241
Dezbatere publică. Ce se poate întâmpla cu masteranzii de la Academia de Poliție - fondmasterat-1665508753.jpg

Articole de la același autor

Absolvenţii programului de masterat de la Academia de Poliţie vor trebui să activeze ca ofiţeri de poliţie pe o perioadă de minimum 5 ani de la numirea în funcţie la unitatea la care sunt repartizaţi după absolvire - este una dintre modificările legislative lansate în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul Poliţistului.

"În urma analizelor efectuate la nivelul instituţiei, am simţit nevoia de a interveni prin crearea temeiurilor juridice necesare unui nou regim juridic aplicabil colegilor noştri, astfel încât participarea lor la programul de masterat profesional să se realizeze cu o susţinere corespunzătoare din partea instituţiei, dar, aşa cum fiecare drept are şi obligaţii, cu consfinţirea tuturor reperelor legate de angajamentele pe care trebuie să şi le ia colegii noştri pentru următoarea etapă a cariere lor profesionale, astfel încât cheltuirea banului public să fie justificată pe deplin", a declarat, marţi, în cadrul dezbaterii, directorul de la Resurse Umane al MAI, Valentin Minoiu.

Conform prevederilor legislative propuse, cei care urmează cursurile de zi ale programului de masterat al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" vor fi plătiţi la fel ca înainte de a fi scoşi din activitate, respectiv cu salariul de agent de poliţie.

În cazul în care nu respectă obligaţia de a rămâne cinci ani pe funcţia obţinută în urma absolvirii masteratului, s-a prevăzut obligaţia absolventului de restituire a cheltuielilor aferente drepturilor salariale acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă.

În vederea reducerii deficitului de personal de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost operaţionalizat la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", începând cu acest an universitar, programul de masterat. În urma susţinerii concursului de admitere, s-a constatat că aproximativ 90% sunt agenţi de poliţie încadraţi în unităţi ale MAI.

Având în vedere această situaţie, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluţiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ţinând cont de faptul că participarea la programul de masterat profesional presupune prezenţa obligatorie în instituţia de învăţământ pe toată durata lui.

În acest sens, a fost elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care să modifice Statutul Poliţistului, fiind reglementată posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor băneşti prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situaţii.

La final, absolvenţii acestei forme de învăţământ vor fi încadraţi în funcţie de nevoile instituţionale, cu obligaţia să-şi desfăşoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, după caz, unde au fost repartizaţi după absolvire. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.3997 secunde