Dispută pe plajele litoralului! Apele Române, la judecată cu agenții economici!

1312

Articole de la același autor

Luni bune, agenții economici au solicitat Apelor Române să urgenteze procedurile pentru închirierea sectoarelor de plajă sau să prelungească contractele de anii trecuți, astfel încât vara să nu-i prindă cu plajele neamenajate. După două licitații în care nu au reușit să închirieze toate sectoarele, Apele Române dau vina pe operatorii care nu și-au demolat la timp beach-barurile, se întorc împotriva lor în instanță și vor să le ceară despăgubiri.

Două licitații publice au fost organizate, până în acest moment, de Administrația Națională „Apele Române”, pentru a închiria sectoarele de plajă de pe litoralul românesc, pentru sezoanele estivale 2023 și 2024 și, cum au preconizat încă de la bun început operatorii, nu au fost adjudecate toate sectoarele. Dacă cu câteva luni în urmă agenții economici solicitau insistent ANAR și Ministerului Mediului să urgenteze procedurile pentru închirierea plajelor sau să prelungească contractele încheiate anii trecuți, pentru a nu se face pregătirile pentru noul sezon, „pe genunchi”, pe ultima sută de metri, nu au fost urechi dispuse să îi asculte. Iar în prezent, după două licitații și în pregătirea unei a treia, reprezentanții ANAR anunță că se vor întoarce în instanță împotriva agenților economici care le-au îngreunat demersurile, prin faptul că nu au demolat vechile beach-baruri.

„Administrația Națională «Apele Române» a început demersurile legale necesare pentru acționarea în judecată a mai multor operatori de plajă care nu s-au prezentat sau nu au agreat modelul-cadru contractual în vederea semnării contractelor de închiriere pentru sectoarele de plajă adjudecate.

De asemenea, Administrația Națională „Apele Române” a acționat în judecată pe toți operatorii de plajă care, după publicarea și intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 8/2023, au refuzat sistematic demolarea vechilor beach-baruri, ocupând abuziv și contrar prevederilor legale. Din acest motiv, o parte din sectoarele de plajă nu au putut să fie scoase la licitație.

În funcție de hotărârile instanțelor de judecată, va fi stabilită valoarea financiară a prejudiciului adus statului român, ANAR urmând să întreprindă demersurile necesare pentru recuperarea integrală a acestuia”, au transmis reprezentanții ANAR.

Zeci de sectoare, fără oferte din partea operatorilor

De menționat că „după prima procedură de închiriere: din cele 129 de sectoare supuse procedurii (36 fără oferte, 16 cu o singură ofertă, 77 cu cel puțin 2 oferte), au fost adjudecate 62 de sectoare (echivalentul a 81% din sectoare), nivelul total al chiriei ofertat de către participanții la licitație a fost de peste 50 % față de valoarea totală de pornire”, iar „după a doua procedură de licitație publică, din cele 84 de sectoare supuse procedurii (34 fără oferte, 4 cu o singură ofertă, 46 cu cel puțin 2 oferte), au fost atribuite un număr de 39 de sectoare de plajă (echivalentul a 85% dintre acestea), iar nivelul total al chiriei ofertat a fost de peste 75% mai mare decât valoarea de pornire”, au precizat reprezentanții ANAR.

Valorile totale adjudecată, în urma atribuirii contractelor de închiriere a sectoarelor/subsectoarelor din plaja Mării Negre au fost 6.016.352,07 lei fără TVA, în etapa a II-a și 6.544.390,70 lei fără TVA, în prima etapă.

„Potrivit prevederilor legislative, 50% din suma încasată va reprezenta venit la bugetul de stat, iar diferența de 50% se va utiliza pentru investiții destinate dezvoltării infrastructurii de gospodărire a apelor, inclusiv pentru plaja Mării Negre”, a mai susținut ANAR.

ANAR explică creșterea prețurilor: au eliminat diferențele dintre Mamaia și sudul litoralului

Creșterea prețurilor de închiriere a fost acuzată de operatorii de plajă, dar ANAR arată că a acționat conform cerințelor și prevederilor legale a Ordonanței, emise de autoritatea publică în domeniul gospodăririi apelor, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Pornind de la valoarea prețului de pornire stabilită prin OUG și indexată la indicele prețului de consum, respectiv de 16,37%, participanții la licitație au ofertat un nivel mediu al chiriei de peste 60,48% aferent etapelor I și II al procedurilor de licitație publică organizate de ANAR. (...) În ceea ce privește taxele de beach-bar, au fost eliminate diferențele semnificative care existau în anii precedenți între stațiunile: Mamaia și Constanța (între 250-300 lei/mp/an); sudul litoralului, inclusiv Năvodari (între 600 – 1150 lei/mp/an), fiind stabilit un tarif unitar mediu de închiriere pentru suprafețele de plajă ocupate cu beach – bar, aferent sectoarelor/subsectoarelor cu destinaţie turistică, amplasate la nivel de UAT, respectiv de: 864,97 lei/mp/an”, se arată în comunicatul Apelor Române.

De precizat că pe parcursul întregului sezon estival, ANAR va constitui echipe de inspectori care vor verifica modul de îndeplinire a obligațiilor contractuale de către operatorii de plajă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3737 secunde