File din istoria Jandarmeriei în Dobrogea, prezentate la Muzeul Marinei din Constanța

15703
File din istoria Jandarmeriei în Dobrogea, prezentate la Muzeul Marinei din Constanța - x-jandarmeria-interbelica-1690189426.jpg
Constănțenii care vor să afle mai multe despre trecutul Jandarmeriei pe meleagurile Dobrogei mai au câteva zile în care pot viziona expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, din cadrul Muzeului Marinei, expusă în perioada 12 iunie – 30 iulie.

Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale Sibiu a descris trecutul jandarmilor la malul mării, în perioada interbelică.

„După revenirea Dobrogei în cadrul României, în urma ocupației germane din anii 1916-1918, în regiune a funcționat Batalionul de jandarmi Dobrogea, care de la 1 ianuarie 1921 s-a transformat în Regimentul 11 Jandarmi (subordonat Brigăzii 1 Jandarmi București), cu reședința la Constanța, având în subordine un batalion de instrucție și două batalioane teritoriale, care aveau în subordine companiilor județelor Tulcea, Constanța, Durostor, Caliacra, Brăila, Ialomița.

În anul 1929, companiile de jandarmi au devenit legiuni, iar brigăzile, regimentele și batalioanele teritoriale de jandarmi au fost desființate, în locul lor fiind înființate inspectorate, care aveau mai multe legiuni județene în subordine. Inițial, între 1929-1931, Jandarmeria Română a fost împărțită în 7 inspectorate. Legiunea de jandarmi a județului Constanța a fost subordonată Inspectoratului 1 Jandarmi București”, a amintit muzeograful Nicolae Adrian Alexe. În fotografia ce însoțește materialul jurnalistic, este surprins plutonierul plutonierul Nicolae Diaconu (tatăl regretatului arheolog medievist Petre Diaconu), șef de post în comuna Esechioi, județul Caliacra, când primește raportul din partea subalternilor, în anul 1932.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7808 secunde