IPJ-ul trebuie să dea noi lămuriri judecătorilor cu privire la statutul polițiștilor suspendați de la Rutieră

4052
IPJ-ul trebuie să dea noi lămuriri judecătorilor cu privire la statutul polițiștilor suspendați de la Rutieră - b59ffbc43136827b43007b926f68fb13.jpg

Articole recomandate

În dosarul celor 16 polițiști de la Rutieră din lotul celor cercetați în vara lui 2009 pentru acte de corupție, care au dat în judecată Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța pentru refuzul de a-i reîncadra pe funcții, după ce Curtea de Apel a decis că ancheta penală care îi viza este lovită de nulitate, magistrații așteaptă noi lămuriri din partea IPJ-ului. Este vorba de fișa posturilor pentru reclamanți și atribuțiile pe care le au în prezent, în lumina noilor reglementări dispuse de conducerea Poliției constănțene, prin care ei sunt obligați să facă aceeași muncă pe care o efectuau și înainte de a fi puși la dispoziție, deși salariile le-au rămas tot la jumătate. Aceste lămuriri ar trebui să ajungă la dosarul cauzei până la data de 28 mai, care este următorul termen de judecată.
Polițiștii contestatori sunt Alexandru Ianțoc, Paul Mihai Ciolpan, Liviu Iulian Conduleț, Cornel Ionuț Drăghici, Florin Marius Bîlcă, Marian Adrian Chisoiu, Ervin Tulei, Daniel Andrei Mircea, Daniel Cociu, George Busuioc, Marius Ivan, Marian Drăguț, Răzvan Viorel Țigănuș, Mihai Alexandru Manea, Florentin Grasu și Cristina Gherlan.
Cei care au dat însă tonul la o astfel de acțiune au fost polițiștii Gheorghe Gabriel Rădulescu, Dumitru Iulian Maxim, Cristian Nazarovici, George Eduard Nițuleac, Gheorghe Costea și Marian Aldea, care au înaintat acțiunea la finele lui 2009.
Polițiștii cer ca IPJ să le plătească toate drepturile salariale de care au fost privați din momentul suspendării și solicită daune morale de 5.000 de lei fiecare pentru refuzul de a fi repuși pe funcții.
Amintim că, în luna iunie 2009, a izbucnit cel mai mare scandal din ultimii ani din poliția constănțeană. Peste 40 de polițiști, din care 34 agenți de la Rutieră, au fost ridicați cu noaptea în cap de la casele lor de colegii de la Anticorupție, fiind acu-zați de trafic de influență, luare de mită, favorizarea infractorului și multe alte infracțiuni. 11 polițiști și trei civili au fost atunci arestați, restul fiind cercetați în stare de libertate. Imediat după declanșarea acțiunii penale, toți au fost suspendați din funcții și puși la dispoziția organelor de cercetare. Numai că, în doar două luni, mega-ancheta s-a transformat într-un eșec de toată jena pentru justiția română. Curtea de Apel Constanța a stabilit că întreaga anchetă este lovită de nulitate deoarece a fost efectuată de un organ necompetent. Mai exact, judecătorii au fost de părere că cercetarea trebuia să se facă de procurorii DNA, și nu de cei ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța - așa cum s-a întâmplat, deoarece printre cei anchetați se numără și polițiști cu atribuții și funcții de control.
Cu toate acestea, polițiștii de la Rutieră suspendați nu au fost repuși nici până în prezent pe funcții. Drept urmare, cei 22 de polițiști au ales să dea în judecată Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța pentru a fi reîncadrați pe funcțiile avute.
De partea cealaltă, procurorii, se pare, nu vor ca acest dosar să fie trecut la capitolul eșecuri. Astfel că, dacă o parte dintre persoanele acuzate în vara lui 2009 au fost deferite DNA-ului, altele două au fost trimise în judecată, în cursul săptămânii trecute, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Astfel că, intenția clară a procurorilor este ca acuzații să fie deferiți instanței de judecată în grupuri mai mici și pentru fapte distincte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5093 secunde