Mai mulți militari de la unitatea din Mamaia Sat, de unde a fost furat un pistol mitralieră, chemați în fața judecătorilor

1021
Mai mulți militari de la unitatea din Mamaia Sat, de unde a fost furat un pistol mitralieră, chemați în fața judecătorilor - fond-arma-furata-mamaia-proces-1-1680630352.jpg

Articole de la același autor

Mai mulți militari de la unitatea din Mamaia Sat, de unde în urmă cu un an au fost sustrase un pistol mitralieră și un încărcător, au fost chemați în fața instanței. O parte dintre ei au părăsit între timp armata, dar chiar și așa au fost solicitați să relateze ceea ce știu despre practica obișnuită din cadrul structurii, dar și despre ziua respectivă.

Procesul în care doi militari constănțeni sunt judecați pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcare a consemnului și fals în declarații, în urma raportării unei arme furate din Centrul 110 Comunicații și Informatică, din Mamaia Sat, își continuă cursul pe rolul Tribunalului Militar Iași. La cel mai recent termen din dosar au fost chemați în fața instanței de judecată mai mulți martori – o parte dintre ei militari în cadrul unității respective -, iar alți militari au fost solicitați să depună declarații la termenul programat a se desfășura în luna aprilie. De remarcat că o parte dintre martori, încadrați în armată în momentul comiterii furtului – 19 martie 2022 –, au părăsit între timp sistemul de siguranță națională, unii prin demisie, alții prin ieșirea la pensie. De altfel, unul dintre martorii solicitați să depună mărturie în fața instanței de judecată a transmis un memoriu prin care a precizat că este plecat la muncă în străinătate deja, sens în care a atașat adresei și un contract de muncă în limba germană, se arată pe portalul rejust.ro. Drept pentru care instanța a apreciat că, având în vedere că situația de fapt poate fi conturată din declarațiile celorlalți militari chemați în boxa martorilor, nu se va mai insista în solicitarea acestuia.

La termenul următor, instanța și-a propus reaudierea militarilor care au dat declarații și în timpul urmăririi penale, în condițiile în care aceștia erau de serviciu la momentul producerii incidentului și pot oferi detalii atât cu privire la locul de păstrare al cheilor, în general, dar și cu privire la ce anume se întâmpla în unitate, în momentul când o persoană necunoscută a sărit gardul și a reușit să sustragă unui militar, care asigura serviciul de pază, un pistol mitralieră și muniția aferentă.

A trecut mai bine de un an de la furtul surprinzător

Reamintim că, de curând, s-a împlinit un an de când a avut loc furtul surprinzător, inedit pentru armată: în seara zilei de 19 martie 2022, în jurul orei 20.15, o persoană, încă rămasă neidentificată, „a intrat prin efracție în perimetrul unității militare”, adică a sărit gardul de beton, care avea părți lipsă, și a sustras un pistol mitralieră și un încărcător cu 30 de cartușe. După ce a intrat în posesia armei și muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității, iar militarul cu pricina i-a anunțat de cele întâmplate pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității. Câteva luni mai târziu, în vara trecută, arma și muniția au fost găsite la aproximativ 200 de metri de locul de unde au fost sustrase, în bălării, sub o saltea veche, pe marginea unui drum care face legătura cu o altă unitate militară.

În cadrul anchetei ulterioare, atât militarul care executa serviciul de pază, cât și comandantul pazei au fost acuzați de încălcarea consemnului, prin prisma faptului că în ziua cu pricina cheia a fost lăsată la postul 1. În cadrul procesului, cei doi inculpați au solicitat să arate că s-a procedat astfel pentru că, de fapt, era o practică comună „guvernată de nevoia reală de a asigura reacția corespunzătoare în cazul unui atac și este o chestiune acceptată tacit la nivelul unității, nefiind reglementată în mod corespunzător în regulament”, se arată pe rejust.ro. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4966 secunde