Polițiștii sunt foc și pară: rămân fără banii de echipament, de la începutul lui 2022!

3097

Articole de la același autor

Proiectul legislativ în baza căruia urmează să fie modernizate uniformele polițiștilor încinge spiritele. Bucuria oamenilor legii că vor scăpa de pantalonii de stofă, care se rupeau când alergau după hoți, a fost umbrită de vestea că, de la 1 ianuarie 2022, nu vor mai primi bani de echipament. Iar asta în condițiile în care ministerul și-a asumat termenul de 31 decembrie 2024 ca dată limită până la care vor fi înlocuite uniformele tuturor din structurile din subordine.

În urmă cu câteva săptămâni, polițiștii erau mulțumiți de faptul că, în sfârșit, după doi ani de discuții, a fost pus pe hârtie proiectul legislativ pentru a le fi înlocuite uniformele, care nu au mai fost modificate de peste două decenii. Scăpau de pantalonii de stofă, care s-au rupt de atâtea ori în cursele după hoți, dar și de pantofii lăcuiți, cu toc, nepotriviți pentru sprinturile pe care trebuie să le facă chiar și la banala patrulare prin cartier. Bucuria le-a fost umbrită însă în momentul în care Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție a fost publicat, spre dezbatere publică. Căci, dincolo de noua componență a uniformelor, de modificarea materialelor din care sunt realizate costumațiile, polițiștii au aflat că de la 1 ianuarie 2022 nu vor mai primi normă de echipament. Iar asta în condițiile în care, potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, termenul limită preconizat pentru înlocuirea uniformelor tuturor angajaților din subordine este 31 decembrie 2024. Până atunci, cele două uniforme, vechi și noi, vor coexista. Ce nu va mai exista, potrivit planurilor ministerului, va fi norma de echipament. Altfel spus, polițiștii nu vor mai primi bani pentru a-și achiziționa elementele de uniformă deteriorate, ci vor trebui să se mulțumească cu ce le alocă departamentul logistic de la nivelul fiecărui inspectorat, primite de la minister. „Sunt mulți polițiști care au ales, de multe ori, să-și achiziţioneze cămășile sau alte elemente, din banii de echipament, decât să le ia de la inspectorat. Nu se potrivesc mărimile mereu, iar noi trebuie să ieșim pe stradă în aceste haine. Ce fel respectăm imaginea instituției, când ne iese cămașa din pantaloni?!”, ne-a semnalat un polițist constănțean.



„Vom ajunge în situația absurdă și ilegală să scoatem bani din buzunar”


Recent, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost organizată o dezbatere publică pe marginea acestui subiect, prilej în care sindicaliștii din sistemul de ordine publică și-au exprimat îngrijorările. Mai ales cele privind neacordarea normei de echipament de la începutul lui 2022.

Chestorul Ion Peligrad, director general al Direcției Logistică din cadrul IGPR, a afirmat în cadrul dezbaterii publice: „Acum suntem în procedură de promovare a acestui ordin prin care se aprobă regulamentul pentru compunerea şi portul uniformei, precum şi regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea. Modificarea a avut ca scop flexibilizarea cadrului normativ, astfel încât articolele de echipament să poată fi confecţionate din materiale cu proprietăţi termice superioare, să contribuie la creşterea confortului la purtare. Până la 31 decembrie 2024 sau până la dotarea integrală cu noile articole de echipament, poliţiştii vor primi numai echipament; de asemenea, se prevede că dreptul de echipare la acordarea gradului, la avansare, se asigură doar în natură. Dezbaterea a pornit de la legea care priveşte statutul poliţiştilor, care stabileşte dreptul acestora de a primi uniformă gratuit, şi nu bani. Este un drept de echipare, şi nu neapărat un drept salarial”.

Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, prezenți la dezbaterea publică, au punctat necesitatea „acordării sumelor aferente echipamentului, în următorii doi ani, dacă acesta nu se poate asigura în cantitățile, măsurile și modelele corespunzătoare anotimpului”. „Pentru că MAI are în intenție să sisteze, de la 1 ianuarie 2022, alocarea sumelor aferente normei de echipare; în caz contrar, s-ar ajunge la situația absurdă și ilegală, în care echipamentul ar fi cumpărat cu bani din propriul buzunar. Sperăm că și acest impediment va fi surmontat, legal, așa cum, tot legal, s-au prorogat termene de aplicare a Legii salarizării 153/2017 sau a altor acte normative, care prevedeau drepturi financiare pentru angajați!”, au subliniat sindicaliștii.

„Solicităm, de asemenea, prorogarea termenului de 01.01.2022, de la care se interzic producția și comercializarea actualului echipament, dacă nu se pot asigura normele fizice de echipare din stocurile deja existente pentru ca polițiștii să-și poată procura echipamentul necesar îndeplinirii serviciului, pe care unitatea nu-l deține în depozit. MAI ne-a asigurat că are stocuri și nu vor fi probleme cu echiparea. Vom urmări cum stau lucrurile din acest punct de vedere, la nivelul unităților/subunităților operative, acolo unde necesarul de echipament este acut și unde au existat și încă există probleme, în acest sens”, au mai arătat polițiștii sindicaliști. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3393 secunde