Proiect de lege. Sensul giratoriu nu va mai fi considerat intersecţie

74541
6

Articole de la același autor

Sensul giratoriu este pentru mulţi şoferi o corvoadă. Însă, în viitorul apropiat, regulile de circulaţie ar putea fi schimbate, la fel şi definiţia, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier. Conform documentului, parlamentarii vor să schimbe definiţia sensului giratoriu ca să nu mai existe „interpretări” şi astfel să fie redus numărul accidentelor rutiere.


Inițiatorii proiectului consideră că este greşită interpretarea (bazată pe faptul că sensul giratoriu este o intersecţie – n.red) potrivit căreia vehiculele care circulă deja în sensul giratoriu au prioritate nu doar faţă de vehiculele care intenţionează să intre în sensul giratoriu, ci şi în cadrul sensului giratoriu faţă de vehiculele care au intrat ulterior lor în sensul giratoriu. Parlamentarii mai spun că potrivit acestei interpretări prioritatea în cadrul sensului giratoriu se stabileşte în funcţie de momentul pătrunderii, adică au prioritate inclusiv în cadrul sensului giratoriu vehiculele care au intrat primele, faţă de vehiculele care au pătruns ulterior.

Rescrierea priorității de trecere

Concret, sensul giratoriu nu va mai fi considerat intersecție, ci „drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă”.


Potrivit noii definiții, „participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”.


Practic, din noua definiție a sensului giratoriu va fi eliminată ideea de intersecție. În prezent, Codul Rutier include în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu. Potrivit parlamentarilor, Codul Rutier actual nu reglementează și situația în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulație, iar prevederile legislative din prezent pot produce confuzie și erori prin greșita definire a sensului giratoriu ca fiind o intersecție.


Iniţiatorii proiectului de lege sunt senatorii USR Negoi Eugen-Remus, Vicol Costel, Vlad Sergiu Cosmin, dar şi deputaţii USR Botez Mihai-Cătălin şi Chichirău Cosette-Paula.


„Având în vedere faptul că prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice, după cum am arătat, fiind susceptibile să dea naştere a numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu (apreciind fie că acesta este o intersecţie, fie că este un drum principal), ţinând cont şi de faptul că există hotărâri judecătoreşti care susţin explicaţiile pe care le-am arătat în prezenta expunere de motive, consider că este necesară modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, pentru a clarifîca regulile de circulaţie în sensul giratoriu şi pentru a pune capăt unei controverse de interpretare legislativă, intervenţia legislativă fiind necesară şi pentru ca textele de lege incidente să corespundă exigenţelor prevăzute de art. 36 şi următoarele din Legea nr. 24 din 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, respectiv să fie redactate într-un limbaj clar şi precis, care să excludă orice echivoc”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senatul României.



Comentează știrea

braniste george
25 octombrie 2022
sens giratoriu

sensul giratoriu este practic un cerc, ori eu pe a 2 a banda trebuie sa acord prioritate celui din banda 1 dar fiind cerc cum pot sa-l vad pe celalat de pe 1 trebuie sa-ma rasucesc si sa ma uit inapoi?nu e in regula trebuia ca cel dinainte sa aiba prioritate

sofer
25 octombrie 2022
Mai cu grija cu pianul pe scari

Cand au aparut sensurile giratorii in Constanta regulile erau altele ca acum si duceau la blocaje ,de aceea au fost desfiintate .In Europa erau de asemenea f .multe sensuri giratorii care sau dovedit f.utile dar aveau alte reguli ca cele de atunci din Romania .Iesind in Europa mai mult ,specialistii nostri au vazut care-i treaba si au modificat regulile" ca afara" au umplut tara de sensuri giratorii lucru care s-a dovedit a fi bun .In SUA si nu numai exista o vorba care spune ca mai bine e dusmanul binelui .Cred ca daca trebuie facute modificari acestea trebuiesc facute de specialisti in urma unor studii amanuntite ,nu de oricine care a patit ceva in trafic si vrea sa faca reguli dupa cum crede el .De asemenea trebuie consultate regulamentele internationale ,nu putem face noi alte reguli fata de Europa .

Ando
28 octombrie 2022
Sens giratoriu cu o singură bandă, ca in Occident...

În străinătate, sensurile giratorii nu au decât o singură bandă. Înainte cu 50 m de sensul giratoriu, se concentrează traficul pe o singură bandă, iar atunci nu apar confuzii. Asta trebuie facut si in România, unde apărut sute de sensuri giratorii, cu 2 sau 3 benzi, uriașe și care crează dificultăți de încadrare corectă.

adi iordache
28 octombrie 2022
Sensurile giratorii

Ca sofer profesionist am lucrat pe foarte multe tipuri de masini, si parerea mea este ca... este mult mai ineficienta si mai periculoasa acordarea prioritatii de dreapta, in sensul giratoriu, decat acordarea prioritatii de dreapta. Ca sa nu astupi fara rost patrunderea in sensul giratoriu a celor care asteapta sa intre, logic este sa circuli pe banda doi, pana te apropii de iesirea pe care vrei sa iesi. Dar daca faci asa, cei carora le-ai permis sa intre, nu-ti vor mai permite sa iesi. Eu rezidez in Spania de aproape 20 de ani, aici am gasit inca din 2003 mii de sensuri giratorii, am in apropierea casei zeci de "ronde" dintre care pe unele le folosesc si de 5-6 ori pe zi, si inca nu sunt clarificati nici spaniolii. Am facut tot poze si tot felul de filmari uneia dintre aceste "ronde" (care mi se pare mie mai exemplificativa) dar... as avea nevoie de imagini luate in timp real de o drona situata undeva deasupra intersectiei, spre a se putea analiza mai in clar care ar fi procedurile cele mai corecte. Spania are o foarte bine dezvoltata retea de autostrazi, si... la sensul giratoriu ar trebui sa functioneze aceeasi datorie de a facilita (pe modelul "fermoar") incorporarea si iesirea din trafic a celorlalti participanti (ca sa primesti... la fel.

Sile
29 octombrie 2022
Nu mai strcati ce e bun

Deocamdata sensurile giratorii din Romania si-au dovedit din plin utilitatea, si cu regulile care sunt nu se intapla accidente multe ori grave pentu ca se circula cu viteza mica si cu prudenta .Unde o fi vazut Ando sensuri giratorii cu o singura banda ?Poate la vreo stana unde lucreaza cand da oile la strunga .

Sofer
30 octombrie 2022
Legislație stramba

Cum faceți de stricați tot ce este bun și complicați traficul? O singura banda și prioritate de stânga! Ajunge! Chiar nu aveți ce face, voi parlamentarii care luați banii publici de pomana? Nimic bun? Doar tâmpenii!

Pagina a fost generata in 1.234 secunde