Ultimul voiaj! Doi navigatori constănţeni, morţi în condiţii suspecte, în Oman

26357
1
Ultimul voiaj! Doi navigatori constănţeni, morţi în condiţii suspecte, în Oman - navigatie-1715176801.jpg
Meseria de navigator nu este deloc uşoară şi, cu siguranţă, nu este pentru toată lumea. Dincolo de veniturile atractive, care, în România, doar în rare cazuri pot fi obţinute la uscat, există riscuri pe măsură, probleme care nu existau în urmă cu trei-patru decenii, iar uneori, din nefericire, marinarii se întorc din voiaj între patru scânduri. Sau nu se mai întorc deloc…

Doi navigatori constănţeni şi-au pierdut, recent, viaţa, în Oman, în urma unor incidente la bordul navelor rămase, până acum, neelucidate.

În primul caz, este vorba despre un experimentat comandant de navă, care-şi petrecuse o viaţă pe mare, găsit spânzurat, cu numai câteva zile înainte de a veni acasă, într-unul dintre puţine locuri de pe navă în care nu există camere de luat vederi.

Cealaltă tragedie îl priveşte pe un alt navigator constănţean, secund, decedat după ce a căzut într-o magazie a unui petrolier.

„Cuget Liber” a solicitat informaţii pe acest subiect Ministerului Afacerilor Externe, care a oferit următorul răspuns.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Muscat, a fost înştiinţat la data de 22.04.2024, cu privire la decesul unui cetăţean român, aflat la bordul unei nave acostată în portul Sohar, din Sultanatul Oman. Ulterior, la data de 24.04.2024, reprezentanţii misiunii diplomatice au fost înştiinţaţi cu privire la decesul unui alt cetăţean român, aflat la bordul unei nave acostată în portul Duqm, din Sultanatul Oman.

În acest context, reprezentanţii Ambasadei României la Muscat au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale competente în vederea obţinerii de informaţii cu privire la circumstanţele în care s-a produs decesul celor doi cetăţeni români.

Ambasada României în Sultanatul Oman a menţinut şi menţine cazurile în atenţie, continuând dialogul cu autorităţile omaneze şi cu familiile defuncţilor, acordând asistenţă consulară specifică, conform competenţelor legale, inclusiv cu privire la procedura necesară repatrierii trupurilor neînsufleţite şi eliberarea certificatelor de deces, în funcţie de solicitări”, se arată în răspunsul transmis de minister.

De asemenea, MAE precizează că, la data de 3, respectiv 7 mai 2024, trupurile neînsufleţite ale celor doi navigatori au fost repatriate.

„Reprezentanţii Ambasadei României la Muscat au menţinut în permanenţă legătura cu membrii de familie ai cetăţenilor români, acordând sprijin conform competenţelor”, precizează sursa citată.

Prizonier de şapte luni!

Un alt caz dramatic este cel al unui navigator român, membru al echipajului navei „Galaxy Leader”, capturată, în noiembrie 2023, în Marea Roşie, de rebelii Houthi.

„În ceea ce priveşte situaţia marinarului aflat pe nava comercială «Galaxy Leader», vă informăm că Celula de Criză Interinstituţională continuă demersurile susţinute pentru eliberarea acestuia.

În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, MAE informează că Celula de Criză Interinstituţională tratează subiectul cu toată responsabilitatea, în mod permanent, conform competenţelor şi instrumentelor specifice. În context, având în vedere elementele deţinute la acest moment, MAE precizează că cetăţeanul român este într-o stare de sănătate bună”, au transmis reprezentanţii MAE.

La bordul navei „Galaxy Leader” se aflau, la momentul atacului, 17 filipinezi, doi bulgari, trei ucraineni, doi mexicani şi un român. Surse din domeniul shipping-ului au declarat, pentru „Cuget Liber”, că, cel mai probabil, navigatorii sunt ţinuţi prizonieri într-o zonă din care rebelii Houthi lansează rachete, fiind folosiţi pe post de scuturi umane. 

Comentează știrea

braniste george
9 mai

sunt comandanti care, la urcarea pe vapor ,afirma ca cel dinainte a lasat gaura de mii de euro(in ce priveste suma ,,lipsa"se fac si pariuri intre marinari)) astfel se umple buzunarul sefului , iar cei care sufera sunt marinarii pentru ca li se micsoreaza suma pentru hrana

Pagina a fost generata in 0.61 secunde