Ceronav a organizat un număr record de cursuri pentru marinarii români și străini, în anul 2021 (II)

1513

Articole de la același autor

• Interviu cu Ovidiu Cupșa, directorul general al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV și ambasador maritim IMO



- Domnule director, câte tipuri de cursuri sunt organizate la Ceronav?

- În momentul de față, Ceronav are cea mai mare ofertă de training în domeniul personalului navigant, din Europa. Avem peste 260 de tipuri de cursuri. Paleta este foarte largă: cursuri obligatorii STCW pentru sectorul maritim; cursuri pentru personalul navigant fluvial; cursuri pentru echipajele de pe navele off-shore; cursuri de specializare și multe altele.







- Va crește numărul cursanților în anul 2022?

- La nivel mondial, pe fondul obstacolelor generate de pandemia Covid-19 în calea schimburilor de echipaje, în special a celor din Asia de Sud-Est, deficitul de ofițeri de marină a crescut la 100.000 de persoane. Ca urmare, a crescut presiunea pe ofițerii din Europa de Est, în particular pe ofițerii români, care sunt solicitați să acopere cererea. Drept urmare, ne așteptăm ca și anul 2022 să fie un an al recordurilor pentru instituția noastră.

- Ceronav reușește să atragă cursanți din alte state?

- Avem cereri din partea marinarilor ucraineni să participe la cursurile organizate de Ceronav. Chiar am încheiat un protocol cu un recrutor ucrainean care urma să aducă marinarii în România. Așteptăm să se încheie cât mai repede războiul pentru a relua proiectul. Un alt proiect se referă la deschiderea unei filiale a Ceronav în Republica Moldova, în anul 2023, pentru pregătirea marinarilor din această țară. Consiliul de administrație al instituției noastre l-a avizat favorabil.



- Păi acesta este încă un pas în direcția unirii cu Republica Moldova!

- Doamne ajută! Discuțiile cu Autoritatea Navală a Republicii Moldova sunt avansate și am obținut acceptul ei privind deschiderea filialei. Urmează să identificăm facilitățile necesare proiectului. Vom colabora inclusiv cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Moldova, care poate să ne pună la dispoziție o parte din cele necesare - un poligon pentru exercițiile de stingere a incendiilor și altele. Din păcate, războiul din Ucraina a dus la anularea a numeroase curse aeriene, fapt ce determină amânarea punerii în practică a acestui proiect.

În domeniul off-shore, prin intermediul unor recrutori de la nivel internațional primim cursanți din toate statele lumii. În ceea ce privește cursurile obligatorii, la finalul anului 2021 a fost adoptată o directivă europeană privind recunoașterea reciprocă a cursurilor de competențe ale navigatorilor. Astfel că, începând din 2022 vom putea pregăti marinari din întreaga Uniune Europeană, cu recunoașterea imediată a valabilității cursurilor.

Deja au început marinari din alte state să se intereseze de cursurile organizate de Ceronav. Chiar de curând am primit o scrisoare din Irlanda, prin care solicitanții ne informau că este mai ieftin, cu tot cu transport, să facă cursurile în România, decât la ei în țară. Noi sperăm ca numărul cursanților veniți din Europa să crească în următoarea perioadă.



- Războiul Rusiei împotriva Ucrainei influențează în vreun fel viața navigatorilor români și participarea lor la cursurile Ceronav?

- Participarea navigatorilor români la cursuri nu este afectată. În schimb, rutele de navigație în zona Mării Azov și a Mării Negre sunt afectate de acest conflict. Noi chiar am pregătit, împreună cu Ministerul Transporturilor și Ministerul de Externe, un document pentru Organizația Maritimă Internațională, prin care le cerem statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite să aplice toate instrumentele pe care le au la dispoziție, pentru a determina Rusia să crească siguranța navigației și să nu pună în pericol transportul naval în zona Mării Negre și a Mării Azov. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.505 secunde