Dr. Any Axelerad: "Alegerea carierei de medic neurolog a fost, este și va fi cea mai potrivită"

66352
2

Articole de la același autor

Să fii un bun medic nu implică doar să ai cunoștințe solide și experiență, dar și o mulțime de alte abilități dobândite atât în timpul studiilor universitare, cât și în practica de zi cu zi a acestei frumoase și nobile meserii. Pentru dr. Any Axelerad, şeful secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, toate aceste competențe s-au acumulat de-a lungul mai multor ani, timp în care a tratat și salvat mii de persoane aflate în suferință. Despre meseria de medic, provocările cotidiene și nu numai, am discutat cu renumitul specialist constănțean.

-Doamna doctor, când ați decis că vreți să urmați cariera de medic?


-Nu a existat un moment anume în care am luat această decizie, ci mai degrabă a fost o chemare, la care am decis să răspund.





-De ce ați ales această specializare?

-Neurologia reprezintă o specializare complexă, atât fascinantă, prin studiul creierului, cât și solicitantă, prin volumul de muncă, astfel încât alegerea ei conferă o paletă mare de satisfacții profesionale, dar și personale.

-Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați alege altă carieră?

-Decizia mea în alegerea carierei de medic neurolog a fost, este și va fi cea mai potrivită, deoarece am reușit să ajut, până acum, mii de oameni, să fiu aproape de pacienți și să le ofer tot sprijinul și ajutorul, din punct de vedere medical, dar și uman.

-Ce înseamnă pentru dumneavoastră meseria de medic?

-Meseria de medic neurolog împletește, deopotrivă, dragostea pentru studiul sistemului nervos central, care reprezintă la ora actuală cel mai interesant și încă nedescoperit sistem al organismului, dar și dragostea pentru pacienți - pentru oamenii suferinzi care necesită ajutor din punct de vedere medical, dar și suport emoțional, pentru a putea accepta diagnosticul neurologic, care știm că, de cele mai multe ori, afectează calitatea vieții pacientului, pe termen mediu și lung. Medicina este o meserie care, atunci când este practicată cu dăruire, seriozitate și interes pentru știință și pacient, devine o meserie la rang de artă.



-Ce hobby-uri aveți? Ce vă place să faceți în timpul liber?

-În timpul liber, prefer să îmi cultiv partea artistică, prin lectură ușoară, dans, muzică clasică. În general, prefer să petrec timp de calitate pentru creier. În vacanțe, prefer să călătoresc foarte mult, vizitând alte țări și observând diferite culturi.

-Ce terapii moderne există în ziua de azi pentru bolnavii cu boli neurologice?

-Pacienții cu boli neurologice au, astăzi, posibilități noi și inovatoare, din punctul de vedere al terapiei. Spre exemplu, tratamentul bolii Parkinson avansate, cu ajutorul terapiilor asistate de dispozitiv, reprezintă o terapie modernă, care este implementată la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța, la ora actuală. Mai există, de asemenea, tratamentul cu injectare de toxină botulinică în afecțiunile neurologice de tipul spasticității post-accident vascular cerebral, sclerozei multiple, distoniei sau torticolisului spasmodic.

-Pot fi ameliorate aceste afecțiuni în procent de 100%?

-Ameliorarea bolilor neurologice prin terapiile moderne are loc în foarte mare măsură pentru majoritatea pacienților, existând, desigur, o particularizare a ameliorării și în funcție de patologia asociată.

-Cât de mult îi ajută dansul pe pacienții neurologici?

-Dansul a fost considerat ca instrument adjuvant pentru o serie întreagă de patologii, încă din trecut. Studiile din literatură au demonstrat faptul că și bolile neurologice se pot bucura de o ameliorare prin practicarea dansului, în special bolile neurodegenerative. În cadrul studiilor s-a demonstrat o creștere a calității vieții pacienților cu boli neurodegenerative, prin practicarea dansului pe termen lung, și o ameliorare a funcțiilor motorii prin practicarea dansului pe termen scurt și mediu.



-Care sunt principalele semne care anunță un accident vascular cerebral?

- Principalele semne care anunță un accident vascular cerebral se pot încadra în funcție de teritoriul afectat, pacientul putând prezenta afectarea mișcărilor și a sensibilității de la nivelul feței și membrelor, dificultate de vorbire sau înțelegere, dar și semne mai generale, precum cefaleea și confuzia. Este esențial ca populația să fie informată cu privire la factorii de risc ai accidentului vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială, aritmia, diabetul, anomaliile structurale ale inimii și condițiile de viață precare. Acest lucru implică, de asemenea, identificarea simptomelor de accident vascular cerebral și răspunsul adecvat la astfel de simptome, ceea ce necesită un apel la serviciul de urgență, în cel mai scurt timp și transferul la spital.

-Cât de importantă este o unitate de stroke la Constanța?

-Constanța fiind unul din cele mai mari orașe ale țării, având totodată mulți locuitori și multe localități limitrofe, are numeroase prezentări în regim de urgență ale pacienților care suferă un accident vascular cerebral. O unitate de stroke tratează pacienții cu accident vascular cerebral acut, cu o monitorizare continuă a parametrilor vitali, alături de o echipă multidisciplinară și personal de îngrijire experimentat. Unitățile de stroke sunt facilități specializate cu paturi alocate care oferă tratament interdisciplinar al accidentelor vasculare cerebrale, acoperind îngrijirea acută, reabilitarea precoce și prevenirea secundară, iar aceste aspecte sunt necesare pentru Constanța.

-Ce pot face oamenii pentru a evita un AVC?

-Stilul de viață este extrem de important pentru a evita apariția unui eveniment de tipul accidentului vascular cerebral. Se recomandă o dietă echilibrată, împreună cu practicarea sportului sau dansului, în funcție de preferințe și posibilități. De asemenea, indiferent de condițiile de viață și muncă, urmarea tratamentului recomandat de medici are o importanță majoră, putând preveni un accident vascular cerebral.

-Este necesară consilierea psihologică în cazul pacienților cu afecțiuni neurologice?

-Sigur, consilierea psihologică în cazul pacienților cu afecțiuni neurologice este necesară, mai ales în acceptarea diagnosticului, tratamentului și a implicațiilor care derivă din acestea.



Comentează știrea

Vasile
11 februarie 2023
DOCTORAT FACUT IN MOLDOVA IN România nu a vrut nimeni sa fie coordonatorul ei

Conform regulamentului de ordine interioara si ROF nu are voie sa facă contrareclama Spitalului Constanța

Alegerea carierei
11 februarie 2023
de medic

Mie mi-a placut mult de Dr. Quinn si impactul revolutiei industriale la transformarea comunitatii dupa ultimile tendinte in inovatie. Aici avem ultimul dans, cel al Norilor si maretia masinii cu abur in solutionarea problematicii asistentei medicale in premisele unor concepte de actiune generale bine fundamentante de timp cu largul concurs al mostenirii prin viu grai al mecanismelor de manifestare sociala. Azi, in Mandrul Oras Constanta se poate auzi pe orice poteca de pamant batatorit si bolovani de decor, noul trend bazat pe inversiunea principiului aplicat pe Carpato-Danubiano-Pontic cu Statie Finala Bucuresti. Multumim din , ... cum se zicea ... ,XXX Centrale de Conducere pt. Bunastarea si Viata plina de YYY a cetatenilor. Altfel, profesia de medic, e una dificila, si de aia Dr. Quinn e modelul meu.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2782 secunde