Medicii ortopezi pun proteze la foc continuu! Listele de așteptare s-au diminuat considerabil

2994
Medicii ortopezi pun proteze la foc continuu! Listele de așteptare s-au diminuat considerabil - fondoperatiidrobada2-1675972978.jpg

Articole de la același autor

Dacă în anii trecuți bolnavii așteptau chiar și 1-2 ani până când reușeau să își pună o proteză la șold sau genunchi, în prezent, listele de așteptare pentru aceste dispozitive medicale s-au redus considerabil, la maximum trei luni. Toate acestea în condițiile în care medicii operează la foc continuu.

Potrivit șefului secției de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Bogdan Obadă, la momentul actual, programul de protezare se desfășoară normal. Da, există liste, în continuare, dar se face tot posibilul pentru ca timpii de așteptare să fie cât mai scurți. Populația trebuie să înțeleagă că acești timpi de așteptare depind de numeroși factori. În ceea ce privește finanțarea, ea este foarte bună, nu aceasta este problema.

„Numai anul trecut, am avut o medie de aproximativ 300.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă o sumă impresionantă, comparativ cu alte clinici mari de ortopedie din țară, cum sunt cele din București, Cluj, Iași, Timișoara. Așteptarea depinde și de gradul de ocupare al secției. De exemplu, atunci când vremea este nefavorabilă și sunt multe accidente rutiere, oameni căzuți pe gheață, cei care așteaptă protezarea vor aștepta mai mult. Fiind singura secție de ortopedie care poate rezolva complet orice tip de fractură din Dobrogea, ne blocăm prin această prezentare masivă în Constanța și atunci, evident, trebuie temporizați pacienții cronici și salvați pacienții acuți, cu fracturi. De asemenea, aceste liste de așteptare depind și de fiecare medic în parte. Unii, mai experimentați, sunt mai căutați, alții mai puțin căutați, dar eu îmi doresc ca toți medicii de pe secție să opereze, ca să ajungă la același nivel de performanță și să ajungă la cazuri grele, ceea ce și facem, la acest moment. Cum spuneam, când vremea este potrivnică sau sunt mai multe accidente rutiere, mai întâi rezolvăm traumatologia și abia apoi protezarea, iar listele de așteptare le respectăm, în ordinea în care a venit pacientul. În mod surprinzător, deși a crescut finanțarea și operăm dublu, față de cum operam în anii trecuți, parcă sunt și mai mulți pacienți cu artroze. Poate sunt atrași și de faptul că protezele sunt gratuite, decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, sunt foarte bune și au auzit că rezultatele sunt la fel de bune”, a declarat dr.Obadă, pentru „Cuget Liber”.

În anul 2022, pe această secție au fost internați 2.500 de pacienți, 2.450 fiind operați. Dintre aceștia, 600 au fost protezați, 400 cu proteze de șold și 200 cu proteze de genunchi. Pe lângă acestea, au mai avut înregistrate 40 de revizii, adică proteze vechi, care au fost scoase și înlocuite cu unele noi. În plus, medicii au efectuat o serie de artroscopii, operații minim invazive, la sportivi, per total circa 300 de astfel de operații artroscopice cu reconstrucții de ligamente și numai. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3835 secunde