Au ajuns la spital paralizați, dar au plecat pe picioarele lor! "Tromboliza salvează vieți!"

3076
2
Au ajuns la spital paralizați, dar au plecat pe picioarele lor!
Accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră de sănătate, mortalitatea prin AVC fiind la acest moment extrem de ridicată, în întreaga lume. Din fericire, pentru aceste persoane există o soluţie de salvare, care se numeşte tromboliză, ea făcându-se, de regulă, în cadrul unor unităţi speciale de stroke. Constănţenii vor beneficia şi ei, curând, de o astfel de unitate de stroke pe secţia de Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).

Viața omului poate atârna, uneori, de un fir de ață, iar când acesta suferă un accident vascular cerebral, dacă nu se prezintă rapid la medic, poate deceda. Din fericire, medicii îl pot ajuta, aplicându-i acest tratament, tromboliza, cu ajutorul căruia cheagurile de sânge sunt dizolvate, iar pacientul își poate reveni complet. Neurologii de la malul mării sunt solicitaţi în fiecare zi să intervină în cazul unor astfel de pacienţi - mai grav, uneori la persoane foarte tinere, de aproximativ 30-40 de ani, dar care, în cele din urmă, au plecat pe picioarele lor, chiar dacă au ajuns la spital paralizate. Aşadar, tromboliza salvează vieţi. Pentru a veni şi mai mult în ajutorul lor, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va da în funcţiune, peste câteva luni, pe secţia Neurologie, mult aşteptata unitate de stroke. „Noi avem deja o mini-unitate de stroke, unde putem salva viaţa oamenilor, dar numai dacă se prezintă în intervalul terapeutic de 3-5 ore. S-au pus prizele şi, cred, destul de curând ne vom pregăti de inaugurarea saloanelor. Aici, ei vor fi trombolizaţi şi monitorizaţi cu aparatură de ultimă generaţie”, ne-a declarat şeful secţiei de Neurologie, dr. Any Axelerad.


Specialistul a precizat că tromboliza la care facem referire înseamnă, înainte de toate, mobilitate pentru persoana afectată. Altfel spus, pacientul redevine funcţional. Din păcate, fără tromboliză şi fără metodele noi de dizolvare a acestor cheaguri la nivelul de artere cerebrale, aceşti pacienţi pot rămâne paralizaţi la pat, unde pot trăi în această stare chiar şi 20 de ani, din păcate, chinuindu-se, pentru că starea lor nu va fi deloc una bună.

În primul rând, populaţia trebuie să fie conştientă de faptul că este obligatoriu a se prezenta la timp, la spital, pentru că dacă nu ajung într-un timp cât mai scurt, riscă să rămână cu dizabilităţi, indiferent de calitatea tratamentelor administrate ulterior. „Putem face absolut tot, din punct de vedere medical, dar nu avem cum să lizăm acel cheag de sânge spart. În momentul în care l-am lizat, fluxul de sânge ajunge direct la cap şi nu se mai produce acel infarct. Aşa că, dacă v-a paralizat mâna, nu puteţi să aşteptaţi să vă reveniţi, pentru că acest revenit vă va aduce în afara ferestrei terapeutice, iar medicii nu mai pot face nimic în afara ei. Vi s-a strâmbat gura, nu puteţi mişca mâna, aveţi vedere dublă, nu vedeţi cu un ochi, toate acestea sunt semne de accident cerebral vascular”, a adăugat specialistul. 



Comentează știrea

Anonim
17 septembrie 2022
Tromboliza

Serios?Unchiul meu asuferit un AVC acum aproximativ două luni A fost dus la UPU Constanța in aproximativ 45 minu9. Nu i s-a facut procedura, deoarece medicul tdzident care era de gardă ni s-a priceput Așa că mai cercetați inainte de a scrie. Degeaba au aparatura, dacă nu sunt capabili să o folosească.

Irod cel Mare
18 septembrie 2022
Darul Fermecat

Comentariul 4 : Cam asa stau lucrurile si prin baltoaca aia. Daca fie-mea e timpita, eu ii fac voia ca dantuieste bine. Dragii mei, vedeti prin Capitala Imperiului la maritul Cezar de o solutie buna, vracii adevarati sint acolo. Ref. la comentarii, pai contorul nu e bun, o fi nevoie de ceva ulei. Vedeti sa nu fie potop, poate Noe stie ceva.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4 secunde