Sondaje efectuate la comanda "Cuget Liber"

Cum se împart voturile la locale. Primăriile Medgidia și Mangalia rămân la PNL, Năvodari la PSD

9683
2

Articole de la același autor

După ce, în urmă cu câteva zile, „Cuget Liber“ a publicat un sondaj referitor la clasamentul formațiunilor politice și al candidaților la Primăria și Consiliul Județean Constanța, iată că în ediția de astăzi suntem în măsură să vă informăm cum stă situația în municipiile Medgidia și Mangalia, dar și în orașul Năvodari. Cele trei sondaje au fost comandate de „Cuget Liber“ și au fost efectuate de ARA Public Opinion. Din cercetările sociologice reiese că primarii Valentin Vrabie (PNL), Cristian Radu (PNL) și Florin Chelaru (PSD) vor conduce destinele celor trei localități și în următorii patru ani.

Metodologia aplicată în municipiul Medgidia a vizat un eşantion local reprezentativ pentru populaţia adultă 18+. Mărimea eşantionului a fost de n= 956, iar tipul acestuia - probabilistic. Metoda de selecţie a respondenţilor: Random Digit Dialing (RDA) a numerelor de mobil. Eşantionul rezultat după alegerea probabilistică a fost ponderat minimal pentru ajustare la datele statistice actuale despre populaţia rezidentă. Culegerea datelor s-a făcut prin interviuri telefonice în sistem CATI în perioada 22-26 mai 2024. Toleranţa de eşantionare este ±3% la un nivel de încredere de 95%.

Astfel, la întrebarea „În general, considerați că în localitatea dumneavoastră lucrurile merg într-o direcție bună sau într-una greșită?”, 57% dintre cei intervievaţi au răspuns că „direcția este bună”, 29% „direcție greșită”, iar 14% – „Nu știu/Nu răspund”.

În privința participării la alegerile locale, 37% dintre cei intervievați au răspuns că vor merge la urne, 39% au spus că nu vor merge la vot, 11 % nu s-au hotărât încă, iar 13 % nu au dorit sau nu au știut să răspundă.

În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru Consiliul Local Municipal Medgidia, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri poate schimba semnificativ procentele din ziua votului.

Mai exact, 32% au spus că „Încă nu sunt hotărâţi” iar 15% au răspuns că „Nu știu/ Nu răspund”. Din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, clasamentul, în ordinea în care vor fi candidaţii pe buletinul de vot, se prezintă astfel:

AUR - 12%

PSD - 26%

PNL - 41%

SOS România - 4%

Alianța pentru Medgidia - 7%

Alternativa Dreaptă - 3%

PUSL - 3%

PRM - 3%.



La fel ca şi la Consiliul Local Municipal Medgidia, în ceea ce priveşte intenţia de vot pentru Primăria Municipiului Medgidia, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri ar putea schimba semnificativ procentele din ziua votului, deoarece 27% „încă nu sunt hotărâţi”, iar 11% - „nu știu/nu răspund”. Cu toate acestea, din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, rezultatele se prezintă astfel:

Luchian Alin Mihai (AUR) – 4%

Vlădescu Luminița (PSD) – 18%

Vrabie Valentin (PNL) – 65%

Nanu Florin (S.O.S. România) – 3%

Ibram Chenan (ApM) – 7%

Vlăduț Manuel Vasile (PAD) – 3%.


 

Menţionăm că şi în acest caz ordinea candidaţilor este cea de pe buletinele de vot. Cercetarea sociologică a mai scos în evidenţă şi motivele absenteismului la vot, iar datele prezentate sunt realizate doar din totalul celor care au declarat că nu participă la vot. Mai exact, 18% au răspuns „Nu mă interesează politica”, 11 % - „Niciunul din candidați nu este potrivit”, 36% au invocat „Dezamăgirea clasei politice”, 11% – „Niciun candidat nu m-a convins”, 8% au spus că au „alt motiv”, iar 16% - „Nu știu/Nu răspund”.

AUR, doar 5% în preferințele pentru Consiliul Local Mangalia

Metodologia aplicată în municipiul Mangalia a vizat un eşantion local reprezentativ pentru populaţia adultă 18+. Mărimea eşantionului a fost de n= 967, iar tipul eşantionului a fost probabilistic. Metoda de selecţie a respondenţilor: Random Digit Dialing (RDA) a numerelor de mobil . Eşantionul rezultat după alegerea probabilistică a fost ponderat minimal pentru ajustare la datele statistice actuale despre populaţia rezidentă.

Culegerea datelor s-a făcut prin interviuri telefonice în sistem CATI în perioada 22-26 mai 2024. Toleranţa de eşantionare este ±3% la un nivel de încredere de 95%.

Referitor la direcția în care se îndreaptă municipiul Mangalia, 58% au spus că este o „direcție bună”, 39% „direcție greșită” şi 3% „Nu știu/Nu răspund”.

În privința participării la vot, 49% dintre cei intervievați au răspuns că vor merge la urne, 36% au spus că nu vor merge, 11 % nu s-au hotărât încă, iar 4% nu au dorit sau nu au știut să răspundă.

În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru Consiliul Local Municipal Mangalia, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri poate schimba semnificativ procentele din ziua votului.

Mai exact, 22% au răspuns că „încă nu sunt hotărât” iar 18% „Nu știu/ Nu răspund”. Din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, clasamentul, în ordinea cum se vor afla pe buletinele de vot, se prezintă astfel:

USR - 9%

PSD - 25%

PNL - 35%

AUR - 5%

Forța Dreptei - 1%

PUSL - 7%

Alianța Noi suntem Mangalia - 5%

SOS România - 5%

Pro România - 3%

REPER - 5%

Partidul Patrioților - 0%.




Edilul Cristian Radu, 46% în preferințele electoratului

La fel ca şi la Consiliul Local Municipal Mangalia, cât priveşte intenţia de vot pentru Primăria Municipiului Mangalia, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri ar putea schimba semnificativ procentele din ziua votului, deoarece 33% „încă nu sunt hotărâţi”, iar 5% - „nu știu/nu răspund”. Cu toate acestea, din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, rezultatele se prezintă astfel, în ordinea cum vor fi candidații pe buletinele de vot:

Abdurefi Semiran (USR) – 5%

Foleanu Paul (PSD) – 20%

Radu Cristian (PNL) – 46%

Vieru Eugen Alexandru (PUSL) – 6%

Menabit Ozghiun (Alianța NSM) – 10%

Niță Andrei Cristian (SOS România) – 5%

Moldovan Dănuț (Pro România) – 2%

Zamoșteanu Adrian (REPER) – 6%.




Cercetarea sociologică a mai scos în evidenţă şi motivele absenteismului la vot, iar datele prezentate sunt realizate doar din totalul celor care au declarat că nu participă la vot. Mai exact, 27% au răspuns „Nu mă interesează politica”, 11 % - „Niciunul din candidați nu este potrivit”, 21% au invocat „Dezamăgirea clasei politice”, 10% – „Niciun candidat nu m-a convins”, 5% au spus că au „alt motiv”, iar 26% - „Nu știu/Nu răspund”.

PSD și PNL, majoritate în Consiliul Local Năvodari

Metodologia aplicată în orașul Năvodari a vizat un eşantion local reprezentativ pentru populaţia adultă 18+. Mărimea eşantionului a fost de n= 989, iar tipul eşantionului a fost probabilistic. Metoda de selecţie a respondenţilor: Random Digit Dialing (RDA) a numerelor de mobil . Eşantionul rezultat după alegerea probabilistică a fost ponderat minimal pentru ajustare la datele statistice actuale despre populaţia rezidentă.

Culegerea datelor s-a făcut prin interviuri telefonice în sistem CATI în perioada 22-26 mai 2024. Toleranţa de eşantionare este ±3% la un nivel de încredere de 95%.



Astfel, la întrebarea „În general, considerați că în localitatea dumneavoastră lucrurile merg într-o direcție bună sau într-una greșită?”, 46% dintre cei intervievaţi au răspuns că „direcția este bună”, 41% „direcție greșită”, iar 13% – „Nu știu/Nu răspund”.

În privința participării la vot, 53% dintre cei intervievați au răspuns că vor merge la urne, 35% au spus că nu vor merge, 10% nu s-au hotărât încă, iar 2% nu au dorit sau nu au știut să răspundă.

În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru orașul Năvodari, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri poate schimba semnificativ procentele din ziua votului.

Mai exact, 39% au spus că „Încă nu sunt hotărâţi”, iar 11% au răspuns că „Nu știu/ Nu răspund”. Din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, clasamentul, în ordinea în care vor fi pe buletinul de vot, se prezintă astfel:

PSD – 37%

PNL – 20%

USR – 9%

AUR – 17%

PER – 1%

S.O.S România – 2%

Partidul Neamul Românesc – 3%

PMP – 4%

PUSL – 4%

Paraschiv Ionel Claudiu – independent – 2%

Alții – 1% (Partidul Alternativa Dreaptă (AD) și Streinu Florentin – independent).




Primarul Florin Chelaru, de la PSD, planuri pentru al treilea mandat

La fel ca şi la Consiliul Local, referitor la intenţia de vot pentru Primăria Orașului Năvodari, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri ar putea schimba semnificativ procentele din ziua votului, deoarece 38% „încă nu sunt hotărâţi”, iar 14% - „nu știu/nu răspund”. Cu toate acestea, din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, rezultatele se prezintă astfel, în ordinea cum vor fi candidații pe buletinele de vot:

Florin Chelaru (PSD) – 41%

Nichita Rafael (PNL) – 15%

Listarf Ana-Maria (USR) – 4%

Aelenei Evdochia (AUR) – 16%

Rad Bogdan (PER) – 2%

Timofei Gheorghe (SOS România) – 2%

Matei Geani (PNR) – 8%

Dumitrașcu Costel Aurelian (PMP) – 6%

Ceabuca Nicolae Narcis (PUSL) – 6%.




Cercetarea sociologică a mai scos în evidenţă şi motivele absenteismului la vot, iar datele prezentate sunt realizate doar din totalul celor care au declarat că nu participă la vot. Mai exact, 21% au răspuns „Nu mă interesează politica”, 13 % - „Niciunul din candidați nu este potrivit”, 15% au invocat „Dezamăgirea clasei politice”, 11% – „Niciun candidat nu m-a convins”, 10% au spus că au „alt motiv”, iar 30% - „Nu știu/Nu răspund”.



Comentează știrea

uralehc
30 mai

Sondaje mincinoase

joe
31 mai

vrabie are interdictie, hot jud definitiva, nu poate candida !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3707 secunde