Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, discurs în Parlament de “Ziua Dobrogei”

1535
Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, discurs în Parlament de “Ziua Dobrogei” - constanta-t-1699974284.jpg

Articole de la același autor

Deputatul PNL Bogdan Huțucă a susținut un discurs, marți, 14 noiembrie 2023, în plenul Parlamentului cu ocazia “Zilei Dobrogei”.


“Se împlinesc 145 de ani de la momentul istoric din 14 noiembrie 1878, care a rămas întipărit în conștiința publică drept Revenirea Dobrogei la România, vis împlinit al unei generații ambițioase. Un moment istoric cu o însemnătate aparte pentru întregirea neamului românesc. Într-un context cu multe necunoscute, ostil, dar cu determinarea, voința, curajul dar și viziunea elitei politice a vremii, românii au reușit.


Au reușit să reintegreze, în sânul patriei, ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, denumit Dobrogea astfel ieșirea României la Marea Neagră și la Gurile Dunării, deschide țara spre lumea largă.


La 145 de ani de la momentul revenirii, îmi asum să afirm că Dobrogea reprezintă un proiect politic și administrativ de succes al României moderne. Alocările de fonduri, de la statul român, în infrastructură, prin extinderea rețelei de căi ferate, dezvoltarea portuară și modernizarea infrastructurii publice, au schimbat semnificativ și ireversibil regiunea.


Dragi colegi,
Doresc să răspund la întrebarea esențială, la care mulți dintre voi ați încercat să răspundeți. De ce Dobrogea este diferită de restul României și de ce dobrogenii sunt oameni care îmbrățișează deschis diferențele etnice, culturale sau religioase? Această idee este insuflată într-un document, pe care îl consider sacru, un fel de „Magna Carta" a Dobrogei, și anume ”Proclamație către dobrogeni”. Documentul programatic a fost lansat pe data de 14 noiembrie 1878, de către domnitorul Carol I, în care se anunța proiecția unui stat protectiv, solidar, pentru toți locuitorii regiunii, în care ordinea și disciplina aveau să ajungă spre ”pașnica viețuire”.


Viziunea de integrare a Domnitorului Carol I, cu influențe liberale prin Ion C. Brătianu, urma să fundamenteze principiile care au dat rodul Dobrogei de astăzi, regiune care a devenit sinonim cu "diversitate și armonie". Astfel, Dobrogea este un exemplu de bune practici, de colaborare, conviețuire pașnică, un simbol al României mozaice, multietnice și multiconfesionale.


Este responsabilitatea noastră de a avea grijă de această moștenire lăsată, dar avem și privilegiul de a valorifica această bogăție culturală și spirituală dobrogeană.


Generația noastră are misiunea de a continua opera politică lăsată moștenire de la ”părinții fondatori” ai statului român modern. Această misiune implică responsabilitatea noastră de a menține valorile democrației, ale libertății, ale justiției și ale solidarității, care au fost fundamentale în formarea României moderne.




Dragi colegi,
Făcând un arc peste timp, iată-ne astăzi aici. După 145 de ani, trecând printr-o perioadă tulbure, pe plan regional dar și internațional. Perioadă în care teritoriul Dobrogei plasează România pe harta lumii ca un punct strategic și de importanță geopolitică deosebită. Prin porturile pe care le avem la Marea Neagră și la Dunăre, România își îndeplinește rolul semnificativ de membru promotor și apărător al valorilor Uniunii Europene și NATO, ca un actor activ în menținerea securității și stabilității în regiune.


Avem o misiune nobilă, aceea de a aborda provocările prezentului cu încredere, și înțelepciune, dar mai cu seamă să consolidăm valorile care ne definesc ca națiune și să lăsăm generațiilor viitoare o Românie prosperă și puternică.


La mulți ani, România!
La mulți ani, dobrogeni!”




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6708 secunde