Ministrul Lucian Bode: "Modificarea Codului Penal nu îi vizează pe cetățenii onești"

725
2
Ministrul Lucian Bode:
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, ieri, că propunerile de înăsprire a unor pedepse din Codul Penal, inclusiv cele referitoare la art 371 despre tulburarea ordinii şi liniştii publice, nu îi vizează pe cetăţenii oneşti şi nici pe cei care protestează, ci pe acele persoane care săvârşesc violenţe sau distrugeri în spaţiul public. Ministrul Bode a subliniat că aceste modificări sunt absolut necesare, în contextul creşterii fenomenului infracţional, iar scopul lor este creşterea nivelului de protecţie şi de siguranţă pentru cetăţeni.

„Propunerile vizează majorarea limitelor de pedeapsă şi introducerea unor forme calificate. Precizez, propunerile de modificare aduse Codului Penal, şi mă refer strict la 371 (art 371), nu vizează nicidecum cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen. Acesta este motivul pentru care am venit cu aceste propuneri. Sigur că practica ultimilor ani îmi dă posibilitatea să văd tabloul infracţional la nivel naţional, să constat în activitatea de zi cu zi a poliţiştilor, a jandarmilor, a tuturor structurilor noastre cu ce probleme se confruntă şi unde legea nu îi ajută în a-şi exercita atribuţiile şi am obligaţia, şi în calitate de ministru şi în calitate de parlamentar, să vin şi să propun astfel de modificări, pe care eu le consider de îmbunătăţire a legislaţiei. (...) Este foarte bine că în spaţiul public se naşte o asemenea dezbatere, pentru că vedem în ultimii ani infracţiuni cu violenţă împotriva minorilor, împotriva persoanelor cu dizabilităţi, împotriva femeilor, săvârşite de grupuri organizate în spaţiul public”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode a mai afirmat că Parlamentul este suveran şi va decide cu privire la necesitatea modificării Codului Penal.

Ministrul Bode a anunţat, recent, că, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, a depus la Senat un proiect de lege prin care limitele de pedeapsă în cazul faptelor cu violenţă se majorează cu o treime. Lucian Bode a arătat că a propus modificări şi în legătură cu tulburarea ordinii şi liniştii publice.

„Am făcut modificări şi am schimbat abordarea în ceea ce priveşte fapta de tulburare a ordinii şi liniştii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani şi am introdus elemente agravante care justifică creşterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 şi 7 ani”, a explicat ministrul.

El a mai precizat că proiectul propune, totodată, majorarea pedepsei şi pentru fapta de încăierare. O altă parte a intervenţiilor pe actul normativ vizează extinderea prezumţiei legitimei apărări de la spaţiul privat la cel public. Bode a completat că se mai are în vedere eliminarea posibilităţii amenzii ca sancţiune în cazul infracţiunilor de ultraj şi ultraj judiciar, fiind prevăzută pedeapsa cu închisoarea.

Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu, le-a cerut, joi, premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Lucian Bode, să retragă legea „totalitară” pe care „au gândit-o împotriva protestelor”.

Comentează știrea

Marinela
12 februarie 2023
Lucica

Mai Hoziilor numai dati cu parlamentul suverna.Ati distrus Romania cu furatusi saracit poporu roman Escrocilor.

A.I.C
12 februarie 2023
Dr Bode

Dr infect Bode Lucian.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.452 secunde