Nervi întinşi la maxim în şedinţa CL Constanța! Iată cât va fi taxa de salubrizare!

4080
2
Nervi întinşi la maxim în şedinţa CL Constanța! Iată cât va fi taxa de salubrizare! - sus-1672167385.JPG

Articole de la același autor

Consilierii locali din Constanţa au fost convocaţi în şedinţă ordinară marţi, 27 decembrie, cu începere de la ora 13:00. Pe ordinea de zi s-au aflat 44 de proiecte care au fost analizate şi apoi votate de către aceştia, în timp ce pe ordinea de zi suplimentară au existat cinci proiecte. Din motive necunoscute, şedinţa a început cu o jumătate de oră întârziere.

Cel mai mult s-a discutat pe seama proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor la nivelul municipiului Constanţa în 2023.

Aici este vorba în special de taxa de salubrizare, cea care în prezent este de 7,5 lei de persoană pe lună.

Consilierii PNL şi USR au propus iniţial în cadrul şedinţei majorarea acestei taxe până la 14 lei pe lună, lucru cu care aleşii locali din PSD nu au fost de acord.

Tot în cadrul şedinţei, consilierii USR au propus şi un amendament care viza creşterea acestei taxe doar cu rata inflaţiei, de la 7,5 lei până la 8 lei, iar amendamentul a fost aprobat.

Pe parcursul discuţiilor au avut loc mai multe schimburi de replici dure între consilieri. S-a ajuns până la folosirea cuvântului „incompetenţă” de ambele părţi. Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a ţinut să le dea un răspuns celor de la USR după ce a văzut amendamentul acestora.

„Această măsură a USR este una sub zodia populismului și inițiatorii amendamentului privind taxa de salubritate nu au la bază niciun studiu de calcul, iar componenta subvenției trebuie să fie eminamente una socială, așa cum stipulează Legea salubrității nr.1/2006, care ne arată că ne aflăm în acest moment într-o stare de ilegalitate”, a explicat Chiţac.

Edilul Vergil Chiţac a susţinut că este nevoie de majorarea acestei taxe şi le-a cerut în permanenţă celor de la USR să îşi retragă amendamentul, însă aceştia nu au cedat. S-a ajuns la întreruperea şedinţei şi s-au încercat mai multe negocieri. Totodată, în timpul şedinţei, primarul Vergil Chiţac, liderul grupului USR, Dumitru Caragheorghe, dar şi liderul grupului PSD, Costin Răsăuţeanu, s-au contrat ori de câte ori au avut ocazia.

„Trebuie să vedem consecinţa asupra bugetului. Domnul Caragheorghe nu s-a documentat să vadă exact care este această consecinţă asupra venitului. Au crescut preţurile şi pentru cetăţeni, dar şi pentru serviciile pe care noi la prestăm. Vreau să ştiţi că în momentul de faţă acest amendament înseamnă 36 de milioane de lei doar pentru Polaris, iar depozitarea încă vreo 14 milioane de lei. Nu fiţi ilogici! Ce treabă are rata inflaţiei cu serviciul de salubritate? Componenta aceasta de subvenţie este una eminamente socială. Ea trebuie să se îndrepte către oamenii care au nevoie de aşa ceva. A nu ţine cont de asta înseamnă că sunteţi populişti. Vă atrag atenţia că acest amendament este unul împotriva legii. Domnule Răsăuţeanu, sunteţi foarte apropiat de Primăria Năvodari. Cât este preţul la salubritate acolo?”, a întrebat Chiţac.

Replica lui Costin Răsăuţeanu nu a întârziat să apară.

„Haideţi să nu lansăm întrebări care să ducă discuţia în derizoriu. Aşa vă pot şi eu întreba: cum de aţi reuşit să aveţi un excedent de 20 de milioane de euro? Discuţiile pe care le purtăm aici este bine să fie decente şi serioase. Astăzi, constănţenii nu îşi permit să se trezească cu această taxă mărită. Sunteţi într-o gravă eroare!”, a răspuns Răsăuţeanu.

După ce s-au votat celelalte proiecte de pe ordinea de zi, consilierii locali au revenit asupra acestui proiect. Preşedintele de şedinţă, Cristian Omocea, a anunţat o pauză de 5 minute pentru negocieri, însă pauza a durat mult mai mult, aproape nimeni neînţelegând ce se petrece. În cele din urmă, proiectul a fost adoptat cu 24 de voturi pentru, astfel că taxa pentru salubrizare va fi, începând cu 2023, în valoare de 8 lei.

Comentează știrea

Cta
28 decembrie 2022
Chițac mai și gandește !

1- Montati camere de supraveghere peste tot , toți ne-au luat-o inainte 2- politia locala sa mearga in patrulă si pe jos, prin piețe si printre blocuri, in cartiere; treaba nu se face sin mașină; 3- tov Chițac sa mearga la pas prin oraș , peste tot, nu toată ziua în birou, cică-i ocupat- dați-l afară pe " unsurosul " de Popa Liviu, chiar credeți că-i singurul care se poate " ocupa" de Termoficare; dovada incompetenței : de ani de zile , iarna, se produc lunar 3-4 avarii in acelasi loc: intersectia Soveja cu Tomis 4- faceti parcari subterane cu parcuri, locuri de joaca sau minipiete deasupra, nu hidoșiți orasul; la Gară faceti un punct de informare si cazare turistica, o harta a Dobrogei si a litoralui pe un ecran gigant, loc pt autocare si autobuzele electrice iar microbuzele sa nu mai staționeze ore in șir, aia este zona de tranzit , se vine cu autobuzul sau cu trenul, nu cu autoturismul; nu umpleți Cta de bolovani plus ca o parcare subterana poate deveni ușor adăpost ; amplasati prin oraș streetfooduri, tonete pt suveniruri si artă populară. Chițac , orasul asta este destinatie estivala, nu trebuie sa il transformi in statiune pt nevrotici.

Primar
28 decembrie 2022
Chițac..ajunge !

Asa este , parcarea subterana poate fi , la nevoie , și adapost in caz de nevoie, pt sute de cetateni. Plus ca deasupra se poate face o mica piata sau, de ce nu , un parculet, un loc de joaca, ceva. Orice se ar face deasupra unei subterane, clar arata mai bine , mai frumos daecat un rahat de beton, o urațenie ! Aloooooo, Chițac neică, auzi ? Ca de vazut , nu te vede nimeni prin oraș, sa vezi cat de urat arata Cta. Îi tot dai că trebuia sa faci toate astea , așa-i , dar nu tot in acelasi timp, 1000 de parcari supraetajate cum n' are Iasi , Bucuresti si Cluj , ori Viena laolaltă. Bă primare care te crezi ca esti, geaba futi banii prin delegatii pe' afară. Tu de subterane cu locuri de joaca deasupra si transformate in adaposturi in caz de razboi ,ai auzit ? Daca nu , pleaca naibii la Eforie si lasă-ne , lasă-ne........ Ori faci ce , cum , cand si cat trebuie , ori paaaaaaa! Adică...marș în plnoastră !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6578 secunde