Aleşii locali au decis! Constănţenii vor plăti tot 450 de lei pe gigacalorie

1091
Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, i-a convocat, vineri, pe consilierii locali în şedinţă extraordinară. Pe ordinea de zi s-au aflat opt proiecte de hotărâre care au fost analizate şi apoi votate de aleşii locali.

Primul proiect şi cel mai important a fost cel care privea stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizate de către societatea Termoficare Constanța SRL și a subvenției unitare acordate populației pentru perioada 01.11.2022-31.12.2022, în municipiul Constanța.

La acest punct, liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuţeanu, a ţinut să aibă o intervenţie.

„Eu revin cu aceeaşi rugăminte şi insistenţă. Faptul că Termoficare se află într-o situaţie destul de delicată înseamnă că trebuie să fim atenţi. Ministerul Energiei ar putea să îndrepte această abordare pe care o au dânşii cu instituţiile subordonate de a cere în avans anumite plăţi de la cei care furnizează energie, riscăm în timp ca aceşti bani pe care îi plătim în avans să încarce extraordinar de mult capacitatea financiară pe care ar trebui să o aibă Termoficare. Grupul PSD solicită ca Primăria Municipiului Constanţa să poarte discuţii serioase cu Ministerul Energiei şi să solicite ca aceste plăţi pe care entităţile le cer în avans să nu se mai practice. Nu poţi să ceri în avans nişte bani pe care Termoficare nu i-a încasat. Banii se încasează peste 45 de zile după ce s-a furnizat acel agent termic. Avem investiţii de făcut, dar avem şi avarii. Nu putem accepta ca reprezentanţii Guvernului să oblige CET Constanţa să plătească în avans aceşti furnizori pe utilităţi. Putem îndrepta această anomalie şi să ajutăm să nu băgăm Termoficare în faliment”, a explicat Răsăuţeanu.

Răspunsul primarului Vergil Chiţac a venit în doar câteva secunde.

„Din păcate, în unele cazuri moralitatea este diferită de legalitate. Este o ordonanţă de urgenţă care impune ca plata către Romgaz să se facă în avans. Ar trebui să ne dăm toţi mâna în parlament şi să restabilim moralitatea, aşa cum zicea domnul Răsăuţeanu”, a spus Chiţac.


Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, astfel că preţul gigacaloriei în Constanţa nici nu s-a micşorat, nici nu s-a mărit.

Astfel, un constănţean va plăti pentru gigacalorie suma de 450 de lei pe lună.

S-a mai votat de asemenea în cadrul şedinţei şi rectificarea bugetului local pe anul 2022, iar apoi s-au votat câteva proiecte prin care s-a stabilit creşterea energetică a mai multor unităţi de învăţământ din oraşul Constanţa.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului „Creșterea eficienței energetice a imobilului Școala gimnazială nr. 6, Constanța” în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, dar şi proiectul de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului „Creșterea eficienței energetice a imobilului Școala Gimnazială nr. 10, „Mihail Koiciu”, Constanța” în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, au fost şi ele adoptate de către consilieri.

Şedinţa s-a desfăşurat în format online, aşa cum se întâmplă de multă vreme.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2597 secunde