Sondaje efectuate la comanda "Cuget Liber"

Primari, locomotivă pentru partid. Cum se votează la Medgidia, Mangalia și Năvodari pentru Consiliul Județean

4391
2

Articole de la același autor

După ce, în urmă cu câteva zile, „Cuget Liber“ a publicat un sondaj referitor la clasamentul formațiunilor politice și al candidaților la Primăriile Medgidia, Mangalia și Năvodari, iată că în ediția de astăzi suntem în măsură să vă informăm cum stă situația în localitățile respective în privința votului pentru Consiliul Județean Constanța și pentru funcția de președinte CJC. Mai exact, din sondajele realizate la comanda „Cuget Liber“ și efectuate de ARA Public Opinion reiese clar că primarii din localitățile respective „trag” partidul după ei în ceea ce privește votul pentru CJC. Pe de altă parte, în privința preferințelor pentru funcția de președinte al acestei instituții, reiese că notorietatea candidaților contează pentru alegători.

Cercetarea sociologică efectuată la Medgidia arată că, în privința participării la alegerile locale, 37% dintre cei intervievați au răspuns că vor merge la urne, 39% au spus că nu vor merge la vot, 11 % nu s-au hotărât încă, iar 13 % nu au dorit sau nu au știut să răspundă.

În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru Consiliul Județean Constanța, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri poate schimba semnificativ procentele din ziua votului.

Mai exact, 27% au spus că „Încă nu sunt hotărâţi”, iar 11% au răspuns că „Nu știu/ Nu răspund”. Din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, clasamentul, în ordinea în care vor fi pe buletinul de vot, se prezintă astfel: Partidul Alianţa pentru Uniunea Românilor (11%), Partidul Naţional Liberal (38%), Partidul Social Democrat (25%), Partidul S.O.S. România (2%), Partidul Alternativa Dreaptă (2%), Alianţa Dreapta Unită (15%), Partidul Ecologist Român (3%) și Partidul Umanist Social Liberal (4%).



La fel ca şi la votul pentru CJC, la intenţia de vot pentru funcția de președinte al CJC, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri ar putea schimba semnificativ procentele din ziua votului, deoarece 27% „încă nu sunt hotărâţi”, iar 11% - „nu știu/nu răspund”. Cu toate acestea, din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, rezultatele, la Medgidia, se prezintă astfel, în ordinea de pe buletinele de vot: Mohamad Murad (AUR) – 11%, Mitroi Florin (PNL) – 38%, Grasa Cătălin (PSD) – 25%, Stancovici Cristian (SOS România) – 4%, Pană Mihai Simion (Partidul Alternativa Dreaptă) – 3%, Palaz Claudiu - Alianța Dreapta Unită – 9%, Bădrăgan Dumitru (PER) – 3% și Lupu Mihai (PUSL) – 7%.





Liberalul Florin Mitroi, în grațiile alegătorilor din Medgidia și Mangalia

În municipiul Mangalia, în privința participării la vot, 49% dintre cei intervievați au răspuns că vor merge la urne, 36% au spus că nu vor merge, 11 % nu s-au hotărât încă, iar 4% nu au dorit sau nu au știut să răspundă. În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru CJC, procentul mare de nehotărâți, dar cu intenție de a participa la alegeri poate schimba semnificativ procentele din ziua votului. Mai exact, 33% au răspuns că „încă nu sunt hotărât” iar 5% „Nu știu/ Nu răspund”. Din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, clasamentul, în ordinea cum se vor afla pe buletinele de vot, se prezintă astfel: Partidul Alianţa pentru Uniunea Românilor (12%), Partidul Naţional Liberal (32%), Partidul Social Democrat (22%), Partidul S.O.S. România (2%), Partidul Alternativa Dreaptă (1%), Alianţa Dreapta Unită (20%), Partidul Ecologist Român (5%) și Partidul Umanist Social Liberal (6%).



În privința votului pentru funcția de președinte al CJC, sondajul arată că 33% „încă nu sunt hotărâţi”, iar 5% - „nu știu/nu răspund”. Cu toate acestea, din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, rezultatele se prezintă astfel, în ordinea cum vor fi candidații pe buletinele de vot: Mohamad Murad (AUR) – 13%, Mitroi Florin (PNL) – 39%, Grasa Cătălin (PSD) – 21%, Stancovici Cristian (SOS România) – 3%, Pană Mihai Simion (Partidul Alternativa Dreaptă) – 1%, Palaz Claudiu - Alianța Dreapta Unită – 14%, Bădrăgan Dumitru (PER) – 3%, Lupu Mihai (PUSL) – 6%.



Cătălin Grasa, de la PSD, preferat de cetățenii din Năvodari la președinția CJC

În privința participării la vot, în orașul Năvodari, 53% dintre cei intervievați au răspuns că vor merge la urne, 35% au spus că nu vor merge, 10% nu s-au hotărât încă, iar 2% nu au dorit sau nu au știut să răspundă. În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru CJC, 38% au spus că „Încă nu sunt hotărâţi”, iar 14% au răspuns că „Nu știu/ Nu răspund”. Din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, clasamentul se prezintă astfel: Partidul Alianţa pentru Uniunea Românilor (17%), Partidul Naţional Liberal (21%), Partidul Social Democrat (36%), Partidul S.O.S. România (4%), Partidul Alternativa Dreaptă (1%), Alianţa Dreapta Unită (12%), Partidul Ecologist Român (4%), Partidul Umanist Social Liberal (5%).



Cât despre intenția de vot pentru funcția de președinte al CJC, 38% „încă nu sunt hotărâţi”, iar 14% - „nu știu/nu răspund”. Cu toate acestea, din totalul respondenților care au ales o opțiune de vot, rezultatele se prezintă astfel: Mohamad Murad (AUR) – 19%, Mitroi Florin (PNL) – 19%, Grasa Cătălin (PSD) – 36%, Stancovici Cristian (SOS România) – 5%, Pană Mihai Simion (Partidul Alternativa Dreaptă) – 3%,Palaz Claudiu - Alianța Dreapta Unită – 9%, Bădrăgan Dumitru (PER) – 3%, Lupu Mihai (PUSL) – 6%.



Concluzia finală, comparând datele din cercetarea sociologică efectuată de ARA Public Opinion, este că cei mai mulţi cetăţeni aleg omul, nu partidul. Cu alte cuvinte, primarii în funcție, respectiv Valentin Vrabie de la Medgidia, Cristian Radu de la Mangalia şi Florin Chelaru de la Năvodari, „trag” după ei partidele pe care le reprezintă şi astfel vor ajuta considerabil la obținerea cât mai multor mandate în CJC. În altă ordine de idei, de remarcat că voturile pentru funcţia de preşedinte al CJC sunt date şi prin prisma notorietăţii pe care fiecare candidat a reuşit să şi-o construiască de-a lungul timpului, dar şi profilului personal al acestora. Şi, de asemenea, ca o concluzie finală nu putem trece cu vederea evoluţia într-un timp extrem de scurt a Partidul Umanist Social Liberal şi a candidatului său, Mihai Lupu, forța care ar putea duce PUSL-ul în Consiliul Județean Constanța.


METODOLOGIE


Mărimea eşantionului probabilistic pe care s-a realizat sondajul a fost de 956, în Medgidia, 967 în Mangalia și 989 în Năvodari. Culegerea datelor s-a făcut prin interviuri CATI în perioada 22 -26 mai 2024. Toleranța de eșantionare este de plus/minus 3% la un nivel de încredere de 95%. 



Comentează știrea

Cum se votează
4 iunie

Asta de unde stiti ? Poate aveti capabilitati speciale de tip paranormal sau or fi alte reguli la vot de tip vot pe ban ! Un sondaj e doar atita, sondaj ! Mai era odata un presedinte de sondaj si ... ca sint diferite functii unele pe baza de alegere restrinsa ! Probabil unele trenduri sa fie dupa sondaj, dar ... certul si siguranta adica legal doar cu stampila, dar pe RO cu paranormalul, cascavalul, metehnele cunoscute naiba stie !

predictibilitate, ghiocul si omida
4 iunie

De copilandru incercam si eu pe baze statistice un model de NostraStieTot. Erau tot felul de statistici si pe fotbal, loto, etc. Cu tot efortul de cautare si aranjare informatii atit pe factori certi [ istoric loto, fotbal ] cit si de omida [ ca asa e lumea astea, cu unii inexplicabil ], doar paguba in buget ! Si azi centalizat [ agregare de date publice din diferite surse online, documente, etc cu scop de StieTot ... youtube ca stie si asta multe si tot felul de entitati cu diferite scopuri morale poate pt. unii , super imorale pt. altii, etc. ] chiar si ca meserie [ marketing ] tot la fel, sa stie pina la frunza cind-care-unde-cum ! Curioziatea, StieTot e pt. unii un ideal si de aia cu diferite ipostaze : din barfa, uitatul pe gaura sau la capra, sondaj ! Simplu, e doar un sondaj cu grade de acuratete in principiu de tip presedinte de sondaj, dar ... ca pe lumea astea e si clanul hotilor, etc [ 47septe ca au inversat rezultatele, istoria si repetarea, cei 1000 de vrednici tovarasi si buni camarazi ]

Pagina a fost generata in 0.4429 secunde