Problemele sistemului de sănătate din Constanța, printre prioritățile prefectului Silviu Coșa

147
Problemele sistemului de sănătate din Constanța, printre prioritățile prefectului Silviu Coșa - fond-prefectura-1-1706817951.jpg

Articole de la același autor

Prefectura Județului Constanța a organizat prima ședință de anul acesta a Comisiei de Dialog Social, joi, în sala de ședințe nr. 2 a instituției. La sfârșitul discuțiilor, au avut loc declarații de presă, la care au fost prezenți, alături de prefectul Silviu Coșa, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Luminița Nagy, președintele Colegiului Medicilor din Constanța, Gabriela Dascăl, secretarul Biroului Executiv al Medicilor de Familie Constanța, Ștefana Zamfir, și medicul neurolog Adrian Barbu.

În prima parte a evenimentului, prefectul Silviu Coșa a prezentat, pe scurt, problemele care au fost discutate, manifestându-și dorința ca aceste consultări să continue între instituții.

„Astăzi a avut loc prima ședință din 2024 a Comisiei pentru Dialog Social. Pe ordinea de zi, am avut ca subiect problema legată de medicii de familie și de medicii din ambulatoriu, respectiv modul în care sunt finanțate aceste domenii și protestele și neînțelegerile care au apărut pe parcursul acestui aspect. Eu, ca reprezentant al Guvernului, Casa Națională și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate am luat contact cu solicitările așa cum sunt ele prezentate astăzi de către corpul profesional al medicilor. În continuare, urmează să întocmim un material pe baza discuțiilor de astăzi și să mai discutăm astfel încât să vedem cum putem să ajutăm nu neapărat bugetul de stat să facă față, nu neapărat medicii de familie sau din ambulatoriu să fie plătiți mai bine, ci cum putem să ajutăm la oferirea unor servicii de sănătate de calitate superioară într-o formă continuă”, a declarat Silviu Coșa.

Directorul CJAS Constanța, Luminița Nagy, a dat asigurări că, prin demersul lor, instituțiile abilitate pot rezolva problema bugetului, astfel încât unitățile spitalicești și de primiri urgențe să nu mai fie supraaglomerate.

„Banii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate urmează pacientul și, chiar dacă nu avem competența să asigurăm noi la nivel județean un buget mai mare, cu siguranță prin acțiunile noastre putem asigura un parcurs mai aplicat al pacientului în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Astfel încât banul să fie cheltuit acolo unde nevoia reală există, cu scăderea presiunii de pe asistența medicală spitalicească și cu creșterea acestui segment de asistență prin finanțare corespunzătoare, dar și prin implicarea medicilor. Astfel încât să nu mai fie încărcate structurile de primiri urgențe, cele spitalicești care consumă cele mai mari resurse în sistemul de asigurări”, a precizat directorul CJAS.

Președintele Colegiului Medicilor din Constanța, Gabriela Dascăl, a adăugat că e nevoie de sprijinul comunității civile pentru ca sistemul medical să facă față situațiilor dificile.

„Nu ne este foarte ușor, pentru că tot ce evoluează în direcția economică pune presiune asupra activității medicului de familie sau de ambulatoriu și a spitalului. Iar ideea de a lua dintr-o parte și a da în alta e valabilă până la un anumit moment. Cred că trebuie să găsim alte soluții de corectare a bugetelor și pentru asta avem nevoie de absolut toți oamenii din societatea civilă, nu numai de noi. Noi putem face servicii medicale, putem să avem propuneri care trebuie analizate și de ceilalți pentru ca să se găsească o soluție corectă atât pentru pacienți, cât și pentru cei care sunt în sprijinul pacienților”, a specificat reprezentantul medicilor.

La rândul său, medicul neurolog Adrian Barbu a adus în discuție, totodată, subiectul centrelor de permanență, care ar trebui să fie la nivelul unităților de primiri urgențe pentru a se putea dovedi eficiente.

„Serviciile de urgență din Spitalul Județean sunt suprasolicitate, sunt sufocate, practic, de numărul de pacienți care ajung acolo. Centrele de permanență sunt foarte utile, însă ar putea să desfășoare o activitate eficientă în situația în care ar beneficia de dotări similare cu ale unității de primiri urgențe. Aici discutăm despre echipare cu sistem de radiologie performant, un laborator și cu o echipă cel puțin multidisciplinară”, a încheiat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2937 secunde