Staţiunea Neptun-Olimp, dezvoltată pentru turişti. "Avea o infrastructură care datează de peste 50 de ani"

2033
Staţiunea Neptun-Olimp, dezvoltată pentru turişti.

Articole de la același autor

Primăria Municipiului Mangalia a finalizat proiectul „Dezvoltare turistică în stațiunea Neptun – Olimp” ce a fost implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Contractul de finanţare a fost încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar, proiectul de față implicând o investiție consistentă în reabilitarea și modernizarea infrastructurii publice a stațiunii Neptun – Olimp. Mai exact, străzi, trotuare, sistemul de iluminat aferent rutier și pietonal, amenajarea de parcări, sens giratoriu și amenajarea spațiilor verzi, tip fâșii plantate.

Obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea durabilă a turismului și, implicit, creșterea numărului mediu de salariați în stațiunea turistică și balneoclimaterică Neptun-Olimp, iar principalul obiectiv specific a făcut referire la reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale din localitate, pe o suprafață totală de 59.641 mp, compusă din suprafața străzilor modernizate (carosabil+parcări), 49.015 mp, sens giratoriu, 1.200 mp și trotuare, 9.426 mp.

Investiția s-a materializat prin realizarea unei structuri rutiere care să asigure o capacitate importantă și o suprafață de rulare corespunzătoare, respectiv realizarea unor trotuare care să asigure circulația în siguranță și confort a pietonilor, pe următoarele străzi: Scriitorilor, Delta, Gării, Crinului, Plopilor, Școlii, Aleea Steaguri, Vilele Speciale, Faleza Neptun. Au fost amenajate, de asemenea, parcări pe străzile Plopilor, Crinului, Gării, Aleea Steaguri și Scriitorilor și un sens giratoriu la intersecția străzilor Trandafirilor, Gala Galaction și Ferdinand pentru fluidizarea și siguranța traficului. Pentru promovarea unui turism durabil și verde, nepoluant, s-au amenajat piste pentru cicliști pe străzile Gării și Crinului, dar și spații verzi, tip fâșii plantate, pe străzile Scriitorilor, Delta, Gării, Crinului, Plopilor, Aleea Steaguri, Vilele Speciale și în sensul giratoriu.

„Vorbim despre o infrastructură care datează de peste 50 de ani. Urmează să reabilităm şi alte staţiuni cum ar fi Venus, Cap Aurora şi Jupiter. În Neptun-Olimp vrem să mai facem ceva. Vrem să reabilităm cele două lacuri existente şi automat să refacem şi promenada. Este un proiect de suflet pentru mine. În fiecare an vin foarte mulţi turişti şi sunt convins că la anul vor fi mai mulţi decât au fost în ultimii ani. Dacă în 2012, 26 de hoteluri erau închise în Mangalia şi în staţiunile care ne înconjoară, acum mai sunt vreo două sau trei, dar şi acelea vor fi puse în funcţiune în scurt timp. Noi lucrăm foarte mult cu bani europeni. De când sunt eu primar, Mangalia a accesat peste 70 de milioane de euro bani europeni. Trebuie să dezvoltăm infrastructura. Am făcut acest lucru şi continuăm să o facem” , a declarat pentru Cuget Liber primarul Cristian Radu.

Proiectul a prevăzut și realizarea unui sistem de iluminat public rutier și pietonal modern și eficient energetic, cu corpuri de tip LED. De asemenea, s-au realizat și lucrări de semnalizare rutieră și pietonală, pe verticală și orizontală, inclusiv marcaje tactile pentru nevăzători.

Valoarea totală a proiectului este de 22.647.857,25 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR (85%), 249.968,96 lei; valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național (13%), 944.112,89 lei; valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului (2%), 940,45 lei şi valoarea neeligibilă, inclusiv TVA, 834,95

Perioada de implementare a proiectului a fost de 75 de luni de la data depunerii, respectiv 01.08.2017 – 31.10.2023, aceasta cuprinzând și perioada activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. Beneficiarul proiectului este Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Mangalia. Autoritatea de Management este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, iar Organismul Intermediar este Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud – Est.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7362 secunde