Un nou regulament în vizorul consilierilor locali. Fără zarzavaturi pe spațiile verzi de lângă blocuri!

4165
3
Un nou regulament în vizorul consilierilor locali. Fără zarzavaturi pe spațiile verzi de lângă blocuri! - fondregulamentspatiiverzi1-1664213750.jpg

Articole de la același autor

Municipiul Constanța va avea un Regulament privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi. După ce, la începutul lunii septembrie, proiectul de hotărâre a fost lansat spre consultare publică, el urmează să fie supus atenției consilierilor locali în ședința de vineri, 30 septembrie. În cadrul regulamentului sunt prevăzute obligații, dar și sancțiuni atât pentru persoanele fizice, cât și pentru asociațiile de proprietari care nu se îngrijesc de spațiul verde din zona imobilelor.

Consiliul Local Constanța se întrunește în ședință ordinară vineri, 30 septembrie, iar pe ordinea de zi se află și un proiect de hotărâre intens dezbătut, în ultimii ani, de actuala administrație locală: Regulamentul privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în municipiul Constanța. Proiectul de hotărâre a fost făcut public, la începutul lunii septembrie, spre consultare publică, pentru o perioadă de 30 de zile.

„În România, spațiile verzi urbane sunt sub nivelul standardelor europene, respectiv 26 mp pe cap de locuitor, și al recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, respectiv 50 mp pe cap de locuitor. Încurajarea de a crea împreună cu administrația publică un peisaj urban plăcut și un mediu de viață sănătos cu beneficii reale pentru ambele părți este o necesitate apărută în mediul urban al ultimilor ani”, au argumentat reprezentanții Primăriei Constanța necesitatea instituirii respectivului regulament.

Printre prevederile proiectului – ce vizează lucrările ce trebuie executate pentru întreținerea spațiilor verzi, speciile de copaci ce vor fi plantați pentru înlocuirea celor tăiați etc – se numără și o serie de obligații pentru persoanele fizice și juridice, în scopul protecției spațiilor verzi, parcurilor, arborilor și altor dotări publice din municipiu. „Pentru protecția și conservarea spațiilor verzi, proprietarii și administratorii spațiilor verzi, deținători de terenuri cu titlu sau fără titlu, au următoarele obligații: să nu permită ocuparea cu construcții cu caracter definitiv sau provizoriu în alte condiții decât cele prevăzute la art. 18, să asigure integritatea, refacerea și îngrijirea spațiilor verzi aflate în proprietatea sau administrarea lor, să asigure administrarea spațiilor verzi în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se stipulează în proiectul menționat.

Obligații și sancțiuni pentru asociațiile de proprietari

Referitor la asociațiile de proprietari, regulamentul mai stipulează: „Persoanele fizice, juridice și asociațiile de proprietari au următoarele obligații: să coopereze cu autoritățile administrației publice locale la toate lucrările preconizate în spațiile verzi și să facă propuneri pentru îmbunătățirea amenajării spațiilor verzi; să nu folosească spațiile verzi pentru grădini de zarzavat; să nu ocupe, fără autorizație, acord sau alt document emis de Primăria Constanța, terenurile cu spații verzi; să nu amenajeze, fără autorizație, avize, sau alte documente emise de Primăria Constanța, parcări prin acoperirea cu beton, dale, pietriș, sau orice alt material, precum și să nu abandoneze, staționeze, parcheze sau să repare vehicule de orice fel în parcuri, scuaruri și zone verzi”.

Pentru cei care nu respectă regulile impuse prin Regulamentul spațiilor verzi sunt prevăzute și sancțiuni, care vor fi aplicate de Poliția Locală. Contravențiile sunt sancționate cu amenzi între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și 1.000 – 2.500 de lei pentru persoanele juridice.

Proiectul „Adoptă un spațiu verde”, supervizat de o comisie din primărie

Regulamentul spațiilor verzi prevede și protocolul de colaborare „Adoptă un spațiu verde”, lansat de Primăria Constanța încă de anul trecut. Proiectul dorește să sublinieze interesul comun al municipalității și al diverșilor agenți economici, instituții, asociații, fundații sau chiar persoane fizice, astfel încât contribuția ambelor medii să conducă la un aspect peisagistic mai plăcut, odată cu ridicarea standardelor urbane generale. Activitatea realizată prin proiectul „Adoptă un spațiu verde” ar urma să fie monitorizată de o comisie întocmită la nivelul municipalității, ale cărei atribuții vor fi analizarea solicitărilor venite din partea doritorilor, deplasarea în teren în vederea identificării amplasamentelor vizate, întocmirea unui plan general de intervenție privind modul de întreținere a spațiului verde (plantări, greblări, toaletări etc), verificarea modului de realizare a lucrărilor specifice. 

Comentează știrea

cetatean
27 septembrie 2022
fara gradini

De acord fara gradina cu legume,pomi fructiferi duzi,smochini,corcodusi etc si vita de vie Uni au facut in fata blocului padure,exagerat, unde dorm tiganii,ascund diverse lucruri de la gunoi,se urineaza,se da mancare la caini si pisici

Euge
27 septembrie 2022
Spatii verzi

De acord cu dumneavoastră, dar inainte de toate, puneți la dispozitia locatarilor gard viu, pomișori și chiar ustensile pentru întreținut spatiile verzi.

Laurentiu
3 octombrie 2022
Oferiti suport tehnic si know how

Spatiile verzi trebuie amenajate unitar pe raza Municipiului Constanta. Vedem pe lângă blocuri corcoduși, duzi (frumoși când înfloresc, o mare bătaie de cap pentru traficul pietonal și rutier când pică fructele calci prin ele ca pieton sau patinezi cu mașina ca șofer pentru că nimeni nu le culege). Pentru amenajare peisagera unitară există firme care pot contracta cu primăria amenajarea spațiilor verzi și pot oferi servicii moderne și de calitate. Văd că se insistă ca locatarul trebuie obligat să taie ramuri, și buruieni și pe urmă cine vine să colecteze conform legii acel material vegetal rezultat(pentru că se strânge destul de mult după o lucrare de întreținere a spațiului verde, mai ales toamna când cad frunzele)? Polaris nu colectează aceste resturi vegetale prin spațiile special amenajate pentru gunoi. Bine, dacă nu vrei să respecți nici o lege atunci le depui oricum în acele containere și nu te mai interesează ce se întâmplă. Vreți să respectăm regulamentele de la primărie și legislația sau doar ne facem că am aflat de ele și le ignorăm? Avem cred că și în Constanța specialiști în peisagistică care pot să fie consultați pentru a avea un plan unitar de amenajare. În rest e o cacofonie de stiluri pe spațiile verzi de lângă blocuri. Unele sunt de revista de peisagistică altele sunt de revista National Geografic viața sălbatică din Constanța. În concluzie nu lăsați locatarilor exclusiv întreținerea spațiilor verzi, oferiți suport tehnic și consultanță pentru a avea spații verzi care să facă din Constanța orașul verde cel mai frumos din țară. Iași-ul m-a impresionat cu amenajarea lui a spațiilor verzi, era o poezie de culori și verdeață, bine am fost ca turist mai mult în centrul orașului, Drobeta Turnu Severin la fel are o armonie în aranjarea peisagistică. Oradea la fel Sunt sigur că și Constanța poate. Suntem cel mai mare port de la Marea Neagră din România și suntem și oraș turistic. Haideți să facem ceva să demonstreze că putem să avem spații verzi de revistă de peisagistică sub îndrumarea strictă a specialiștilor în domeniu. În final, dacă-i musai cu plăcere, noi locatarii venim cu munca gratis, pentru că nu sunt firme care să ofere servicii pe bani publici. Întreținerea spațiilor verzi e un serviciu public obligatoriu și necesar pentru igiena Constanței și pentru înfrumusețarea ei.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4228 secunde