A fost descoperit un nou medicament împotriva bolii Alzheimer

387
A fost descoperit un nou medicament împotriva bolii Alzheimer - fond-medicament-alzheimer-1690375574.jpg

Articole de la același autor

În urma unui studiu global, un nou medicament, numit Donanemab, a fost descoperit pentru combaterea bolii Alzheimer. Studiul demonstrează că medicamentul încetinește declinul cognitiv. Deși nu este, încă, un leac, medicamentul descoperit este cel mai eficient de până acum.

Medicamentul cu anticorpi ajută în stadiile incipiente ale bolii prin curățarea unei proteine numite beta-amiloid, care se acumulează în creier la persoanele cu acest tip de demență. Autoritatea de supraveghere a medicamentelor din Marea Britanie a început să evalueze medicamentul, pentru o posibilă utilizare a sistemului de sănătate britanic (NHS). Astfel, cercetătorii au constatat că medicamentul funcționează în boala Alzheimer, însă nu și în alte tipuri de demență, precum cea vasculară.

Datorită noului medicament descoperit prin studiul global, ritmul bolii poate fi încetinit cu aproximativ o treime. Permite, astfel, pacienților să rămână mai mult activi și să-și îndeplinească sarcinile de zi cu zi, cum ar fi pregătirea meselor și practicarea unui hobby.

Unul dintre cei câțiva pacienți cu Alzheimer din Marea Britanie care au participat la studiu, Mike Colley, în vârstă de 80 de ani, primește o perfuzie în fiecare lună la o clinică din Londra. Acesta spune că este unul dintre cei mai norocoși oameni. Mike și familia lui au observat că avea probleme cu memoria și cu luarea deciziilor, nu cu mult timp înainte de a începe procesul. Fiul său a spus că a fost foarte greu de urmărit la început. „Văzându-l că se luptă cu procesarea informațiilor și rezolvarea problemelor a fost foarte greu. Dar cred că declinul atinge un platou acum”, spune Mark.

Riscuri ale tratamentului

Medicamentul Donanemab, produs de Eli Lilly, funcționează la fel ca Lecanemab, dezvoltat de companiile Eisai și Biogen, care a fost apreciat în întreaga lume când s-a dovedit că încetinește boala. Deși extrem de promițătoare, aceste medicamente nu sunt tratamente fără riscuri. Un efect secundar comun până la o treime dintre pacienții din studiul cu Donanemab îl reprezintă inflamația creierului. Pentru cei mai mulți dintre ei, problema s-a rezolvat însă, fără a provoca simptome. Totuși, doi voluntari au murit ca urmare a unei inflamații periculoase a creierului.

Un alt medicament cu anticorpi Alzheimer, numit Aducanumab, a fost recent respins de autoritățile de reglementare europene din cauza problemelor de siguranță și a lipsei de dovezi că ar fi suficient de eficient pentru pacienți.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2883 secunde