Aveţi grijă de ea! Glanda tiroidă reglează toate funcţiile corpului

206
Aveţi grijă de ea! Glanda tiroidă reglează toate funcţiile corpului - fondtiroida1-1662485130.jpg

Articole de la același autor

Toţi oamenii ar trebui să ştie că glanda tiroidă are un rol extrem de important în ceea ce priveşte funcţionarea organismului şi a metabolismului. De ce? Pentru că această glandă în formă de fluture, localizată la nivelul gâtului, deasupra claviculei, semnalează, atunci când este necesar, un posibil dezechilibru la nivelul tiroidei.

Din păcate, susţin medicii, de multe ori nu se conştientizează impactul acestei glande asupra vieţii până ce ea nu creează probleme. Potrivit dr. Adriana Gherasim, glanda tiroidă este responsabilă cu producerea de hormoni ce reglează activităţile organismului. Cele mai comune disfuncţii ale glandei tiroide sunt legate de hipertiroidism. Acesta apare în momentul în care tiroida produce mai mulţi hormoni decât este necesar. Apoi, se poate vorbi despre hipotiroidism, deci când tiroida nu produce suficienţi hormoni. Cât despre bolile tiroidiene, putem menţiona:

guşa, cancerul tiroidian, nodulii tiroidieni sau tiroidita (inflamarea glandei).

În ziua de azi, un procent de peste 10% din populaţie suferă de probleme ale glandei tiroide, iar un număr mare de persoane se confruntă cu un dezechilibru tiroidian la un moment dat în viaţă. „Totuşi, organismul trimite permanent diverse semnale de alarmă, însă uneori acestea nu sunt luate în seamă. Din acest motiv, este bine să acordaţi atenţie semnelor ce indică prezenţa unui dezechilibru la nivelul glandei tiroide. 


De exemplu, oboseala şi tulburările somnului fac parte din simptomele unei probleme ale glandei tiroide. Dacă nu vreţi decât să dormiţi sau vă lipsesc forţa şi energia, este posibil să suferiţi de hipotiroidism. Pe de altă parte, dacă vă este greu să adormiţi sau suferiţi de anxietate, este posibil să fiţi afectat de hipertiroidism, o stare care accelerează ritmul cardiac. De asemenea, dacă aveţi hipotiroidism, slăbiţi foarte greu. În schimb, dacă nu reuşiţi să vă îngrăşaţi cu niciun kilogram, orice aţi face, problema poate fi hipertiroidismul. La toate acestea se adaugă schimbările de dispoziţie, frecvent întâlnite în rândul persoanelor care au probleme ale glandei tiroide”, a explicat medicul. Specialişţii susţin că hipertiroidismul este legat de anxietate, atacuri de panică, dificultăţi de concentrare şi hiperactivitate. În cazul hipotiroidismului, depresia, tristeţea şi oboseala sunt prezente zilnic. Acest lucru se datorează nivelului scăzut de serotonină. Mai grav este că această afecţiune poate provoca şi o lipsă de concentrare sau stări de confuzie. Totodată, persoanele cu hipotiroidism au deseori probleme grave cu constipaţia, deoarece alterarea producţiei de hormoni poate încetini procesul digestiv. La rândul lor, pacienţii bolnavi de hipertiroidism pot suferi de diaree sau de sindromul colonului iritabil. Alţii, în schimb, simt că au muşchii amorţiţi şi au dureri, iar picioarele şi mâinile le amorţesc frecvent. În acest caz, este posibil să vă confruntaţi cu o producţie scăzută de hormoni tiroidieni. Femeile care suferă de hipotiroidism au menstruaţii mai lungi, mai abundente şi mai dureroase. În plus, ele pot suferi şi de infertilitate şi dezechilibre hormonale cum ar fi sindromul premenstrual. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3648 secunde