Durerile de nas sunt declanşate, uneori, de polipi sau sinuzită

255
Durerile de nas sunt declanşate, uneori, de polipi sau sinuzită - fond-dureri-nas-2-1697023422.jpg

Articole de la același autor

Deseori, durerea la nas (nazală) reprezintă una dintre manifestările clinice specifice diferitelor afecțiuni nazale caracteristice sferei otorinolaringologice. Durerea poate avea, însă, forme și intensități diferite, în funcție de afecțiunea cauzatoare și poate duce la agravarea calității vieții bolnavului și chiar la împiedicarea desfășurării anumitor activități fizice.

De obicei, afecțiunile care pot duce la durere la nas sunt următoarele: traumatismele nazale, sinuzita, rinita, polipii nazali, deviația de sept nazal. Pentru diagnosticarea corectă a diferitelor tipuri de afecțiuni care duc la apariția durerii de nas este necesar un consult medical, care trebuie să cuprindă o anamneză amănunțită, examinarea clinică a foselor nazale și a sinusurilor, precum și efectuarea anumitor investigații paraclinice impuse de către medicul care se ocupă de caz.

Potrivit dr. Denisa Vrânceanu, anamneza trebuie să cuprindă date referitoare la momentul apariției durerii de nas, prezența anumitor factori declanșatori, modul de evoluție a durerii, din momentul apariției și până în momentul prezentării la medic.

Examinarea clinică a bolnavului presupune evaluarea de către medic a foselor nazale și a sinusurilor, cu ajutorul unor instrumente speciale. De asemenea, rinoscopia permite evidențierea semnelor clinice sugestive pentru sinuzită, rinită, deviere de sept nazal sau dezvoltarea intranazală a unor formațiuni tumorale și deseori este suficientă pentru diagnosticul prezumtiv.

„Înainte de toate, este absolut necesară combaterea bolii cauzatoare care a dus la apariția durerii de nas. Combaterea simptomatică a acesteia este eficientă pe toată durata persistenței efectului calmantelor, cu revenirea sa ulterioară, după încetarea acțiunii medicamentelor luate. Combaterea factorului etiologic, a bolii cauzatoare, este, însă, mult mai eficientă deoarece în lipsa acesteia, durerea de nas nu va mai apărea. De exemplu, tratamentul sinuzitei bacteriene constă în antibiotice, iar în cazul sinuzitei virale se administrează intranazal sau pe cale orală antiinflamatoare steroidiene și nonsteroidiene”, a precizat medicul.

Tratamentul rinitelor variază în funcție de etiologie. Astfel, în cazul infecțiilor bacteriene se recomandă antibioterapia, în cazul inflamațiilor virale se administrează medicamente antiiflamatoare, iar în cazul rinitelor alergice se recomandă administrarea medicamentelor antialergice.

Tratamentul cancerului nazal este complex și presupune îndepărtarea chirurgicală a formațiunii tumorale dezvoltate la nivel intranazal (dacă aceasta este posibilă), chimioterapie și radioterapie. În cazul polipilor nazali, se impune extirparea acestora, iar dacă aveţi deviație de sept, se poate efectua septoplastia (o incizie de dimensiune mică, pentru îndepărtarea excesului de os sau de cartilaj existent la acel nivel).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.497 secunde