Examinarea fundului de ochi contribuie la detectarea prezenței oricăror anomalii ale vederii

103
Examinarea fundului de ochi contribuie la detectarea prezenței oricăror anomalii ale vederii - fond-ochi-2-1684063253.jpg

Articole de la același autor

Uneori, pentru ca medicul oftalmolog să vă pună un diagnostic corect, este nevoie inclusiv de examinarea fundului de ochi, o examinare care nu este deloc dureroasă, dacă la asta vă gândeaţi. În plus, este rapidă şi simplă, iar în câteva minute veţi putea afla care sunt problemele oculare cu care vă confruntaţi.

Medicii sunt de părere că acest test ar trebui să fie efectuat o dată pe an, mai ales dacă aţi trecut de 50 de ani. De fapt, ideal este ca examinarea fundului de ochi să facă parte din controalele medicale regulate ale tuturor oamenilor. De ce? Pentru că este un test simplu, care poate detecta probleme oculare frecvente, chiar înainte de a provoca simptome. Potrivit dr. Ruxandra Tomozei, examinarea fundului de ochi este o tehnică ce face posibilă vizualizarea interiorului globului ocular. Totodată, ajută la detectarea prezenței oricăror anomalii ale vederii. De asemenea, servește pentru a urmări evoluția unor patologii precum hipertensiunea și diabetul. În același timp, testul este considerat cel mai simplu de efectuat în cadrul controalelor oftalmologice, pentru că nu doare și nu provoacă disconfort dincolo de dilatarea pupilei, care provoacă vedere încețoșată timp de câteva ore.

„Persoanele care au nevoie de această investigaţie trebuie să ştie că examinarea fundului de ochi le permite medicilor să observe starea nervului optic, a vaselor de sânge și a retinei. În plus, examinarea fundului de ochi este un test de screening efectuat pentru a privi partea din spate și interiorul ochiului. Această tehnică permite ca partea cea mai adâncă a ochiului să fie văzută prin pupilă, dar este posibilă şi vizualizarea unor zone precum macula, retina, discul optic și mediile transparente, precum corneea, cristalinul, umoarea vitroasă și umoarea apoasă. Tehnica poate urmări problemele oculare, cum ar fi glaucomul, degenerescența maculară, cancerul ocular, problemele nervilor optici și leziunile oculare. Mai departe, acest test permite identificarea bolilor oculare grave în stadii incipiente şi face posibilă și urmărirea oricăror anomalii identificate”, a precizat medicul.

Precizăm că fundul de ochi poate diagnostica, printre altele, următoarele tulburări: dezlipirea de retină (separarea retinei), tromboza retiniană. Aceasta se referă la obstrucția oricărei vene care transportă sângele către retină. De asemenea, bolnavii pot afla dacă suferă de degenerescență maculară, care face ca vederea centrală să fie pierdută sau de glaucom, care se referă la o pierdere a vederii periferice, din cauza deteriorării nervului optic. Din păcate, dacă nu este tratat la timp, poate provoca orbire. O altă afecţiune gravă care poate fi identificată cu ajutorul testării este melanomul ocular, un tip de cancer. Alteori, pacienţii află că suferă de retinopatie diabetică, ce implică o deteriorare a vaselor de sânge ale retinei, cauzată de diabet. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1358 secunde