Învață să gătești sănătos. Sfaturi practice în bucătărie

985
9
Învață să gătești sănătos. Sfaturi practice în bucătărie - gatitlegume-1364986847.jpg

Articole recomandate

Să gătești sănătos nu înseamnă doar să alegi cele mai bune ingrediente, să folosești mai puține grăsimi sau să treci în tabăra vegetarienilor. Metodele prin care se prepară mâncarea pot să afecteze calitățile nutriționale ale alimentelor, de aceea este important să știi să faci diferența între a fierbe sau a găti la aburi și să înțelegi cum afectează ingredientele fiecare stil de a găti în parte.

Prepararea termică poate distruge o mare parte din nutrienții alimentelor pe care le consumăm. Totuși, în cazul unora dintre legume, cum sunt roșiile, morcovii sau spanacul, prepararea termică poate fi benefică pentru că scoate la iveală tot ce e mai bun în ele, permițând o mai bună absorbție a nutrienților în corp.

Site-ul www.foodstory.ro ne prezintă câteva sfaturi practice în bucătărie de mare folos, de care trebuie să ținem cont atunci când "atentăm" la aragaz.

La microunde

Specialiștii susțin că prin gătirea la microunde legumele nu vor pierde vitaminele, mineralele și alți nutrienți care le fac atât de sănă-toase. Microundele gătesc mânca-rea încălzind-o de la interior spre exterior.

Felul în care acționează microun-dele fac inutilă adăugarea uleiurilor. Iar partea cea mai bună e că poți pune la microunde aproape orice: de la legume, până la cărnuri sau orez.

Fierbere

Este o metodă de gătit fără bătăi de cap. Doar apă și sare e tot ce îți trebuie. Însă, în funcție de tempe-ratura la care sunt fierte, timpul de fierbere sau momentul la care sunt puse în apă ingredientele sunt influențate și calitățile lor.

Fierberea pentru un timp îndelungat la temperaturi înalte și într-o cantitatea mare de apă poate dizolva vitaminele solubile și până la 70% din mineralele din unele alimente, mai ales legume. Un studiu arată totuși că fierberea este cea mai bună metodă de păstrare a nutrienților în cazul morcovilor, dovleceilor sau broccoliului, prin comparație cu gătirea la aburi sau consumarea lor în stare crudă.

La abur

De la legume la pește, această metodă asigură gătirea lor în propriul suc și păstrarea aromelor naturale. În plus, nu este nevoie să adaugi ulei pentru a crește gradul de umiditate. Aburul este format în general prin fierberea unei cantități de apă, care se evaporă și încăl-zește mâncarea.

Pe grătar/ la grill

Dacă scopul este să obții maxim de nutriție fără să sacrifici gustul, la grătar este o opțiune ideală. E nevoie de minim de grăsimi adăugate, iar cărnurile sau legumele vor rămâne suculente și moi. Atenție însă! Un consum frecvent de cărnuri prea rumenite pe grătar crește cu 60% riscul de cancer pancreatic.

De asemenea, gătirea alimentelor la foc puternic, așa cum se întâmplă pe grătar, poate produce o reacție chimică între grăsimile și pro-teinele din cărnuri, formând toxine.

Călit/ prăjit în puțin ulei

Pentru că e vorba de puțin ulei acest fel de a prepara termic alimentele este trecut la categoria "acceptat". Este suficient pentru a rumeni puțin legume, cărnurile tocate sau tăiate în bucăți mici.

Alimente crude

Multe studii le susțin spunând că prin includerea de ingrediente (legume, fructe, semințe) în stare crudă în dietă vei beneficia de toți nutrienții lor.

Este adevărat că astfel nu adaugi nici zahăr, nici grăsimi, și prin urmare ai feluri de mâncare mai sănătoase. Dar sunt unele legume care își sporesc calitățile tocmai prin gătire: cum este licopenul din roșii, sau antioxidanții din morcovi, spanac, cartofi dulci sau ardei.

(sursa: www.foodstory.ro)

Comentează știrea

maillot psg
29 iunie 2013

Forum/post.php?tid= maillot psg http://maillotpsg2013.wehaay.com/

maillot foot arsenal 2013
20 iulie 2013

Powered by vBulletin maillot foot arsenal 2013 http://maillotfootarsenal.ethicalbase.com/

Boutique FC Barcelone
23 martie 2014
Boutique FC Barcelone

Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I've really loved browsing your blog posts. After all I'll be subscribing in your feed and I am hoping you write again soon! Boutique FC Barcelone http://maillotfcbarcelone.oursland.org/

tnuomuctyrx
9 aprilie 2014
kJsubHAfsqpaZFOs

CcRte6 yjbiqktunxsa, [url=http://fzvcnevpxodf.com/]fzvcnevpxodf[/url], [link=http://zaphjigpadyl.com/]zaphjigpadyl[/link], http://vxzsgwgxjkbi.com/

zrgdmdcklxt
8 iulie 2014
MARqwDVOfqmIGY

aXJbJp zqmjmkdiovkv, [url=http://ejopomtrvqbo.com/]ejopomtrvqbo[/url], [link=http://hjelmvzenanc.com/]hjelmvzenanc[/link], http://tkhsopjdrisy.com/

oiKGWsgFHOQn
28 august 2014
iynieYOVEmYRcTl

Dd8DOV njctvtpshpwo, [url=http://wlrjoyymgtbg.com/]wlrjoyymgtbg[/url], [link=http://rvpqtnuhuehy.com/]rvpqtnuhuehy[/link], http://kahppqbzchhr.com/

XNBaEMLqUGSJFHQ
19 septembrie 2014
xDsaqBZdiM

8KR1Ou jbdielvenofd, [url=http://icnqfzurfaqu.com/]icnqfzurfaqu[/url], [link=http://hvymxxvgmbiz.com/]hvymxxvgmbiz[/link], http://dnhdkhmnlnjh.com/

kKFRkBFGLNE
12 octombrie 2016
wYuqfjZJkyivKd

kWFyXV cosjiekgapyg, [url=http://irhsdghrzarv.com/]irhsdghrzarv[/url], [link=http://xkomqnaeonaq.com/]xkomqnaeonaq[/link], http://vdyahunwcjng.com/

ZnxNjsVbnWw
25 ianuarie 2017
SmvEZHiYLzXM

mzDgEJ hrbjidzmlqpv, [url=http://unxwezjiczlk.com/]unxwezjiczlk[/url], [link=http://uudwgnhfeftf.com/]uudwgnhfeftf[/link], http://qoqzvnljmuzu.com/

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Februarie 2013
Stire din Diverse : Tort de ciocolată cu migdale și nuci
Vineri, 15 Februarie 2013
Stire din Diverse : Pregătește cina perfectă
Pagina a fost generata in 0.6872 secunde