Învață să gătești sănătos. Sfaturi practice în bucătărie
Articole recomandate
Prepararea termică poate distruge o mare parte din nutrienții alimentelor pe care le consumăm. Totuși, în cazul unora dintre legume, cum sunt roșiile, morcovii sau spanacul, prepararea termică poate fi benefică pentru că scoate la iveală tot ce e mai bun în ele, permițând o mai bună absorbție a nutrienților în corp.
Site-ul www.foodstory.ro ne prezintă câteva sfaturi practice în bucătărie de mare folos, de care trebuie să ținem cont atunci când "atentăm" la aragaz.
La microunde
Specialiștii susțin că prin gătirea la microunde legumele nu vor pierde vitaminele, mineralele și alți nutrienți care le fac atât de sănă-toase. Microundele gătesc mânca-rea încălzind-o de la interior spre exterior.
Felul în care acționează microun-dele fac inutilă adăugarea uleiurilor. Iar partea cea mai bună e că poți pune la microunde aproape orice: de la legume, până la cărnuri sau orez.
Fierbere
Este o metodă de gătit fără bătăi de cap. Doar apă și sare e tot ce îți trebuie. Însă, în funcție de tempe-ratura la care sunt fierte, timpul de fierbere sau momentul la care sunt puse în apă ingredientele sunt influențate și calitățile lor.
Fierberea pentru un timp îndelungat la temperaturi înalte și într-o cantitatea mare de apă poate dizolva vitaminele solubile și până la 70% din mineralele din unele alimente, mai ales legume. Un studiu arată totuși că fierberea este cea mai bună metodă de păstrare a nutrienților în cazul morcovilor, dovleceilor sau broccoliului, prin comparație cu gătirea la aburi sau consumarea lor în stare crudă.
La abur
De la legume la pește, această metodă asigură gătirea lor în propriul suc și păstrarea aromelor naturale. În plus, nu este nevoie să adaugi ulei pentru a crește gradul de umiditate. Aburul este format în general prin fierberea unei cantități de apă, care se evaporă și încăl-zește mâncarea.
Pe grătar/ la grill
Dacă scopul este să obții maxim de nutriție fără să sacrifici gustul, la grătar este o opțiune ideală. E nevoie de minim de grăsimi adăugate, iar cărnurile sau legumele vor rămâne suculente și moi. Atenție însă! Un consum frecvent de cărnuri prea rumenite pe grătar crește cu 60% riscul de cancer pancreatic.
De asemenea, gătirea alimentelor la foc puternic, așa cum se întâmplă pe grătar, poate produce o reacție chimică între grăsimile și pro-teinele din cărnuri, formând toxine.
Călit/ prăjit în puțin ulei
Pentru că e vorba de puțin ulei acest fel de a prepara termic alimentele este trecut la categoria "acceptat". Este suficient pentru a rumeni puțin legume, cărnurile tocate sau tăiate în bucăți mici.
Alimente crude
Multe studii le susțin spunând că prin includerea de ingrediente (legume, fructe, semințe) în stare crudă în dietă vei beneficia de toți nutrienții lor.
Este adevărat că astfel nu adaugi nici zahăr, nici grăsimi, și prin urmare ai feluri de mâncare mai sănătoase. Dar sunt unele legume care își sporesc calitățile tocmai prin gătire: cum este licopenul din roșii, sau antioxidanții din morcovi, spanac, cartofi dulci sau ardei.
(sursa: www.foodstory.ro)
Comentează știrea
Powered by vBulletin maillot foot arsenal 2013 http://maillotfootarsenal.ethicalbase.com/
Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I've really loved browsing your blog posts. After all I'll be subscribing in your feed and I am hoping you write again soon! Boutique FC Barcelone http://maillotfcbarcelone.oursland.org/
CcRte6 yjbiqktunxsa, [url=http://fzvcnevpxodf.com/]fzvcnevpxodf[/url], [link=http://zaphjigpadyl.com/]zaphjigpadyl[/link], http://vxzsgwgxjkbi.com/
aXJbJp zqmjmkdiovkv, [url=http://ejopomtrvqbo.com/]ejopomtrvqbo[/url], [link=http://hjelmvzenanc.com/]hjelmvzenanc[/link], http://tkhsopjdrisy.com/
Dd8DOV njctvtpshpwo, [url=http://wlrjoyymgtbg.com/]wlrjoyymgtbg[/url], [link=http://rvpqtnuhuehy.com/]rvpqtnuhuehy[/link], http://kahppqbzchhr.com/
8KR1Ou jbdielvenofd, [url=http://icnqfzurfaqu.com/]icnqfzurfaqu[/url], [link=http://hvymxxvgmbiz.com/]hvymxxvgmbiz[/link], http://dnhdkhmnlnjh.com/