Tu știi cum să prepari friptura de vită?

1605
Tu știi cum să prepari friptura de vită? - slide36016644-1361446205.jpg
Prepararea unei fripturi bune de vită începe înainte de a intra în bucătărie. Primul pas spre un succes culinar începe cu achiziționarea celor mai bune produse. În cazul nostru, cu cumpărarea cărnii de vită.

Ce trebuie să observi înainte să cumperi

Nervurile sunt vinișoare de grăsime care înconjoară fibrele musculare și dau cărnii un aspect marmorat. În timpul gătitului, nervurile se topesc și dau suculență, frăgezime și gust cărnii.

Antricoatele sunt, în general, frumos marmorate, în timp ce vrăbioarele sunt acoperite de un strat de grăsime galben-pal.

Culoarea trebuie să fie roșu-închis - asta indică faptul că fibrele s-au detensionat și carnea s-a frăgezit.

Important...

Întrucât e marmorat cu grăsime, antricotul de vită se pune direct pe grătar, fără să fie uns cu ulei, și se întoarce cu ajutorul unor clești.

Friptura de vită la grătar este gata atunci când deasupra ei apar picături de culoare roz; presară sare și piper și servește imediat cu un cub de unt aromat deasupra.

Friptura de vită se poate servi cu garnitură de cremă de hrean, sos bearnez sau muștar de bună calitate.

Carnea slabă de vițel se poate prepara sub formă de șnițel (escalop): taie carnea (cu-rățată de pielițe) felii groase de 1 cm, bate-le cu ciocanul (pentru a se rupe fibrele) și dă-le prin făină, ou bătut (în care ai pus sare și piper) și pesmet. Prăjește în ulei și servește cu piure de cartofi și salată verde.

Tot din carne slabă de vițel poți să prepari și șnițel parizian (cordon-bleu), umplut cu o felie subțire de cașcaval și o felie de șuncă de Praga.

Stratul de zarzavat pe care se așează friptura preparată la cuptor conține, de obicei, morcov, rădăcină de pătrunjel, țelină, ceapă tăiată felii. Legumele se presară cu sare și li se adăugă 5-6 linguri apă. Carnea se stropește cu grăsime și vasul se dă timp de 30 minute la cuptorul încins. După aceea, flacăra se micșorează și carnea se unge de mai multe ori cu sucul din tavă, care va da gust și culoare fripturii.

O friptură perfectă la grătar

Ideal este să folosești un grătar din tuci, cu mijlocul bombat și cu șanțuri în care se scurge grăsimea, și totul durează doar 5 minute. Este o metodă sănătoasă, fiindcă singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să ungi carnea, dacă e slabă, cu puțină grăsime. Unge bucata de carne cu ulei și pune-o pe grătarul fumegând; întoarce friptura o singură dată, fără să o înțepi, ca să se frigă pe ambele părți. Presară sare și servește imediat; altfel, se întărește și își pierde savoarea și aroma.

O friptură perfectă la cuptor

Scoate carnea din frigider cu cel puțin o oră înainte să o gătești, ca să ajungă la temperatura camerei. Friptura va fi mult mai fragedă dacă se rumenește la o temperatură potrivită decât dacă se rumenește rapid într-un cuptor încins. După ce e gata, lasă friptura să se "odihnească" la cald timp de 5-10 minute, pentru ca sucul să se distribuie uniform și fibrele să se "destindă": friptura va fi suculentă și fragedă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Februarie 2013
Stire din Diverse : Tort de ciocolată cu migdale și nuci
Vineri, 15 Februarie 2013
Stire din Diverse : Pregătește cina perfectă
Vineri, 01 Februarie 2013
Stire din Diverse : Cum să gătești friptura perfectă
Pagina a fost generata in 0.7035 secunde