Părul se rărește şi în urma unor infecții ale pielii capului

282
Părul se rărește şi în urma unor infecții ale pielii capului - fond-cadere-par-1-1696174334.jpg

Articole de la același autor

În ziua de azi, căderea părului, numită medical alopecie, este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane, atât bărbați, cât și femei, mai ales după vârsta a doua. Alopecia se poate referi la pierderea părului de pe scalp, corp sau ambele. În general, căderea excesivă a părului de pe scalp (chelire) este mai ușor de observat și stârnește îngrijorare.

De regulă, există mai multe tipare de pierdere a părului. Cele mai comune sunt determinate genetic și sunt mai marcate în jurul vârstei mijlocii. Circa jumătate din bărbați sunt afectați într-o anumită măsură de alopecia de tip masculin, în care linia părului de deasupra frunții se retrage progresiv. Alopecia de tip feminin, asociată cu menopauza, evoluează cu rărirea difuză a părului, în special în vârful capului. Un tipar de pierdere a părului asociat vârstei tinere este alopecia areata. Potrivit dr. Ilinca Niţă, în acest caz, se pierd complet anumite secțiuni din păr, în mod difuz, pe suprafața scalpului. În aceste zone, părul poate crește la loc, în circa un an. În alte circumstanțe, părul se rărește în urma unor infecții ale pielii capului, a tratamentelor medicamentoase de lungă durată, a chimioterapiei, stresului, alimentației inadecvate sau coafării agresive a părului.

„Diagnosticul alopeciei implică descoperirea tiparului de cădere a părului și cauza care ar putea sta la baza acesteia. Acest lucru se realizează, în cele mai multe cazuri, de către medicul dermatolog. În completarea examenului clinic, medicul poate recolta și fragmente de scalp sau fire de păr sau poate cere analize de sânge pentru a stabili diagnosticul. Tratamentul căderii părului depinde de cauză şi poate implica inclusiv corectarea deficitelor nutriționale sau obiceiurilor greșite legate de scalp, tratarea unor boli generale sau infecții locale, modificarea medicației etc. Atunci când tratamentul cauzal nu este posibil sau eficient (de exemplu, în alopecia determinată genetic), se poate apela la soluții locale, care stimulează creșterea părului”, a subliniat medicul.

Înainte de toate, însă, trebuie să ţineți cont de faptul că majoritatea tratamentelor locale (medicale sau chirurgicale) sunt potrivite doar anumitor persoane, pot avea efecte secundare și necesită întreținere intensivă - posibil chiar toată viața. Ca urmare, nu apelați la tratamente medicale pentru alopecie, fără a vă consulta în prealabil medicul curant. În acelaşi timp, căderea părului poate avea loc după diverse tipare - de la o rărire difuză într-un timp îndelungat, până la pierderea completă a firelor de păr, într-o singură zonă de pe scalp. Aceste tipare pot sugera cauza pierderii părului, dacă este vorba despre o situație reversibilă și ce tratament ar fi eficient. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4347 secunde