Spasmul ocular este întâlnit mai des la femei, decât la bărbaţi

153
Spasmul ocular este întâlnit mai des la femei, decât la bărbaţi - fond-spasmul-ocular-1-1705577503.jpg

Articole de la același autor

Majoritatea persoanelor au resimțit măcar o dată în viață că li se zbate ochiul. Astfel de spasme oculare sunt, de regulă, banale și se manifestă prin apariția unor contracții involuntare ale musculaturii palpebrale, deseori asociate și cu spasme ale altor grupe de mușchi, în special la nivelul membrelor inferioare.

Spasmele oculare apar, de obicei, unilateral, mai des la femei decât la bărbați, în special la nivelul pleoapei inferioare. În popor sunt cunoscute sub denumirea de „bătăi ale ochilor” și sunt asociate cu apariția unor evenimente mai mult sau mai puțin plăcute în viața respectivei persoane.

De cele mai multe ori, bătăilor ochiului drept îi sunt atribuite evenimente plăcute, în timp ce ochiul stâng este asociat cu evenimente mai puțin plăcute. În realitate, acestea sunt doar superstiții, susţin medicii. Potrivit dr. Denisa Greta Olaru, problema debutează prin clipiri dese ce pot afecta ambii ochi, este rar întâlnit și potențial sever, deoarece poate duce la orbire funcțională, prin imposibilitatea menținerii deschise a pleoapelor. Evoluția poate fi către rezoluție spontană în câteva zile sau către contractură generalizată a musculaturii cu imposibilitatea menținerii deschise a pleoapelor. Etiologia este necunoscută, însă este incriminată funcționarea anormală a ganglionilor bazali.

„Deseori, blefarospasmul poate apărea ca simptom asociat în afecțiuni neurologice, precum boala Parkinson sau sindromul Tourette. Printre cauzele frecvente asociate cu apariția spasmelor oculare se numără: oboseala; stresul; anxietatea; abuzul de cofeină sau alcool; dezechilibrele minerale: carențe de Mg, Ca, vitamina B12, K, Fe şi nu numai. Deoarece majoritatea spasmelor oculare sunt tranzitorii și benigne, primele măsuri care pot fi luate sunt: odihna, eliminarea cofeinei, pauze dese în fața ecranelor, compresele calde la nivelul pleoapelor, corecția deficitelor de Ca, Mg, Fe, K, vitamina B12. În situația în care simptomatologia persistă peste zece zile sau dacă este însoțită și de alte simptome precum scăderea acuității vizuale, durere oculară, fotofobie, este necesară efectuarea unui consult oftalmologic complet pentru diagnosticarea și tratarea unor eventuale afecțiuni oftalmologice”, a explicat medicul.

Desigur, există și situații în care spasmele oculare sunt însoțite de spasme ale musculaturii sau alte semne neurologice. În astfel de situații se impune efectuarea unui consult neurologic. În situații severe, când simptomatologia persistă în ciuda diagnosticării și tratării afecțiunilor asociate, se poate recurge ca măsură terapeutică la injectarea de toxină botulinică de tip A la nivelul musculaturii perioculare afectate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2832 secunde