Te simți slăbit din cauza postului? Iată cum poți revigora organismul

296
Te simți slăbit din cauza postului? Iată cum poți revigora organismul - 15decfondtesimtislabitab-1387125406.jpg

Articole recomandate

Există câteva reguli de alimentație pentru luna decembrie, de la care nutriționiștii spun că n-ar trebui să existe abateri, dacă nu ne dorim dezechilibrarea organismului. 


Luna decembrie este foarte solicitantă din punct de vedere al alimentației. Și asta din cauză că începutul lunii îi prinde pe români în  perioada de post, pe când în ultima săptămână se petrece un adevărat desfrâu culinar. Or, potrivit specialiștilor Foodstory, trecerea este, de cele mai multe ori, bruscă, motiv pentru care poate fi destul de periculoasă pentru organism.


Postul, extrem de solicitant


S-a ajuns la concluzia că, pentru unele persoane, postul poate fi destul de solicitant, mai ales că presupune să renunți la anumite grupe de alimente. Ca să fii fresh în fiecare zi până la Crăciun, chiar dacă nu te numeri printre cei care țin post, și cu toate astea te simți lipsit de energie, apelează cu încredere la fructe. "Este evident de ce - au apă, carbo-hidrați, minerale și vitamine, așadar un cocktail perfect pentru a-ți da rapid o porție de energie imediat disponibilă", este de părere Șerban Damian, de la www.superfit.ro. Iată și câteva reguli de care e bine să țină cont cei care țin post:


Renunțarea la grăsimi


Prima regulă atunci când ții post este să nu mănânci prea gras: "În perioada postului, e clar că trebuie să ne bazăm doar pe alimentele de origine vegetală. Important este să nu cădem în capcană de a mânca prea gras. Mulți oameni consumă prea mult ulei pentru a face mâncărurile mai sățioase și ajung să se îngrașe în timpul postului. Soluția este să consumăm alimente ce conțin proteine, care dau senzație de sațietate și aduc mai puțină energie. Vorbim aici de fasole boabe, mazăre, linte, soia", completează Șerban Damian.


Alimente-capcană


O altă capcană în care poți intra cu ușurință în perioada postului este cea a alimentelor care imită produsele interzise în perioada postului: "Atenție și la produsele făinoase și la dulciuri. De evitat ar fi semipreparatele de post, care au uneori prea mulți aditivi. Mai bine gătim acasă ceva similar", recomandă nutriționistul.


Avalanșa culinară


Au mai rămas puține zile de post, iar de Crăciun, pe lângă colinde și cadouri, o tradiție împământenită sever, la care românul nu pare dispus a renunța, este și mâncatul în exces. Acest obicei este cu atât mai periculos cu cât mâncarea românească este și foarte grasă. "Greșeala principală este abuzul cantitativ, și în perioada postului, și la masa de sărbătoare. Românii mănâncă enorm de mult în perioada sărbătorilor, de parcă n-ar mai apuca anul următor. Asta așa, ca o caracteristică generală. Sigur că sunt și oameni care au înțeles că poți foarte bine să îți satisfaci plăcerea gustului și fără să te îmbuibi și să te îmbeți. Preparatele tradiționale sunt însă foarte grele  – grăsime multă, zahăr, proteine animale. Organismul face eforturi pentru a digera și metaboliza toată această avalanșă culinară, mai ales atunci când vine după o perioada de post".


Mentalitățile se pot schimba


Ce ar fi de făcut pentru a nu ne mai îmbuiba de sărbători, astfel încât să ajungem la Urgențe? Nutriționistul are câteva sfaturi în acest sens: "Fie mâncăm cu moderație, civilizat, în cantități rezonabile, fie gătim mai dietetic, asta înseamnă cu mai puțină grăsime (inclusiv cea vegetală – uleiurile) și mai puțin zahăr. De fapt, ar fi bine să aplicăm ambele principii. Bucuria sărbătorilor nu înseamnă în primul rând mâncare și băutură multă" – conchide nutriționistul. Din păcate, există persoane care se îmbuibă și în perioada postului, ignorând că prin acest comportament, nu fac altceva decât să-i compromită regulile.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Decembrie 2013
Stire din Sănătate : Fructele de mare, de post sau nu?
Luni, 16 Decembrie 2013
Stire din Sănătate : Meniu de iarnă antioboseală
Miercuri, 20 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : De ce e bine să folosim zahăr de cocos
Pagina a fost generata in 1.703 secunde