Alertă de botulism în România! Dr. Tudor Ciuhodaru: "Toxina botulinică este letală. Cei patru D vă pot salva viața"

369
Alertă de botulism în România! Dr. Tudor Ciuhodaru:

Articole de la același autor

Este alertă de botulism, în ţara noastră. 11 persoane sunt în spital, cu suspiciune de botulism, două dintre ele fiind în stare foarte gravă. Această toxină este mortală, după cum ne informează medicii.

Medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă și a explicat, în direct la Antena 3 CNN, care sunt pașii pe care trebuie să îi facem pentru a nu ne infecta cu această toxină. El susține că poate fi luată din alimentele preparate și conservate atât în gospodăriile noastre, cât și în preparatele achiziționate din comerț.

"Atenție părinți și bunici! Dacă vedeți o conservă cu capacul bombat aruncați-o fără discuție. Ar trebui să prelucrăm termic minim 10 minute, orice fel de preparat conservat în casă pentru că este risc de botulism alimentar. Boala este rară, dar este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene. A fost utilizată ca armă biologică. Putem vorbi și de pește și de fructe și legume conservate, pot să transmită această boală. Epidemiile sezoniere sunt mai ales spre primăvară pentru că aceste preparate au stat depozitate în gospodărie, dar nu este exclus să fie și de la preparatele cumpărate din comerț, mai ales când este vorba despre depozitare, utilizare sau manipulare defectuoasă", a spus doctorul Tudor Ciuhodaru.

Totodată medicul a precizat și care sunt simptomele în urma cărora ar trebui să mergem de urgență la spital.

"Nu uitați cei patru D, sunt extrem de importanți și vă pot salva viața. Dacă la 18-36 de ore după consumarea unui aliment preparat în casă apare acea paralizie progresivă simetrică descendentă cu diploplie, vedem dublu, cu dizartrie, vorbim cu dificultate, cu disfagie, înghițim cu dificultate și cu dispnee, apar și tulburări de respirație este extrem de important să ajungem cât mai repede la spital", a precizat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5582 secunde