Când puneți legea în aplicare? Instituții publice și private din Constanța, inaccesibile pentru persoanele în scaun cu rotile

3634

Articole de la același autor

Orașul Constanța este una dintre cele mai importante destinații turistice din țară și trebuie să fie accesibil pentru toți oamenii care îl vizitează. Cu toate acestea, accesibilitatea pentru persoanele în scaun cu rotile în orașul nostru reprezintă un aspect plin de provocări.

Articolul 62 din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap impune adaptarea facilităților publice pentru a permite accesul persoanelor cu handicap. Acest lucru include clădiri publice, căi de acces, mijloace de transport , stații, spații de parcare, străzi, drumuri, telefoane publice și mediul informațional. Costurile adaptărilor sunt suportate din bugetele autorităților publice și surse private.



„Clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”, se arată în lege.

Articolul 63 din aceeași lege impune autorităților obligația de a elibera autorizația de construcție numai în condițiile respectării prevederilor legale în domeniu, astfel încât să fie permis accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Omar-Ali Mustafa este un tânăr în vârstă de 23 ani, student în ultimul an la master, specializarea Relații Publice și Dezvoltare Interculturală din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, și se confruntă cu boala oaselor de sticlă (Osteogeneză Imperfectă), din cauza căreia a suferit până în prezent peste 100 de fracturi. Pentru el, dar și pentru restul persoanelor cu dizabilități este foarte important să poată avea acces la orice instituție publică și privată. Unele instituții respectă legea, pe când altele nu.



Prima oară când Omar a realizat cât de importante sunt aceste rampe pentru el a fost acum câțiva ani, când era încă un adolescent, la un hipermarket din Constanța. Bunica lui paternă era nevoită să îl lase în afara magazinului pentru a putea face cumpărături, întrucât treptele erau foarte înguste.

Nu numai că unele instituții publice și private nu au rampe conforme, dar nici infrastructura din oraș nu le permite persoanelor cu dizabilități să își desfășoare activitatea normal.



„În 2019, am căzut într-o parcare din Constanța, din cauza unei borduri prea înalte, și ca rezultat am avut 5 fracturi și o luxație la umărul stâng. Din cauza unei rampe abrupte din Tomis Nord, mi-au alunecat picioarele de pe tălpile de susținere ale căruțului. Piciorul stâng mi-a intrat între tălpi și s-a luxat, iar piciorul drept s-a fracturat de la genunchi până sus pe femur din cauza reflexului brusc prin care am încercat să ridic picioarele, pentru că simțisem cum picioarele erau deja pe asfalt și îmi puneau presiune pe ambele glezne ”, a declarat tânărul.



Cum se prezintă anumite instituții publice?

Omar-Ali Mustafa, dar și restul persoanelor cu dizabilități trebuie să aibă acces la toate instituțiile publice, însă, ,,sunt multe instituții publice care nu au rampe conforme sau accesibile. Accesibilitatea pentru o persoană în scaun cu rotile nu înseamnă o simplă rampă pusă de formă, ci una pe care poate urca independent. Sunt foarte multe clădiri de interes public care au rampe atât de înclinate și înguste că nici pe picioare nu le poți urca”, adaugă tânărul. Acesta a făcut chiar și sesizări către mai multe instituții publice și private.

„Am sesizat mai multe instituții publice și private, iar în majoritatea cazurilor am primit un mesaj generic că vor verifica, dar fără rezultate. De câteva ori am notificat și primăria legat de anumite rampe din spațiul public”, a spus el.

Consiliul Județean Constanța, de exemplu, nu are o rampă de acces, în vreme ce Primăria și Prefectura dispun de rampe care permit accesul persoanelor aflate în scaun cu rotile.



Nici la intrarea în sediul Protecției Consumatorilor din Constanța nu găsim o rampă de acces.

Totodată, nici la unele sedii ale Poștei Române nu sunt aceste rampe sau, dacă există, sunt prea abrupte, cum ar fi cea de la poșta din zona Delfinariu. La sediul Poștei Române din cartierul Poarta 6, nu există nicio rampă.



În ceea ce privește Gara din Constanța, aceasta dispune de rampe de acces, iar în pasajul subteran există un elevator pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Pentru a fi pus în funcțiune, trebuie să fie anunțate persoanele care se ocupă de relațiile cu publicul.

Nici unele cabinete medicale din oraș, inclusiv cele de medicină de familie, cardiologie, stomatologie ș.a., nu sunt echipate cu rampe de acces adecvate pentru persoanele în scaun cu rotile. În zona Casei de Cultură din Constanța, în fața câtorva farmacii și magazine, rampele existente sunt foarte abrupte.



Orașul Constanța se confruntă cu probleme de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități și este nevoie de mai multă conștientizare și implicare din partea autorităților și a societății în ansamblu pentru a asigura un mediu mai bun pentru toți locuitorii săi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3392 secunde