Cât mai costă o înmormântare. "La Cimitirul Municipal mai avem locuri pentru doi-trei ani de zile!"

5609
1

Articole de la același autor

Pe măsură ce toate produsele și serviciile înregistrează scumpiri tot mai mari, pentru o înmormântare, românii trebuie să scoată din buzunar din ce în ce mai mulți bani. Pe lângă taxele oficiale pe care le percep bisericile, când vine vorba de înmormântări, vin foarte multe cheltuieli și pregătiri pentru ca persoana răposată să fie condusă pe ultimul drum.

Atunci când organizați o înmormântare, trebuie să aveți în vedere achiziționarea mai multor accesorii și produse funerare, dar și a locului de veci, în cazul în care nu există unul rezervat deja. Alergătura pe care o facem când avem de organizat o înmormântare poate să fie evitată, dacă apelăm la o firmă de servicii funerare. Prețurile variază în funcție de serviciile alese. Însă firmele de servicii funerare se aprovizionează angro cu anumite produse. Prin urmare, asigurarea tuturor celor necesare unei înmormântări va avea costuri mai mici decât dacă evenimentul este suportat de familie, în directa organizare a acesteia.

La nivelul municipiului Constanța, prețurile pe care le pun la dispoziție casele de servicii funerare sunt variate, în funcție de calitatea produselor. Dacă sunt persoane care preferă să cumpere un sicriu la preț de 600 de lei, alte familii cumpără, mai degrabă, unul ce depășește 1.000 de lei. La Casa de Servicii Funerare Niculescu, doar un pachet de servicii care include transport, mașină mortuară, capac refrigerator, casă mortuară, formolizare, sală frigorifică, manipulat, persoane care să care sicriul și îmbălsămarea acestuia costă în jur de 2.400 de lei. Trebuie menționat că acesta este cel mai ieftin pachet. Dacă mai adăugăm batiste, lumânări, prosoape, prapori, sfeșnice, icoane, coroane, doliul și așa mai departe, pe lângă colaci și mâncarea de pomană, prețul va ajunge să fie dublu. Important este dacă persoana decedată are loc de veci. Prețul unei concesiuni la Cimitirul Municipal pleacă de la suma de 600 de lei.

„La Primărie, locurile de veci sunt concesionate pe 25 de ani sau 49 de ani către persoanele care vor să achiziționeze o criptă. Aici, prețul este în jur de 600 de lei – 700 de lei pe 25 de ani și, dublu, undeva la 1.200 și ceva de lei pe 49 de ani. După care, sigur, cei care mai trăiesc sau moștenitorii pot să prelungească ulterior concesiunea. Locuri de veci mai avem aici, pentru doi-trei ani de zile. Celelalte cimitire nu știu dacă mai au. Depinde de fiecare familie ce ne solicită. Unii nu vor decât locul de veci. Fiecare își face un preț pentru înmormântare”, ne-a spus administratorul Cimitirului Municipal, Adrian Rapotan.

De asemenea, prețurile pe care le pune la dispoziție Cimitirul Municipal în cazul sicrielor variază de la 800 de lei la 2.500 de lei. Aranjamentele florale au prețul de aproximativ 100 de lei, același cost fiind și pentru fotoceramică și poze funerare. Pachetul întreg depășește, astfel, chiar și suma de 8.000 de lei.

Nu în ultimul rând, suma la care a ajuns ajutorul de deces la momentul actual este de 7.300 de lei. Banii pe care îi oferă statul vin pentru a acoperi, printre altele, costul sicriului, accesoriilor, crucii de lemn și câteva din serviciile firmei de pompe funebre. 



Comentează știrea

Se pune cruce Culturii?
21 august 2023
Cât mai costă o înmormântare.

Vad un obicei de a poci in mod voit limba romana, poate asa te invata azi la jurnalistica. La aia mai natafleti si neinstruiti inca persista [?]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8813 secunde