De ce s-a răcit apa mării, când afară sunt 30 de grade. Explicația fenomenului

851
De ce s-a răcit apa mării, când afară sunt 30 de grade. Explicația fenomenului - index-1690565855.png
Un fenomen neplăcut le strică vacanța celor care sunt la mare zilele acestea. Apa mării are doar 15 grade Celsius, deși în aer sunt aproape 30 de grade.
Specialiștii spun că acest fenomen, numit „up-welling”, a adus la mal apă rece de la adâncime, și tone de scoici, cu un miros greu de suportat. Marea se va încălzi, însă, săptămâna viitoare.


25 de grade Celsius ar fi trebuit să aibă apa mării în vârf de sezon. Dar după 3 zile de furtună pe mare, are cu 10 grade mai puţin.
Pe litoral, temperaturile au revenit la normal, turiștii se relaxează la soare și se bucură de vremea frumoasă. Însă apa mării rămâne în continuare rece, are doar 15 grade Celsius, așa că fac baie în mare, doar curajoșii.


Totul se întâmplă din cauza fenomenului numit upwelling, în care vântul şi curenţii puternici antrenează prin mişcări de rotaţie, apa rece de pe fundul mării, pe care o aduc la mal, şi o împing pe cea caldă în larg.


Adrian Bâlbă, biolog: „Explicația este foarte simplă. Este fenomenul de upwelling, este un fenomen prin care apa caldă de la suprafață este împinsă spre țărm de vânturi, vântul în special sudic, care împinge spre adâncime această apă, trăgând de la adâncime, înlocuind-o cu apă rece, nutritivă, mai sărată, cu o salinitate de 18 gr la litru, o apă ce aduce foarte multe vietăți mărunte.”


Turiștii care își petrec vacanța la mare intra timid în valuri, transmite Protv.
Acelaşi fenomen a adus la mal, pe sute de metri de plaja intre Năvodari şi Mamaia Nord, o cantitate mare de scoici urât mirositoare.


-Cum miroase?
-Urât. Da. A fost ploaie ieri.
-Cum reușiți să vă croiți drum printre ele?
-Am făcut cu lopățica.


Costel Stanciu – președinte Asociația Pro Consumatori: „Pot constitui un pericol pentru copii mici, dar și pentru adulți, se pot tăia în aceste scoici. Din estimări, se desfășoară până în capătul falezei Năvodari, pe o distanță de trei kilometri."


Ionuț Ciobanu – administrator plajă: „Ne-a umplut toată plaja cu scoici. Le-am strâns și am făcut grămada aia acolo. Am fost nevoiți că o facem, deoarece nu veneau clienții la plajă, dacă nu era igienizată."


Adrian Teacă – cercetător GeoEcoMar: „Scoicile sunt aruncate pe plajă, este un fenomen absolut normal, în momentul în care avem furtuni puternici și valuri puternice. Disconfortul odorific, de miros este, va trece, pentru că mare parte sunt mâncate de pescăruși sau uscate la soare.”


Meteorologii spun că până la sfârșitul săptămânii viitoare apa mării se va încălzi și va ajunge la temperatura normală pentru această perioadă.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5301 secunde