Operatorii nu vor să închirieze plaja în mijlocul verii! Doar 11 sectoare adjudecate la a treia licitație

3545

Articole de la același autor

Interesul operatorilor economici pentru închirierea sectoarelor de plajă este în scădere. Este de înțeles, în condițiile în care Administrația Națională Apele Române a organizat în luna iulie a treia licitație, pentru sectoarele neadjudecate de nimeni în primele două runde. Drept dovadă, din cele 57 de subsectoare din Mamaia și Vama Veche, au fost atribuite 11 subsectoare. Rămâne de văzut pentru care vor fi semnate contractele, în condițiile în care ANAR arată că pentru unele dintre sectoarele atribuite la primele două licitații nu au fost încheiate contracte nici până în prezent.

Suntem în plin sezon estival, iar Administrația Națională Apele Române încă mai face demersuri pentru închirierea sectoarelor de plajă. Demersurile ar fi trebuit să fie făcute din timp, din toamna anului trecut, după cum au subliniat în repetate rânduri operatorii economici – ba chiar au transmis și hârtii oficiale autorităților centrale, au mers și în audiențe, dar în zadar... -, dar iată că ne aflăm la finalul lunii iulie și abia acum au fost anunțați câștigătorii celei de a treia licitații pentru subsectoarele de plajă rămase neadjudecate în primele două runde.

Astfel, pe 3 iulie, ANAR a deschis etapa a III-a pentru participarea la licitația publică de închiriere a suprafețelor de plajă din Mamaia și Vama Veche, pentru sezoanele estivale 2023 și 2024, iar cei interesați au putut să depună ofertele până pe 11 iuie. 57 de sectoare au fost scoase la licitație, „pentru o parte dintre acestea nu a fost depusă nicio ofertă în etapele anterioare sau au avut oferte, dar nu au fost adjudecate”, au arătat reprezentanții administrației.

Nici a treia rundă nu a fost cu noroc! Căci, din cele 57 de sectoare, doar 11 au fost atribuite. Dar pe bani mai mulți decât prețul anunțat inițial, a mai arătat ANAR. „Nivelul total al chiriei stabilit prin procedura recent încheiată este cu peste 32% mai mare decât valoarea de pornire”, se mai precizează în comunicatul transmis.

„Potrivit prevederilor legale, 50% din suma încasată reprezintă venit la bugetul de stat, iar diferența de 50% se va utiliza în scopuri de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii de management cantitativ şi calitativ al bazinelor hidrografice ale cursurilor de apă din România, respectiv plajei Mării Negre”, au mai afirmat reprezentanții Apelor Române.



Câte sectoare de plajă au fost închiriate în primele două licitații


În urma primei licitații, din cele 129 de sectoare supuse procedurii – 36 nu au primit nicio ofertă, 16 au primit o singură ofertă, 77 au primit cel puțin două oferte, cum era condiția impusă, iar la final au fost atribuite 62 de sectoare, din care până în prezent au fost semnate contractele de închiriere pentru 60! „Nivelul total al chiriei ofertat de către participanții la licitație a fost de peste 50 % față de valoarea totală de pornire”, au precizat cei de la Apele Române.

La cea de a doua licitație, au fost propuse 84 de sectoare – 34 fără nicio ofertă, 4 cu o singură ofertă, iar 46 cu cel puțin două oferte; din ultimele, au fost atribuite 39 de sectoare de plajă, iar până în prezent au fost semnate contractele de închiriere pentru 37 dintre ele. „Nivelul total al chiriei ofertat a fost de peste 75% mai mare decât valoarea de pornire”, au arătat reprezentanții ANAR.

Pe de altă parte, se impune precizat că au fost scoase la licitație doar sectoarele și subsectoarele pentru care au expirat contractele, iar pentru multe alte sectoare contractele sunt în vigoare până în anii următori.



Schimbări în contractele de închiriere, anunțate de Apele Române


Apele Române au mai atras atenția că, prin noile contracte, au implementat măsuri cerute de turiști în ultimii ani: „Atragem atenția asupra faptului că operatorii de plajă trebuie să asigure accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei. Precizăm că, prin noile contracte, operatorii sunt obligați să implementeze măsuri ce rezolvă carențe semnalate de-a lungul timpului de turiști. Spre exemplu, cel mult 70% din suprafața de plajă va putea fi folosită pentru închirierea de șezlonguri și umbrele în suport fix, diferența reprezentând o zonă destinată plajei pe nisip, iar operatorul este obligat să instaleze și toalete ecologice pe suprafața atribuită.

De asemenea, dintre cele mai importante obligații ale operatorilor de plajă mai amintim: să amplaseze grupuri sanitare; să amplaseze coșuri de gunoi pentru colectarea deșeurilor; să nu permită camparea; să nu permită focul deschis pe plajă; să colecteze algele în grămezi în cazul producerii unui fenomen minor de înflorire algală și să degajeze linia țărmului; să monteze panouri cu instrucțiuni de utilizare a plajei, a zonei și a apei de îmbăiere”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4092 secunde