După modelul colegilor din Educație, angajaţii din Sănătate așteaptă negocierile cu noul premier

805

Articole de la același autor

Sindicatul „Sanitas”, la fel ca şi Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, filiala Constanţa, aşteaptă cu sufletul la gură finalizarea negocierilor cu guvernanţii. Între timp, continuă greva japoneză începută luna aceasta, până la soluționarea revendicărilor solicitate. Angajaţii din cele două sisteme, Sănătate şi Asistenţă Socială, au primit, de curând, promisiunea că, imediat după instalarea Cabinetului Ciolacu, se vor întâlni cu reprezentanții Guvernului pentru a definitiva negocierile, pe care le aşteaptă cu mare interes şi nerăbdare.



În principiu, la sfârşitul lunii mai, când s-au reluat negocierile pe proiectul noii legi a salarizării bugetare la Ministerul Muncii, ministrul Marius Budăi a fost de acord cu respectarea principiilor enunțate de Sanitas, dar până când nu au totul semnat negru pe alb, sindicaliştii Sanitas au emoţii, chiar dacă autoritățile s-au angajat să refacă ierarhiile de personal pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă.

Potrivit preşedintelui Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, s-a convenit ca săptămâna aceasta să fie finalizate negocierile. „În urma acestor negocieri am obţinut ducerea la maxim a celor două anexe, 2 şi 8. Este în transparenţă ordonanţa privind acordarea voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, deblocarea celor 10.000 posturi din sistem... Noi sperăm ca veniturile angajaţilor să fie modificate începând cu data de 1 ianuarie 2024, dar vedem ce se va întâmpla. Solicităm, de asemenea, să repoziţionăm categoriile profesionale acolo unde îşi au poziţia normală şi firească. Între timp, continuăm cu greva japoneză şi mai avem şi alte solicitări. Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi premierul ne-au solicitat acest răgaz pentru a face calculele necesare şi la sfârşit să vedem ce facem: continuăm greva japoneză sau suspendăm toate activităţile”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”.

Pe de altă parte, Federația „Solidaritatea Sanitară” a continuat, săptămâna trecută, pichetarea unităților sanitare, protestul desfășurându-se fără întreruperea activității unităților. Acţiunile lor s-au constituit într-un semnal de avertizare prealabilă a guvernanților privind riscul declanșării grevei generale. Totodată, mişcările lor au vizat și protecția angajaților împotriva riscului anulării unora dintre drepturile actuale în viitoarea lege a salarizării. „Guvernanții le-au oferit membrilor de sindicat un motiv suplimentar de neîncredere prin încălcarea prevederilor legale în materie de dialog social, concretizate de dialogul social preferențial practicat de Guvern și prin discriminarea angajaților din Sănătate în privința dreptului de-a declanșa conflict colectiv de muncă pe teme salariale”, au precizat membrii de sindicat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5306 secunde