La voia sorții! De-abia acum se fac planuri de intervenție în caz de cutremur major

349
La voia sorții! De-abia acum se fac planuri de intervenție în caz de cutremur major - fotofondcutremur2-1474814214.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă noapte, România a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din ultimii șapte ani. La ora 2.11, în zona Vrancei, s-a produs un seism cu intensitatea de 5,3 grade pe scara Richter. Acesta a fost resimțit și la Constanța, unde mii de oameni s-au panicat și au ieșit în stradă. 


Ironia sorții face ca seismul să se fi produs la doar o zi după ce Ministerul Dezvoltării Regionale a anunțat noi măsuri în caz de cutremur. Ministrul Vasile Dîncu a prezentat mecanismul de reacție în cazul producerii unui cutremur major în România, cu accent pe etapele de prevenire și de pregătire. Autoritățile române de abia acum par să ia în serios această amenințare. Suntem însă la ani distanță de momentul în care am putea fi pregătiți pentru un cutremur major. 


Regulamente de gestionare a situațiilor de urgență 


Concret, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Afacerilor Interne au făcut publică o listă cu propuneri comune privind îmbunătățirea pregătirii și reacției în caz de cutremur. 


Astfel, pentru planificare, există trei propuneri: pregătirea Concepției naționale de răspuns post-seism, elaborarea de Planuri locale de acțiune și Regulamente de gestionare a situațiilor de urgență și implementarea proiectului Ro-RISK. 


Pentru programe, se vrea modificarea Ordonanței Guvernamentale nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, reluarea programului de locuințe de necesitate, implementarea programului de consolidare a clădirilor publice din clasele I și II de importanță și înființarea și actualizarea unui registru al construcțiilor. 


Pentru pregătirea populației, se are în vedere crearea unei culturi preventive în rândul populației și instituțiilor față de un eventual seism. Iar pentru pregătirea inter-venției, este necesară programarea și realizarea, cu celeritate, a unui exercițiu privind mobilizarea și capacitatea de răs-puns în caz de cutremur, dotarea corespunzătoare a Departamentelor pentru Situații de Urgență, preluarea la Ministerul Afacerilor Interne - DSU a depozitelor regionale din rețeaua Ministerului Sănătății - pentru depozitarea stocurilor de intervenție. 


Program național pentru îmbunătățirea funcționării sistemului de avertizare seismică 


De asemenea, se propune derularea unui program național pentru îmbunătățirea funcționării sistemului național de înștiințare - avertizare - alarmare a autorităților și populației în situația producerii unor dezastre, precum și continuarea procesului de pregătire a componentelor DSU pentru realizarea unui răspuns oportun, integrat și eficient în situația unui dezastru generat de un cutremur major. 


Până vor fi puse în aplicare toate aceste programe și proiecte, dacă nu vor fi lăsate uitării odată stingerea ecourilor cutremurului din Italia și recentului seism de la noi, cu siguranță va trece prea mult timp, așa că putem doar să sperăm că nu va veni prea curând cutremurul cel mare…


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3963 secunde