Laura Constandin: "Încă un cămin pentru bătrâni din municipiul Constanța, închis"

3152
Laura Constandin:

Articole de la același autor

De când a fost repusă în funcţia de director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Constanța, în luna septembrie, Laura Constandin a continuat activităţile specifice instituţiei, inclusiv controalele la centrele de îngrijire pentru bătrâni. O parte dintre acestea au fost găsite în regulă, dar inspectorii au descoperit şi spaţii neconforme, motiv pentru care au fost sancţionate sau închise.

La o lună după ce magistrații au decis ca Laura Constandin să fie repusă în funcția de director al AJPIS Constanța, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dispus o reverificare a tuturor centrelor pentru vârstnici şi a celor pentru persoanele adulte cu handicap. „Această campanie s-a derulat pe parcursul a două luni, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, noi primind 64 de entităţi, extrase ca licenţe din Registrul Serviciilor Sociale. Nu le-am terminat încă pe toate, campania prelungindu-se, și ea, până la finele lunii ianuarie. Un centru din Constanţa, Casa Aurora, a fost verificat şi la sesizarea unui aparţinător, dar şi în cadrul campaniei şi i s-a retras licenţa, pentru că, din nou, am găsit nereguli. Persoana respectivă reclama faptul că acolo există o infestaţie cu acarieni. Pe parcurs, au fost depistate, însă, şi alte nereguli. Nu erau doar saltelele cu probleme. Totuși, trebuie să se înţeleagă, la nivelul întregii ţări, că, atât timp cât nu avem un corp de inspectori sociali bine dezvoltat şi coroborat cu nivelul şi volumul de muncă, situaţii ca cea din vară, de la Căminul de bătrâni «Sfinții Constantin și Elena» din Eforie Nord, vor mai apărea. La ora actuală, la Constanţa avem doar şase inspectori sociali la 150 de centre, iar ei nu fac doar aceste verificări. Deci, avem trei echipe, a câte două persoane. Când să le verifici pe toate, când să le monitorizezi?”, a declarat şeful AJPIS, Laura Constandin, pentru „Cuget Liber”.

De asemenea, în ultima perioadă au fost închise şi patru căsuţe pentru persoanele cu dizabilităţi de la Chirnogeni. Li s-au ridicat licenţele, inspectorii neînchizând ochii la niciun fel de abatere, pentru că legislaţia este foarte clară şi situaţia a impus luarea acestor măsuri.

Referitor la Căminul de bătrâni „Sfinții Constantin și Elena” din Eforie Nord, de unde a izbucnit şi scandalul în vară, cu demiterea directorului AJPIS Constanţa, între timp au existat unele suspiciuni că acesta s-ar fi redeschis, dar ele nu s-au confirmat. „Rămânem în alertă, pentru că nu credem că s-a schimbat ceva în optica administratorului, cu tot scandalul din vară. Referindu-ne la celelalte centre închise recent, inspectorii au sesizat diferite neconformităţi, care necesită remediere. După aceea, ei pot solicita o nouă licenţă, pentru a intra în legalitate. Inspectorii intră peste tot, în măsura în care sunt lăsaţi să îşi facă treaba. Noi nu suntem organe de poliţie şi mergem în spaţiul privat al unui furnizor, care, dacă decide să ne închidă uşa, nu putem să o spargem. Aici sunt nişte limitări, peste care nu se poate trece. Acesta este şi motivul pentru care am solicitat mereu sprijinul organelor de ordine publică”, a adăugat Laura Constandin.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4676 secunde