Monica Poptile: "Ne propunem dezvoltarea în timp real a serviciilor sociale în funcție de nevoile beneficiarilor"

4399
Mii de constănțeni beneficiază, în momentul de față, de serviciile Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) a județului Constanța. Problemele sociale ale constănțenilor, indiferent că este vorba despre copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice sau oameni aflați în nevoie, cu greutăți, toate sunt gestionate de aceeași instituție. Dar, oare, personalul reușește să mulțumească pe toată lumea și să acopere toate nevoile cetățenilor? Pentru a afla concluziile la final de an, am stat de vorbă cu directorul DGAS Constanța, Monica Poptile.

-Doamnă director, în parcursul pe care l-ați avut până în prezent, care au fost cele mai mari piedici în a vă îndeplini atribuțiile?


-Pot să precizez că pentru mine nu există piedici, pentru că sunt o persoană determinată, pentru care dificultățile sunt doar lucruri care trebuie învinse. Sigur că întâmpinăm situații delicate, însă întotdeauna, împreună atât cu echipa mea, cât și cu sprijinul domnului primar Vergil Chițac și al aleșilor locali, am identificat cele mai bune soluții în rezolvarea tuturor problemelor.

-Care sunt serviciile de care cetățenii sunt cel mai des nemulțumiți?

-În ceea ce privește acest aspect, se impune a se menționa că asistența socială este în general un domeniu sensibil și, în majoritatea situațiilor, cetățenii vin către noi din cauza problemelor dificile cu care se confruntă. Însă în cadrul instituției lucrează profesioniști cu experiență în administrația publică și în lucrul cu oamenii, iar orice demers este efectuat numai cu respectarea cadrului legal. Astfel, pot spune că există și situații în care cetățenii nu sunt satisfăcuți integral de modul de rezolvare a solicitărilor. Dar așa cum obișnuim, arătăm întotdeauna motivele legale pentru care cererile nu au fost soluționate conform așteptărilor acestora.

-Reușește Direcția Generală de Asistență Socială să acopere nevoile beneficiarilor?

-Prin raportare la numărul de beneficiari, la multitudinea și variatele servicii și beneficii sociale pe care le acordăm cu sprijinul colegilor, al căror număr este insuficient, apreciez că Direcția Generală de Asistență Socială Constanța reușește să gestioneze situațiile beneficiarilor cu succes.

-Care sunt prioritățile instituției?

-Ca întotdeauna, prioritățile instituției constau în administrarea şi acordarea beneficiilor de asistență socială şi a serviciilor sociale, în asigurarea aplicării politicilor sociale în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi altor persoane, grupuri sau comunităţi aflate în nevoie socială.

-Care este relația cu instituțiile din jur? Primăriile și instituțiile de învățământ răspund și promovează acțiunile umanitare?

-Direcția Generală de Asistență Socială Constanța colaborează interinstituțional cu toate instituțiile, cât și cu persoanele fizice și juridice conform atribuțiilor conferite de legislația în vigoare.



-Câți cetățeni au primit acele pachete alimentare acordate în fiecare an, în 2023?


-În ceea ce privește pachetele alimentare, în anul 2023 s-au acordat un număr de 400 pachete cu respectarea prevederilor OUG nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului Operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate - POAD cu modificările și completările ulterioare.

-Câte persoane au beneficiat de îngrijiri la domiciliu și cât de eficient este personalul instituției pentru acest sector?

-În subordinea instituției funcționează compartimentul pentru îngrijiri la domiciliu persoane vârstnice cu finanțare de la bugetul local al Primăriei Municipiului Constanța.

Scopul înființării compartimentului de îngrijiri la domiciliu persoane vârstnice constă în acordarea de servicii de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice aflate în diverse grade de dependență, ca urmare a pierderii autonomiei personale. Se asigură un set de servicii de îngrijire cu scopul asistării lor în îndeplinirea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice.

În prezent, serviciile de îngrijire la domiciliu sunt acordate unui număr de 12 persoane vârstnice, de către 4 îngrijitori la domiciliu. Potrivit evidențelor, pe lista de așteptare se află un număr de 44 de solicitări pentru acordare de servicii de îngrijire la domiciliu.

În contextul în care România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației, având în prezent aproximativ 3,7 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani sau mai mult, ceea ce reprezintă aproximativ 19,2% din populație, se preconizează că ponderea populației adulte vârstnice din România cu vârsta de 65 de ani sau mai mult va crește și mai mult, ajungând la 27,7% până în anul 2050. Astfel, rezidă nevoia socială de dezvoltare a acestor servicii de îngrijire la domiciliu prin extinderea rețelei de îngrijitori pentru a asigura servicii de calitate tuturor persoanelor aflate în nevoie. Solicitările pentru acordarea acestor servicii provin din partea persoanelor vârstnice care au copiii plecați la muncă în străinătate sau locuiesc în alte localități din țară. De asemenea, vin de la persoane vârstnice care nu mai au aparținători în viață sau aceștia, din cauza problemelor familiale, nu au posibilitatea îngrijirii corespunzătoare a părinților sau bunicilor lor.



-Care sunt planurile pentru anul 2024 și ce le transmiteți cetățenilor?


-În cursul anului 2023 a fost aprobată Hotărârea de Consiliu Local privind demararea înființării a patru centre de asistență și recuperare pentru seniori, sens în care ne dorim să înființăm aceste servicii sociale fără cazare. De asemenea, ne propunem dezvoltarea în timp real a serviciilor sociale în funcție de nevoile identificate ale beneficiarilor, acordarea unor servicii și beneficii sociale de calitate și eficiente, în concordanță cu strategiile naționale, strategia județeană și municipală cât și a legislației în domeniul asistenței sociale.

Cetățenilor le transmitem sănătate, sărbători fericite și le mulțumim pentru colaborare, asigurându-i în continuare de tot suportul echipei noastre.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5582 secunde