Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, Dorin Sasu Grecu:„Legea este simplă, trebuie doar să fim atenţi şi să o respectăm!”

17699

Articole de la același autor

Se spune adeseori despre această instituţie că are proceduri greoaie, că timpii de aşteptare pentru un document sunt mari, iar tarifele percepute, pe măsură, că este un actant important în peisajul imobiliar şi că ar putea face ceva pentru a stopa haosul arhitectonic al Constanţei. Este vorba despre Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa, iar în interviul acordat în exclusivitate ziarului „Cuget Liber”, directorul Dorin Sasu Grecu a venit cu o serie de lămuriri pe aceste subiecte.

- Domnule director, sunt atât de greoaie pe cât vorbeşte lumea procedurile din instituţia pe care o conduceţi? Sunt constănţeni care spun că aşteaptă mult şi bine până ce li se eliberează documentaţia solicitată.

- Pentru a clarifica acest aspect, din start vă spun că procedura în sine nu ar fi greoaie. Depinde despre ce anume vorbim, să luăm cazul primei înscrieri a unui imobil.

Primul pas care trebuie făcut este de a căuta o persoană juridică sau fizică autorizată care să întocmească documentaţia cadastrală. Se creează adeseori confuzii, în sensul că petentul asimilează perioada de intabulare sau perioada de cadastrare cu perioada în care persoana autorizată s-a apucat de lucrare. Fiind vorba despre o profesie liberală, aici timpii diferă de mulţi factori: unii termină lucrarea într-o lună, alţii în şase luni. Omul trebuie să se asigure de la început ce înseamnă termenul de execuţie a lucrării. Contează foarte mult modalitatea de abordare a persoanei respective.

Pe de altă parte, după ce s-a înregistrat documentaţia, noi avem datoria de a face verificările. Dacă lipseşte ceva, eliberăm certificatul de completare care suspendă termenul de soluţionare cu numărul de zile care a durat să-l completezi. Legea este simplă, trebuie doar să fim atenţi şi să o respectăm. Subliniez totodată că suntem singura instituţie publică din Constanţa complet digitalizată. De aceea, nici nu veţi vedea cozi pe aici, totul se face din calculator.

Trebuie să admitem că mai sunt întârzieri şi din cauza noastră, personalul - insuficient - este pur şi simplu sufocat de cereri. Este foarte greu să ţii lucrările la zi!

În privinţa politicii de tarifare, aceasta este stabilită de agenţia naţională, iar banii intră în programul naţional de cadastru.

- Există finanţări locale, centrale sau fonduri din proiecte europene pentru a optimiza această activitate?

- La acest capitol, avem programul naţional de cadastru, care are ca obiectiv cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România. Finanţarea vine din fonduri proprii - noi ne autofinanţăm (900 milioane de euro din taxele pentru serviciile percepute) -, la care se adaugă alte 312 milioane, fonduri europene atrase. Programul are două axe, două modalităţi de abordare a cadastrării. Dacă luăm ca exemplu judeţul Constanţa, care are 70 de UAT-uri, 25 dintre acestea vor fi cadastrate la nivel de întreagă unitate. Mai avem în procedura de licitaţie doar trei dintre cele 25: Tuzla, Saligny şi Cuza Vodă. Restul de la 25 până la 70 intră pe cadastrarea sectorială, cealaltă ramură a programului.

Acest program mai are un lucru foarte bun. În această perioadă, agenţia naţională achită şi serviciile în situaţiile de moşteniri nedezbătute. Dacă nu s-a făcut succesiunea, se poate face acum cadastrarea, gratuit, prin acest program.

- Cum colaboraţi cu administraţiile locale? Până la urmă, este şi interesul lor ca lucrurile să fie limpezi, să poată încasa mai mult din taxe şi impozite!

- Avem colaborări foarte bune, sunt interese comune. Noi avem un rol destul de activ şi vă ofer un exemplu concludent, cel al rutei ocolitoare spre sudul litoralului pe care încearcă să o realizeze Consiliul Judeţean. Am lucrat la ridicările topografice, culoarul de expropriere, am livrat foarte repede suportul topografic. Acel culoar secţionează vreo 700 de cărţi funciare. Ne-am implicat inclusiv în ceea ce înseamnă aşezarea drumului, astfel încât proiectul chiar să fie realizabil. Pentru expropriator, urmează o etapă foarte anevoioasă. S-a realizat culoarul, se fac exproprieri, apoi trebuie reparat ceea ce s-a stricat. Foarte bine lucrăm şi cu cei de la Apele Române. 




- Apropo, scuzaţi că vă întrerup! Că tot veni vorba de Apele Române, de plaje. Ce ne puteţi spune despre situaţia de la Corbu, unde un investitor vrea să ridice un complex turistic de proporţii? S-a construit pe plajă? Ştiţi că s-a ajuns în instanţă…

- Din punctul meu de vedere şi din verificările făcute, acel teren a fost inventariat de UAT şi intabulat de comuna Corbu, ajungând ulterior la un proprietar privat. Din verificările întocmite de noi nu a rezultat că acel teren ar intra în aria terenurilor din domeniul statului, respectiv plajă. Acolo nu este faleză. Discuţiile în acel scandal au plecat de la limita celor 150 de metri de la ultimul val până la limita terenului. Acesta este singurul element contestat. Din câte ştiu, există un plan de situaţie întocmit, dar care nu a ajuns la noi pentru recepţie. Mai departe, se va pronunţa instanţa. Noi nu am identificat la această oră construcţii, nu sunt înscrise sub nicio formă, nici finalizate, nici în stadiu de execuţie, în baza recepţiei parţiale. Nu am auzit să fie contestat statutul juridic al terenului, în sensul de a fi al statului. ABADL nu a făcut nicio solicitare în acest sens.

Este o situaţie complet diferită faţă de cea de la Limanu, unde există în discuţie dreptul de proprietate asupra plajei, un conflict între instituţii de stat şi persoane juridice.

- Constanţa suferă enorm la capitolul peisaj arhitectonic. S-a construit mult, haotic în ultimii 25 de ani. Ce-a fost a fost, răul este deja făcut, îl observă toată lumea, dar să privim înainte. Se poate implica în vreun fel oficiul de cadastru pentru a mai pune frână „betonării” Constanţei?

- Lumea are mari aşteptări (şi) de la noi, dar trebui să va spun că, la capitolul control, nu am avut foarte multe pârghii. Prin definiţie, oficiul de cadastru este o instituţie care ţine evidenţa tehnică, economică şi juridică a terenurilor, cu sau fără construcţii. Pentru că, din punct de vedere cadastral, imobilul este terenul! Aceasta a fost sfera noastră de atribuţiuni.

Însă, recent, legiuitorul s-a gândit să ne crească şi nouă competenţele atunci când, de exemplu, este cazul înscrierii unui bloc. Astfel, putem face verificări inclusiv în ceea ce priveşte planurile anexe ale autorizaţiei de construcţie, raportat la planurile construcţiei după finalizare.

Dacă aveţi nevoie de avizarea releveelor, iar în cazul blocurilor este obligatorie, trebuie să verificăm concordanţele între ceea ce s-a proiectat şi ceea ce s-a executat. Şi să ştiţi că, de multe ori, apar diferenţe. Semnificative!

Până acum, atribuţiunile ne permiteau să verificăm doar regimul de înălţime. Era vorba de un bloc cu zece etaje, noi ne asiguram că acel bloc are exact zece etaje, nimic mai mult. Ce era înăuntru? Nu ştia nimeni. Ne-a crescut sfera de verificare şi astfel am reuşit să mai punem stop unor chestiuni.

- Cum stă municipiul Constanţa la capitolul cadastrare, sunt lucrurile limpezi?

- În privinţa situaţiei cadastrării, se poate spună că municipiul Constanţa stă bine, având un procent de peste 80% imobile înscrise. Situaţia este mult mai problematică în alte judeţe, în special din Transilvania. Mergi şi găseşte-l pe urmaşul lui Franz Joseph!

- Dar cu personalul, cum staţi cu personalul? Mai sunt tinerii interesaţi de un post „călduţ”, cum spune lumea, la oficiul de cadastru?

- Personalul are un grad mare de încărcare, iar specialiştii în domeniu sunt foarte greu de găsit.

Aşa cum vă spuneam şi în debutul acestui interviu, suntem de-a dreptul sufocaţi din punct de vedere al lucrărilor, ca personal, depăşim de mult numărul de 1.000 de cereri. Este o încărcătură foarte mare, este dificil de ţinut lucrările la zi. Bineînţeles că am mai avea nevoie de personal, momentan nu facem angajări, însă este greu de găsit specialişti, ingineri geodezi. Asta pentru că nu avem facultate de profil la Constanţa, doar cei de la Construcţii fac un modul în primul an.

Firme private care execută lucrări de cadastru există, dar nu au legătură cu noi, sunt certificate direct de autoritatea naţională. Iar tinerii preferă să se îndrepte spre aceste firme, unde salariile pot fi substanţial mai mari.

- Domnule director, mult succes în activitate!

- Vă mulţumesc! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4546 secunde