Medicii din ambulatoriu se simt discriminaţi. "Nu putem accepta ca această situaţie să continue"

4283

Articole de la același autor

Medicii din ambulatoriu trag un nou semnal de alarmă. După problemele din iarnă, când la nivel național s-a discutat despre reducerea bugetului destinat segmentului prespitalicesc, Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator atrage atenţia asupra unor aspecte ce pot afecta activitatea cabinetelor medicale din acest sector, aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.



La momentul actual, medicii constănţeni susţin protestul desfăşurat, săptămâna aceasta, la Bucureşti, cu privire la finanţarea defectuoasă a ambulatoriului de specialitate aflat în relaţii contractuale cu CNAS.

Drept urmare, medicii specialişti din ambulatoriul privat aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susțin că se confruntă de doi ani cu situația de a fi remuneraţi cu 50% sub nivelul finanţării medicinei de familie. Aceştia afirmă că situaţia este o consecinţă a lipsei de reacţie a Ministerului de Finanţe şi a Ministerului Sănătăţii, a lipsei de interes manifestate de Colegiul Medicilor faţă de problema ambulatoriului de specialitate. Drept urmare, au luat decizia de a protesta timp de o săptămână, începând de miercuri, 17 aprilie. Deocamdată, este vorba doar de acţiuni de tipul grevei japoneze, doctorii continuând să acorde îngrijiri medicale pacienţilor care li se adresează. În acest fel, spun ei, discret, dar în acelaşi timp vizibil, cu demnitate, dar ferm, specialiştii informează pacienţii despre condiţiile în care lucrează, despre „umilinţa la care sunt supuşi și despre poziţia deschisă pe care o adoptă”. „Nu putem accepta ca această situaţie să continue în ciuda încercărilor repetate de a fi convinşi să acceptăm politicile bugetare părtinitoare și nerealiste. În condiţiile în care forurile decizionale nu găsesc finanțare, în condițiile în care există riscul în acest moment ca valoarea punctului să scadă sau să rămână nemodificată, există posibilitatea ca, de la 1 iulie, să se oprească furnizarea de servicii medicale în prespital, decizia fiind, în prezent, în analiză, la nivel naţional, în rândul medicilor din ambulatoriile de specialitate”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Muncă cel puţin egală, venituri diferite



Cadrele medicale susţin că această reducere fără precedent a bugetului destinat segmentului prespitalicesc al CNAS subfinanțează grav o categorie extrem de importantă și indispensabilă a corpului medical.

Reprezentantul pe Constanța al Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu, dr. Adrian Barbu, ne-a declarat că finanțarea diferențiată a celor două sectoare ale medicinei prespitalicești, ambulatoriul de specialitate și medicina de familie, nu poate menține un echilibru în activitatea medicală în România, la acest moment.

„Valoarea punctului, în cazul ambulatoriului de specialitate, nu a fost ajustată nici măcar cu inflaţia, nemaivorbind de ajustările absolut necesare în corelaţie cu modificările fiscale din 2024. Evoluţia situaţiei este dificil de evaluat, iar dacă factorii de decizie vor fi deschişi la solicitările corpului medical şi vor face ajustările solicitate, cu siguranţă că situaţia se va dezamorsa, iar activitatea medicală se va desfăşura în condiţii normale”, a declarat medicul constănţean, pentru „Cuget Liber”. Acesta a precizat că pentru specialiştii din ambulatoriu nu există salarii fixe, ci venituri per cabinet, care se calculează înmulţind numărul de puncte aferente serviciilor medicale oferite cu valoarea punctului, care, în cazul ambulatoriului de specialitate, este 4,5 lei, iar în cazul medicinei de familie, valoarea punctului este de opt lei.

În concluzie, pentru un cabinet medical individual cu asistentă şi chirie de plătit, plus utilităţi şi alte servicii specifice actului medical, este posibil ca după achitarea tuturor obligaţiilor financiare, suma rămasă medicului să fie sub 5.000 de lei. „În condiţiile în care veniturile colegilor din spitalele publice şi din cabinetele de medicină de familie au ajuns la o valoare rezonabilă, raportat la volumul de activitate şi responsabilitatea ce decurge din actul medical, medicii din ambulatoriile de specialitate beneficiază de o finanţare care determină un venit mediu cu aproximativ 50% mai mic, raportat cu categoriile mai sus menţionate. Acest lucru în condiţiile în care complexitatea actului medical şi responsabilităţile ce derivă din activitatea zilnică sunt cel puţin egale”, a adăugat dr. Barbu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3422 secunde