Număr uriaș de români apți de muncă inactivi în țara noastră!

296
Număr uriaș de români apți de muncă inactivi în țara noastră! - forta-de-munca-1699186293.jpg

Articole de la același autor

România are peste 160.000 de persoane apte de muncă, dar care rămân inactive. La momentul actual, țara noastră se află în deficit de forță de muncă, iar statisticile nu arată deloc bine. Concluzia a fost scoasă în evidență de către analiștii RISE România (Reţeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserţie).

Principala cauză a fenomenului ar avea legătură, în principal, cu faptul că actualul regim politic este singurul din ultimii 100 de ani care nu a adoptat măsuri concrete şi eficiente pentru a integra pe piaţa muncii lucrătorii defavorizaţi, mai spun analiștii. „România se numără printre ţările cu un cadru de politici slab în privinţa inserţiei pe piaţa muncii a lucrătorilor defavorizaţi, alături de Bulgaria, Letonia, Polonia şi într-o oarecare măsură Italia, se arată într-un raport european care analizează tendinţele şi provocările Întreprinderilor Sociale de Inserţie (ISI). ISI-urile sunt mecanisme instituţionale care le oferă lucrătorilor discriminaţi - cum ar fi persoanele vulnerabile şi cele cu dizabilităţi - o formare adecvată la un loc de muncă adaptat”, transmit reprezentanții RISE România.

Cu excepţia câtorva măsuri simbolice definite în Legea-cadru 219/2015, nu există un cadru naţional de sprijin politic pentru ISI-urile din România.

Totodată, și educaţia joacă de asemenea un rol important în inserţia pe piaţa muncii a persoanelor cu nevoi speciale. Datele puse la dispoziție de specialiști relevă faptul că 32,5% dintre români, cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, nu au educaţie, procentul fiind peste 38,3% în cazul persoanelor fără dizabilităţi.

„Deşi valoarea socială a activităţii ISI-urilor este evidentă pentru cei care lucrează în domeniu, în realitate s-a constatat că, atât la nivelul opiniei publice, cât şi al instituţiilor, rolul ISI-urilor este adesea neînţeles şi subestimat. Funcţia lor socială este minimizată şi sunt ţinte ale prejudecăţilor, fiind în mod fals considerate ineficiente şi neprofesioniste”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6835 secunde