Proiectul cartierului de pe marginea drumului DN3C bate pasul pe loc. "Ne aflăm în faza de documentații"

3023
Proiectul cartierului de pe marginea drumului DN3C bate pasul pe loc.

Articole de la același autor

În luna aprilie a anului trecut, administrația publică locală anunța realizarea unui nou cartier pe marginea DN3C, drumul alternativ care leagă Constanța de Ovidiu. Noul cartier ar trebui să se întindă pe o suprafață de 300 de hectare, zona aflându-se de-o latură șide alta a DN3C, de-o latură și de alta a drumului alternativ care leagă orașul de localitatea Ovidiu, la nord de bulevardul Aurel Vlaicu. Pentru a afla stadiul proiectului despre care se vorbește încă de anul trecut, am contactat purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Luminița Lare, care a precizat că, deocamdată, nu se poate estima când vor începe lucrările.

Concret, în luna aprilie a anului trecut, reprezentanții autorității locale spuneau că planul urbanistic zonal al proiectului are în centrul preocupărilor crearea unui nou parc municipal de mari dimensiuni, 30-40 ha, concursul internațional de soluții pentru amenajarea lui fiind organizat în octombrie 2022.

„Scopul acestei documentații este crearea unui cadru de dezvoltare pentru un nou cartier, care să fie proiectat la norme și standarde optime, introducând în intravilan suprafețe pe care orașul se va extinde într-un mod sănătos. PUZ-ul are în centrul preocupărilor crearea unui nou parc municipal de mari dimensiuni (30-40 ha), generarea de noi spații pentru activități economice, dezvoltarea sănătoasă a zonelor rezidențiale, asigurând deopotrivă acces la instituții și dotări publice, cultură, sănătate, învățământ”, declarau reprezentanții Primăriei Constanța.

Cine a câștigat concursul pentru construirea Parcului DN3C

În perioada 14 – 16 octombrie 2022, a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la concursul internațional de soluții pentru amenajarea Parcului DN3C. Competiția a fost organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR, Autoritate Contractantă Constanța. Proiectul câștigător pentru amenajarea noului parc a fost cel al firmei Starh Arhitectură Construcții Design SRL. Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare pentru premiul I a fost de 1.167.750 euro fără TVA, adică 5.751.402,30 lei, după cum a fost calculat atunci în funcție de cursul valutar.

„Această nouă pădure urbană va avea un impact și va îmbogăți viața locuitorilor, oferind în același timp un cadru durabil pentru evoluții viitoare. Această abordare holistică și coerentă are potențialul și capacitatea de a crea un nou reper pentru orașul Constanța, creând un nou Topos, ce ar putea deveni o ancoră puternică pentru rețeaua de spații verzi a orașului. Poate genera valoare adăugată pe toate planurile – economic, spațial, social, ecologic – în timp ce ar putea deveni o referință și să-și extindă adresabilitatea dincolo de zona metropolitană Constanța către un public național și chiar internațional. Gestul de design îndrăzneț este atât vechi, cât și inovator, deoarece se referă la comunitățile «climax» arhetipale care ar oferi atât adăpost, cât și un nivel de libertate utilizatorilor”, aprecia juriul.

„Nu putem face nicio estimare”

Chiar dacă a fost găsit constructor, proiectul este, la distanță de un an, în faza de documentații. Pentru moment, reprezentanții municipalității nu pot face nicio estimare în ceea ce privește începerea lucrărilor.

„Nu am foarte multe noutăți. Se lucrează la documentațiile necesare. A avut loc un concurs de soluții, a fost stabilit un câștigător și acum se pregătesc documentațiile necesare. Lucrările vor începe la finalizarea documentațiilor. Nu putem face nicio estimare”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Luminița Lare.

Așadar, cât vor dura aceste documentații nu se știe. Când va fi gata întregul cartier…nici atât. Rămâne de urmărit.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5407 secunde