"Poverina" Casa d'Italia, rușinea din centrul orașului. O bijuterie transformată în WC-ul boschetarilor

34185

Articole de la același autor

Mirosul pestilențial care însoțește trecătorul prin dreptul imobilului cu numărul 42 de pe bulevardul Mamaia nu face decât să umple de revoltă în special constănțenii care odinioară au cunoscut trecutul plin de viață al acestei clădiri. Lăsată pradă ruinei de proprietarul care vrea s-o vândă cu jumătate de milion de euro, Casa d'Italia se adaugă insalubrelor imobile ale acestui oraș, a căror istorie nu mai face doi bani.





În urmă cu șase ani, Ambasada Italiei de la București scotea la vânzare mai multe loturi de teren și clădirile aferente, printre care și Casa d'Italia din Constanța, o vilă cu totul specială, care atrage atenția prin coloristica sa, construită în 1924, situată pe b-dul Mamaia la nr. 42. Pentru suprafața construită de 416 mp, terenul aferent fiind de 577 mp, ambasada scotea imobilul la licitație pentru jumătate de milion de euro.

Într-un extras din publicația „Dacia“, XXXI, 122 din 26 mai 1935, scos la iveală de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, este descrisă, la pagina întâi, festivitatea care a avut loc cu ocazia inaugurării oficiale a Consulatului italian de la Constanța. „Duminică dimineață (24 mai 1935 n. n.) a avut loc festivitatea inaugurării oficiale a așezământului «Casa d’Italia», înfăptuit de Guvernul italian la Constanța, prin intervenția d-lui Ferraro, consul al Italiei la Constanța. Solemnitatea inaugurării s-a desfășurat în sala de festivități a așezământului din bulevardul Regina Maria. Sala a fost pavoazată cu drapelele celor două țări, peste care atârnau tablourile regelui Victor Emanuel și al lui Mussolini. Au asistat domnii Ugo Solo, ministrul Italiei la București, Ducele și Ducesa de Caragio, veniți special din capitală, întregul corp consular din localitate, șefii autorităților civile și militare, magistrați, profesori, avocați, membrii coloniei italiene locale, precum și un numeros public”.





„Tata a predat biologia în această școală!”

Fost sediu al Consulatului Italian și al școlii italiene „Vittorio Emmanuele III”, imobilul are o interesantă poveste, după cum ne-a istorisit-o prof.univ. dr. Adrian Bavaru, fostul rector al Universității „Ovidius”, care a deținut funcția de consul onorific al Italiei la Constanța. „Până în 1948, Casa D’Italia a fost sediul Consulatului Italian și al școlii italiene «Vittorio Emmanuele III». După 1948, a fost sediul Casei de Cultură a Tineretului, apoi, până prin 1983-1984, aici se organizau seri dansante. Din 1985-86 a fost închisă și au început dezastrele și vandalizarea. Prin 1991 a reluat-o statul italian și a cerut să se facă din nou consulat onorific, în toate orașele mari. În 2007 statul italian a decis desființarea acestor consulate, iar funcția de consul onorific a dispărut și am devenit corespondenți consulari”, ne-a povestit universitarul Adrian Bavaru.



Același interlocutor își amintește că imobilul de la nr. 42 a fost printre primele consulate din Constanța, clădirea fiind cumpărată de italieni de la un grec. „Pe vremea aceea, erau foarte mulți italieni la Constanța, aveau copii, familii, motiv pentru care au înființat și o școală, cu clasele I, II și a III-a. Tata a predat acolo, în calitate de profesor de biologie. La parter erau clase, iar la subsol se servea masa. Sunt multe camere frumoase, mari, sală de spectacole, iar în spate este o altă clădire, cu două nivele – parter și etaj, fiecare cu baie, cu dormitoare și sufragerii. Probabil acolo locuiau persoanele care lucrau la consulat”, istorisește fostul rector, cu vădită amărăciune pentru stadiul în care se află acum valoroasa clădire de odinioară.





De la bune intenții la fapte... mai mult de jumătate de milion de euro

Cât privește destinul actual și șansele de a fi vândută clădirea, tot Adrian Bavaru ne-a declarat că au venit la dânsul, cu vreo doi ani în urmă, două persoane interesate de prețul imobilului, pe care le-a îndrumat să ia legătura cu ambasada. „Nu cred că au realizat ceva, pentru că ar fi apărut cineva să se apuce să repare, să facă ce trebuie. E foarte păcat, pentru că a fost considerată pe vremuri un fel de casă de patrimoniu în Constanța”.

Același interlocutor își amintește cu mâhnire că în anul 2009 a intervenit, cu sprijinul fostului prefect, pentru salubrizarea zonei, care devenise un adevărat focar de infecție. „De-atunci nimeni nu a mai intrat în ea. Ei doar așteaptă să o vândă. Și cu actualul primar am avut o discuție, prilej cu care a promis că va interveni. Pe vremuri au existat și italieni de-aici care au vrut s-o cumpere și să-și facă sedii pentru firmele lor, dar nu a fost de acord ambasada”, a adăugat prof. Bavaru.



Și apropo de discuții cu actualul primar, în urmă cu un an, în martie 2022, cu prilejul vizitei la Constanța a ambasadorului Italiei în România, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, Vergil Chițac a reiterat intenția și disponibilitatea Primăriei municipiului Constanța de a achiziționa obiectivul Casa d'Italia, aflat în momentul de față în proprietatea statului italian. Conform unui comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei, „intenția municipalității vizează extinderea infrastructurii culturale a municipiului, potrivit obiectivelor prioritare stabilite prin Strategia Culturală a municipiului pentru perioada 2021-2031, adoptată la finele anului trecut de către Consiliul Local Municipal Constanța. În acest context, ulterior achiziționării acestui obiectiv, clădirea ar urma să fie restaurată în vederea utilizării ei ca obiectiv de infrastructură culturală. Au fost discutate aspectele procedurale privind implementarea acestei intenții. Vergil Chițac a evidențiat importanța acestui obiectiv prestigios pentru constănțeni, din perspectiva nevoilor culturale pe care Casa d'Italia le poate deservi”.

Dar cum de la intenții la fapte e nevoie de mai mult de jumătate de milion de euro, cel mai probabil imobilul de la nr. 42 va... „deservi” în continuare nevoile animalice ale boschetarilor din zonă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0917 secunde