Se ieftinește gigacaloria la Constanța! Câți bani veți scoate din portofele la iarnă

3536

Articole de la același autor

Primarul Constanței, Vergil Chițac, le dă o veste bună locuitorilor orașului nostru: iarna aceasta vor plăti mai puțin la întreținere, prețul gigacaloriei urmând a scădea cu 100 de lei, de la 450 de lei, cât este acum, la 350 de lei. Prețul ar urma să fie stabilit în urma calculelor economice și de bilanț energetic întocmite pentru perioada septembrie 2022 - septembrie 2023, care arată că gigacaloria a scăzut de la 1.910 lei la 1.284 lei.



În aceste condiții, edilul vrea să propună Consiliului Local scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 lei la 350 lei. „Coroborat și cu eliminarea consistentă a pierderilor din rețea și cu scăderea numărului intervențiilor, ne așteptăm la o ieftinire deloc neglijabilă a căldurii în această iarnă, pentru constănțeni. A meritat și merită, în continuare, disconfortul creat de înlocuirea rețelei de termie. În ciuda nervilor de moment, vom merge în continuare pe drumul acesta, pentru că, după cum vedem, este cel corect”, a declarat primarul Vergil Chițac.

Potrivit directorului Termoficare Constanţa, Liviu Popa, societatea are încheiate, la acest moment, contracte de furnizare a energiei termice pentru aproximativ 150.000 de persoane care beneficiază de serviciul municipalității.

„Primăria Constanţa a făcut aceste investiţii tocmai pentru a scădea preţurile. După încheierea lucrărilor, după ce se face CET-ul nou, căldura tehnologică rezultată în urma producerii energiei electrice va fi captată şi dată în oraş. Acum, căldura se produce arzând carburantul. Totodată, în prezent, avem cam jumătate din reţea modernizată, iar când vom moderniza totul, evident că vor scădea costurile. Referitor la preţul gigacaloriei, acesta este stabilit de Consiliul Local. Dacă domnul primar şi-a propus acest lucru, este suma calculelor care rezultă matematic de la ce este, în prezent, la ce va fi. Subvenţia, între ce plăteşte populaţia şi preţul local, este valoarea unitară a subvenţiei, pe care primăria o achită către operator”, a declarat pentru „Cuget Liber” Liviu Popa.

În ceea ce priveşte data la care va începe furnizarea energiei termice, aceasta nu a fost încă stabilită, întrucât totul depinde de prognoza meteo. „Astăzi este 1 noiembrie, dar noi nu ne uităm după dată, nu facem preconizări, ci aplicăm legislaţia: trei nopţi consecutive, temperatura medie a nopţii trebuie să fie 10 sau sub 10 grade Celsius, între orele 18:00 şi 8:00. Deci, la trei nopţi consecutive, sunt îndeplinite condiţiile de furnizare. Am făcut probe la rece, reparaţii, unde a fost nevoie, investiţii, se lucrează în continuare. La investiţii sunt văzute provizorate, astfel încât să se asigure continuitatea serviciului public, deci nu sunt probleme care să ne pună în situația de a nu putea furniza continuu”, a adăugat directorul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5758 secunde