Stagiile de cotizare la Casa de Pensii, completate în funcţie de grosimea portofelului!

969

Articole de la același autor

Lunar, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Constanța se prezintă o mulțime de persoane care vor să-și completeze stagiile de cotizare, pentru ca mai târziu să își poată depune dosarele și să se retragă din activitate. Valoarea contractelor încheiate din data de 28 septembrie 2020 până la începutul lunii august se ridică la suma de 10,5 milioane de lei. Este vorba despre 905 contracte.



Potrivit reprezentanților CJP, contractul de asigurare socială în baza Legii nr. 263/2010 se poate încheia de către orice persoană în scopul asigurării în sistemul public de pensii, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă ori în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensii. Acesta se încheie, în formă scrisă, între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi Casa Județeană de Pensii, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

Nu știți câți bani trebuie să dați? Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Atenție! Nu este reglementat plafon maxim al venitului lunar asigurat, deci puteți da mai mulți bani, dacă acest lucru vă ajută la calcularea pensiei.

De exemplu, a precizat purtătorul de cuvânt al CJP Constanța, Kristina Mutiș, pentru anul 2022, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate este de 2.550 lei. Deci, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute pentru anul 2022 este de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 638 lei. Așa cum era de așteptat, cele mai multe persoane au plătit la suma minimă, respectiv cei 638 lei, pentru intervale scurte de timp. „Eu am lipsă trei ani în cartea de muncă, dar mi-am făcut un calcul şi dacă aş fi plătit întreaga sumă, se ajungea la 22.968 lei, bani pe care nu am de unde să îi iau. Aşa că am plătit doar câteva luni, rămânând să achit, când mai pot, ce a mai rămas”, ne-a declarat V.S., un constănţean în vârstă de 47 de ani.

La fel a procedat şi M.P., de 59 de ani. Ştia că este descoperită cu cinci ani, dar a achitat, până acum doar jumătate din perioadă, tot la suma minimă, desigur. În schimb, există şi persoane dispuse să scoată din buzunar sume mult mai mari, pentru ca şi cuantumul pensiei să fie unul rezonabil atunci când va veni momentul. „Eu am lucrat mai mulţi ani, dar, la un moment dat, am fost nevoită să fac o pauză de doi ani şi sunt descoperită cu această perioadă. Sunt dispusă să dau şi cred că aşa voi proceda, voi da de 2-3 ori peste suma minimă impusă de lege, pentru a avea o pensie rezonabilă”, ne-a mărturisit Andreea B, de 50 de ani.

Toate persoanele interesate de completarea stagiilor de cotizare trebuie să ştie că plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar de către persoanele asigurate sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii cu care a fost încheiat contractul de asigurare socială. Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni. Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata. În cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de şase luni consecutive, contractul de asigurare socială se reziliază din iniţiativa casei teritoriale de pensii.

Reţineţi! Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare şi care, desigur, nu trebuie să depăşească şase ani.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5516 secunde