Suferințe pe trotuarele din zona Casei de Cultură. "Mă lupt cu morile de vânt!"

4050
10

Articole de la același autor

Un constănțean de 83 de ani reclamă că se „luptă cu morile de vânt” în încercarea de a atrage atenția administrației locale asupra problemelor din zona Casei de Cultură: trotuare pline de gropi și denivelări, pe care sunt înghesuite mașini, ambuteiaje care impun necesitatea resistematizării rutiere, murdărie.





„Mă lupt cu morile de vânt!” – astfel a început constănțeanul Ion Tănase să ne relateze durerile ce-l apasă. În vârstă de 83 de ani în prezent, domnul Ion s-a mutat în municipiul Constanța în urmă cu mai bine de jumătate de secol. A fost martor al dezvoltării orașului și chiar a pus umărul vânjos la construirea lui. Astăzi încearcă să atragă atenția administrației publice locale asupra unei serii de probleme cu care se confruntă locuitorii din zona Casei de Cultură, dar în zadar. Deși a transmis mai multe sesizări în ultimii doi ani, reclamă că nu a primit niciun răspuns și niciunul dintre aspectele semnalate, deși ar fi ajutat numeroși bătrâni și copii care locuiesc și învață în perimetrul străzilor Poporului - Ion Nenițescu – Daliei, nu a fost soluționat.



Drept pentru care Ion Tănase, care locuiește aproape de intersecția străzilor Poporului și Ion Nenițescu, gard în gard cu Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, a apelat la sprijinul presei, în speranța că măcar așa doleanțele sale vor ajunge la urechile mai-marilor municipiului și aceștia își vor aduce aminte că deciziile lor afectează viața unor oameni, în prezent, cu mai multe dureri decât pot duce.





Cum pot merge pe trotuarul îngust și plin de mașini doi bătrâni bolnavi?

„Eu am împlinit 83 de ani, iar soția mea 79 de ani. De peste 20 de ani este paralizată, iar eu am grijă de ea. Când trebuie să ajungem la medicul de familie, drumul este un chin. În primul rând, trotuarul din fața casei noastre este plin de gropi și denivelări. Buruienile cresc, eu ies la ceva vreme și le curăț cu o sapă, numai să nu mai vină oamenii în zonă, cu câinii să își facă nevoile aici. Curăț inclusiv în dreptul sediului Protecției Consumatorilor, că altfel nu putem trece pe trotuar din cauza bălăriilor. În urmă cu câțiva ani, am făcut solicitare către primărie, am fost și în audiență, să se monteze vreo șapte stâlpișori în dreptul gospodăriei noastre. Nu neapărat pentru noi, pentru toată lumea! În fața Colegiului de Artă, cu care ne învecinăm, au fost montați 207 stâlpișori, dar pe strada Ion Nenițescu nu s-a putut, ni s-a spus să plătim dacă dorim. Era în jur de 150 de lei un stâlpișor, de unde atâția bani? Dar ar fi benefici acești stâlpișori, din mai multe considerente. În primul rând, pe toate trotuarele din zonă sunt înghesuite mașini. Au fost dărâmate garajele de lângă colegiu, a fost realizată o parcare, dar nu este suficientă. Drept pentru care pietonii sunt nevoiți să meargă pe carosabil. Dar ce facem noi, bătrânii sau copiii? Fie mergem pe carosabil și riscăm să fim loviți de mașini, fie ne rupem hainele în gardul viu. În zilele când avem nevoie să ajungem, cu soția, la medicul de familie, drumul este un chin. O luăm pe strada Poporului, unde, ce e drept, au fost reabilitate trotuarele, dar au fost îngustate într-atât că nu avem loc să mergem unul lângă celălalt. Iar soția mea are paralizie, se deplasează cu foarte mare greutate, are nevoie de susținere”, ne-a semnalat constănțeanul Ion Tănase.



Aglomerație de mașini în intersecția dintre străzile Poporului și Ion Nenițescu

Nevoia reabilitării trotuarelor astfel încât să fie accesibile pietonilor vârstnici nu este singura problemă semnalată de domnul Tănase. Acesta a mai subliniat și necesitatea resistematizării rutiere din zona Colegiului de Artă. „De când a fost închisă posibilitatea ieșirii cu mașinile dinspre colegiu în bulevardul Alexandru Lăpușneanu, toată zona se «scurge» dinspre strada Daliei pe aleea Garajelor – nu este denumirea oficială, așa i-am spus noi, locuitorii din zonă, pentru că erau garajele în trecut – spre strada Ion Nenițescu și apoi în Poporului. Dar aici, în intersecția dintre Nenițescu, Poporului și aleea Garajelor, nu este sens unic, vin mașini din toate părțile, fix în dreptul intrării elevilor. Pe porțile din dreptul intersecției se face accesul copiilor de clase mici în curtea instituției de învățământ. Drept pentru care se creează ambuteiaje când vin părinții să îi aducă sau să-i ia. Ar trebui regândită configurația rutieră, astfel încât să fie fluidizat traficul, să nu fie puși în pericol nici cei mici, pentru că și ei tot pe carosabil ajung să circule, din cauza numărului ridicat de mașini”, a adăugat constănțeanul.



O altă problemă a zonei, prezentată de constănțean, se referă la denumirea străzilor. „Am aflat că în perioada aceasta se actualizează Nomenclatorul străzilor Constanței, iar administrația locală este preocupată să redenumească străzi din Mamaia și din cartiere mărginașe ale orașului. Ar trebui să se uite și spre zona Casei de Cultură. După cum spuneam, este o arteră, această aleea Garajelor, care nu este denumită. În plus, este o nebuloasă privind porțiunea străzii Ion Nenițescu de la intersecția cu strada Poporului până în colegiu. Aceasta este, de fapt, o fundătură, i s-a spus Nenițescu, în continuarea străzii cu același nume, dar de fapt noi, aproape toți vecinii, avem adresele pe strada Poporului. Am încercat să contactez autoritatea locală și referitor la această problemă, dar nu răspunde nimeni la numărul de telefon pus la dispoziție, cu privire la nomenclator”, a mai arătat bătrânul.

La rândul nostru, am transmis reprezentanților Primăriei Constanța toate aspectele semnalate de constănțean, solicitând un punct de vedere cu privire la parcursul și soluționarea reclamațiilor depuse de acesta. Până la publicarea articolului, nu am primit niciun răspuns.





Va fi elaborat PUZ-ul pentru viitoarea parcare supraetajată de la Casa de Cultură


În schimb, locuitorii din zona Casei de Cultură au fost înștiințați, prin câteva pliante, de faptul că în perioada 14 – 18 noiembrie puteau transmite observații și propuneri primăriei cu privire la intenția de a elabora Planul Urbanistic Zonal al unei parcări supraetajate în zona Casa de Cultură. Construirea parcării supraetajate ar rezolva problema trotuarelor blocate, în prezent, de mașini, dar locuitorii sunt nemulțumiți de faptul că parcarea ar urma să „ia lumina” blocurilor de pe strada Daliei. 





Comentează știrea

PreferinteONLINE Primaria-Constanta
18 noiembrie 2022
http://tudecizi.primaria-constanta.ro/proiecte

Bre tataiei matele nu ai fost instruit de nepoti? De la 3 ani avem tablete, cont la primarie si votam de 5 ani la alesi. Se stie tot la CasaAlba, ca se stocheaza si cum manuiesti soarecele (nu se mai poarta sapa). Deja avem si structura la Judet pt. viitorul cincinal, Vezi matale mai usor cu nemultumirile ca acum marim taxa de cimitir si confiscam si proteza. La baba sa zici ca punem caracatita si lant la carut daca nu ii convine la sir de convergenta. Sanatate Bre Bunicule si la Mamaie, noi deja am stampilat si pt. felicitare de 200 de ani. Sa fi cuminte si ascultator si poate iti dam si panglicuta la 300.

Istrate Goiciu, zis „Napoleon”
18 noiembrie 2022
Vacile Negre de la Mihalcea cu fraţii Şomlea

Nea Tanase, ce vremuri bune au fost, si nici acuma nu ne doare la sufletel de bunatatea oferita la Grădina Periprava. Cereti o invitatie de la Centrul de Calcul sa ne amintim de vremurile bune de la Revelion 1958-1959 ! [Parola: cod „Calculatorul" 1963]

citizen
19 noiembrie 2022
o mizerie de cartier

a uitat sa mentioneze ca strada Ion Nenitescu se inunda cu 50cm de apa la orice ploaie cu 5-10l/m2 pentru ca nu exista canalizare dimensionata corect iar societatea stat in stat raja se face ca totul e bine.

Istrate Goiciu, zis „Napoleon”
20 noiembrie 2022
Nea Tanase, cu suflet si pt. Ionel Mătăsăreanu sa fie si de companie !

["A ieșit, însă, din învățământ, în urma unui incident nefericit"] ref. [ Violeta PAVELESCU, 67236.Luni, 23 August 2010, 21:41 ]. ["a învățat "Luceafărul" pe de rost"] stiti foarte bine ca se cere la autentificare. Fara cantecel ne intilnim "Sâmbătă, 10 ianuarie, în jurul prânzului," si o sa fie "singur și în frig" la recital pe final.

alFaraDeSuflet
20 noiembrie 2022
"Mă lupt cu morile de vânt!"

Dragi Cititori, la mine pe jurnal la Constanta [19siCeva-2022] am notat asa la tineretul fara de toate dar cu suflet si plini de aroganta de nisip : "Cui ii pasa de Istorie ? Dam la pictura un galben imputit pe trompeta fara armonie si ne vedem in continuare de metehnele noaste bine mostenite deLaAiNostriiAiaBunii. Adica faraVaz, faraAuz, faraRusine".

AnalizaTablou[I]
20 noiembrie 2022
Principiul Inovatiei pe Relatia Armonie de Pensie la Curatenie

Ipoteaza: 1[SticleReciclabile de la astia cu bune norme cetatenesti], 2[lipsa Tomberon faraVaz la InspectoratDeCasaAlba], 3[pensieDeAtitAMaiRamasSiPt.PregatireDeCantecVesnic]. Plus [TanarulPensionar in echipament complet la curatenie]. Eu propun la CasaAlba acolo sa alocam la [TineriiPensionari cu vointa si putere de munca] cite o strada si sa aiba grija de bunele norme de convieturie (mai exact cu echipament propriu, adica cele 2 manute sa stringa sticlele, hartiile de pe jos, daca au noroc si de spatiu verde sa puna samanta) si remunerati pe cadru legal. Avantaje promavam implicarea sociala prin munca si armonizam bunastarea cetatenilor harnici.

IstorieDeBazilica
20 noiembrie 2022
"Condamn umilința la care sunt supuse" [206270]

Asta e trendul cu intensificare de 33ani. Degeaba, tot descoperim avem ca rugina peste tot: "Ceea ce este de condamnat în momentul de față este umilința la care sunt "Duminică, 02 Februarie 2014, 17:37".

IstorieDeBazilica
20 noiembrie 2022
"Condamn umilința la care sunt supuse" [206270]

Asta e trendul cu intensificare de 33ani. Degeaba tot descoperim, avem ca rugina este peste tot: "Ceea ce este de condamnat în momentul de față este umilința la care sunt "Duminică, 02 Februarie 2014, 17:37". In loc sa stai la povesti cu nepotii, cetatenii mergi cu sapa in fata portii ca la tine in familie era rusine sa vada vecinul curtea neingrijita !

ReperDeTineret
20 noiembrie 2022
"a murit după ce și-a luat viața"

Aspectele sint asa dupa logica de tinar. 1[Intii iti iei viata] si 2[abia dupa aia mori]. Ce sa zic, sper ca bune methene de la CasaAlba sa fie pe vesnicie, astfel incit sa dureze o eternitate (sau macar 1mileniu) pe circuit 1[faraViata]-[CasaAlba-DocumentDeConstatareLipsaViata]-[min.1000deAni]-2[FericitLaMort!]. Greu de tot si aici ! Mai era unul care i s-a luat viata pe inaltare si ala dus cu pluta si in afara regulei ca a inviat. E de surplus de silicon pe traducere semantica !

Răspuns la: "Mă lupt cu morile de vânt!"
Adăugat de : alFaraDeSuflet, 20 noiembrie 2022
Dragi Cititori, la mine pe jurnal la Constanta [19siCeva-2022] am notat asa la tineretul fara de toate dar cu suflet si plini de aroganta de nisip :...
ReperDeTineretSportiv
20 noiembrie 2022
[Se schimbă buletinele în România! Decizia momentului privind cărțile de identitate]

Tot e bine ca e cu vointa de sportiv! Asta trebuie la PatriaRomania, Sportivi adevarati, nu silicoane si de-ale de Cotorante. Facem treaba cu ei in tot orasul pe circuit !

Răspuns la: "a murit după ce și-a luat viața"
Adăugat de : ReperDeTineret, 20 noiembrie 2022
Aspectele sint asa dupa logica de tinar. 1[Intii iti iei viata] si 2[abia dupa aia mori]. Ce sa zic, sper ca bune methene de la CasaAlba sa fie pe...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Noiembrie 2022
Stire din Social : Sistemul de bike-sharing va fi oprit
Pagina a fost generata in 0.6036 secunde