Cât vor plăti constănțenii, în 2023, pentru taxe și impozite. Proiectul cu majorările este în consultare publică

2658
Cât vor plăti constănțenii, în 2023, pentru taxe și impozite. Proiectul cu majorările este în consultare publică - fondproiect1-1668536602.jpg

Articole de la același autor

Primăria Constanța și Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local au publicat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța, spre consultare publică. Eventualele propuneri sau opinii pot fi transmise până la data de 21 noiembrie.

Taxele și impozitele percepute la nivelul municipiului Constanța se vor majora în 2023, conform proiectului de hotărâre lansat în consultare publică, disponibil pe pagina web a Primăriei Constanța. În privința clădirilor, terenurilor și autovehiculelor, administrația locală propune o majorare cu rata inflației. În cazul persoanelor fizice, impozitul/taxa pe clădiri pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aferente se va calcula prin aplicarea cotei de 0,11% asupra valorii clădirii. Iar în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pe clădiri pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aferente se va calcula prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii clădirii. Dar autoritățile locale anunță că „forma propusă a impozitului pe clădiri și teren poate suferi modificări în perioada de consultare publică, urmare a intervenției Parlamentului în procesul de aprobare prin lege a OG 16/2022, pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal”.



Taxa de salubrizare aproape se dublează

O creștere substanțială este propusă pentru taxa de salubrizare. Dacă în prezent constănțenii plătesc 7,5 lei/lună/persoană, pentru 2023 este propus aproape dublu, respectiv 14 lei/lună/persoană. Această taxă va fi plătită în două rate egale, prima până pe 31 martie, iar a doua până pe 30 septembrie.


O altă taxă ce va suferi modificări este cea de rezervare loc parcare. Propunerea este ca persoanele fizice să achite câte 224 lei/an pentru un loc de parcare, iar persoanele juridice 1.007 lei pentru autoturisme și 2.015 lei pentru autoutilitarele cu masă mai mică de 2,4 tone. Alte prevederi, precum condițiile de acordare, perioada de acces și documentele necesare obținerii autorizației de rezervare, sunt prevăzute în Regulamentul de organizare a parcărilor publice. Neachitarea taxei până pe 31 martie va duce la anularea rezervării, dacă sunt depuse cereri pentru parcarea respectivă, și redistribuirea locului cu parcare.

Bănuți în plus și pentru concesionarea locurilor de veci

Și taxa de concesionare locuri de veci va fi majorată, chiar dacă nu substanțial. Astfel, pentru Cimitirul Central taxele vor fi: 40 lei/mp/7 ani, 139 lei/mp/25 ani și 273 lei/mp/49 ani; pentru cimitirele Viile Noi, Constantin Predescu, Anadalchioi și Palazu Mare, taxele propuse sunt: 32 lei/mp/7 ani, 102 lei/mp/25 ani și 203 lei/mp/49 ani. Taxa de întreținere cimitire va fi de 15 lei/mp/an și se stabilește în funcție de suprafața locului de înhumare. Și în cazul acestei taxe, termenul de achitare este 31 martie.

Ce taxe vor achita cei care vor dori să se căsătorească

În ceea ce privește taxele aferente Serviciului Stare Civilă, propunerea este ca cei care vor dori să le fie oficiată căsătoria în weekend sau de sărbătorile legale să plătească o taxă de 350 lei; cei care se vor căsători după expirarea termenului de 10 zile stabilit prin lege – 150 lei: taxa pentru oficierea căsătoriei în alt loc decât sediul Serviciului de Stare Civilă – 1.500 lei; taxa pentru trimiterea dosarului de transcriere la Evidența Persoanelor în regim de urgență – 23 lei; taxa pentru procedura de divorț pe cale administrativă – 594 lei.

Tarifele după care vor fi taxați afaceriștii din Mamaia și Constanța

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului va fi utilizată, potrivit proiectului, pentru finanțarea activităților Organizației de Management al Destinației Constanța – Mamaia. Proprietarii de cluburi/discoteci vor plăti o taxă de 4.000 lei/an, deținătorii de unități de alimentație publică din incinta spațiilor de cazare, situate în stațiune – 3.500 lei/an, de alimentație publică, precum restaurante, baruri, unități fast-food din zona 1 – 2.000 lei/an, din zona 2 – 2.500 lei/an, farmaciile, sălile de joc, atelierele foto și spălătoriile auto – 2000 lei/an. Pentru comerțul ambulant sau comerț cu amănuntul – 400 lei/an. Taxa de dezvoltare și promovare a turismului trebuie achitată integral până pe 1 iulie.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de hotărâre supus consultării publice se pot trimite până la data de 21 noiembrie, inclusiv, Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa prin următoarele modalități: prin e-mail, la adresa [email protected]; prin poştă, la adresa din municipiul Constanța, bd. Tomis nr. 112; prin fax, la numărul 0241/488.559. Materialele transmise vor purta mențiunea: „Propuneri referitoare la proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2023‟.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3083 secunde