Vreţi să lucraţi în Norvegia? Fiţi atenţi la cine apelaţi, pentru a nu fi înşelaţi!

Articole de la același autor
Nu știți ce cadou să vă faceți de Crăciun? Adoptați un câine!
20 Decembrie 2022
Semnal de alarmă! Criză de medici de familie, la Constanța!
05 Februarie 2023
Pensia anticipată se acordă numai dacă aveţi vechime suficientă
01 Februarie 2023
Pentru a evita exploatarea cetățenilor străini care vor să muncească în Norvegia, Inspecţia Muncii face cunoscute informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, în vederea conștientizării acestora, pentru a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei. Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că mai mulți cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă și/sau ai unor înșelătorii financiare.
„Muncitori români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajatori, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant”, avertizează Inspecția Muncii.
Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei.
„Facilitatorii” solicită 20 - 30% din sumă, copie după pașaport, CNP norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii „împrumută” alte sume considerabile fără știință, dar cu documentele păgubitului.
Ca urmare, Inspecția Muncii recomandă cetățenilor români care caută un loc de muncă în străinătate următoarele: să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line sau al convorbirilor telefonice şi mai ales să nu apeleze la persoane necunoscute. De asemenea, este necesar a se verifica foarte atent oferta locului de muncă şi să se citească toate clauzele contractului de mediere etc. De reţinut! Să nu cedaţi nimănui dreptul de a vă încasa banii pentru munca prestată şi să nu înstrăinaţi documentele de identitate sau cardul bancar.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Vineri, 03 Februarie 2023
Miercuri, 09 Noiembrie 2022
Vineri, 21 Octombrie 2022
Marţi, 13 Septembrie 2022
Luni, 12 Septembrie 2022